Öne Çıkanlar A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Işın Karaca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilgilendirme Çalışmaları (27 Mart 2024)

Destek Hizmetleri Genel Müdürü Bakan a. Ömür Fatih KARAKULLUKÇU imzalı resmi yazıda ''Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 21/03/2024 tarihli ve E-10712557-136.99-239692175 sayılı yazısında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğu, başlıca kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaştığı, bu hastalıktan korunmada kişisel korunma tedbirlerinin alınmasının büyük önem görüldüğünden halkın bilgilendirilmesi ve farkındalığın oluşturulmasının hedeflendiği belirtilmektedir.

Bakanlığımıza bağlı okullar ve halk eğitim merkezleri aracılığıyla geniş kitlelere ulaşılması mümkün olduğundan, eğitim kurumlarının KKKA konusunda halkın bilgilendirilmesi ve farkındalığının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bu itibarla, KKKA hastalığının yaygın olarak görüldüğü iller öncelikli olmak üzere özellikle kırsal kesimde yaşayanlara yönelik il sağlık müdürlüklerince planlanan eğitim çalışmalarına, Bakanlığımız örgün ve yaygın eğitim kurumları tarafından gerekli desteğin verilmesi önemli görülmektedir. Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ NOTU

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başlıca kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale gelmekte, bu sebeple hastalık bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın önlenmesinde en önemli husus kişisel korunma tedbirlerinin alınmasıdır.

Bu kapsamda, hastalıktan korunmak için aşağıda belirtilen önlemlere muhakkak suretle uyulması hayati önem taşımaktadır:

* Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

* Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

* Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.

* Vücuda kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmadan uygun bir malzeme (cımbız, eldiven, bez ve naylon poşet gibi) ile çıkarılmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

* Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

* Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kenelerin üzerine sigara basılması, kolonya ve gaz yağı gibi maddelerin dökülmesi hastalığın bulaşmasına yol açabileceğinden kesinlikle yapılmamalıdır.

* Hastalık, hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.

* Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır. 

* Kene tutunan veya kene ile temas eden kişiler kendilerini en az 10 gün süreyle; hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

* Hastalığın kontrolü kapsamında çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi konusuyla ilgili olarak Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları dikkate alınmalıdır.

* Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.