Öne Çıkanlar A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Işın Karaca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Liselere Çevre Bilimi ve Yönetici Dersi Geliyor

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Küresel ölçekte önemi artan iklim değişikliği, çevre ve sıfır atık konusuna yönelik başlattığımız çalışmalar, büyük bir seferberlik şeklinde devam ediyor.

Sıfır atık yaklaşımı ile hem ülke genelinde hem de okullarda ciddi mesafeler alındı. Sıfır atık konusunda bir okul iklimi oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projemiz ile geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen 452 sıfır atık kütüphanesi inşa ettik. Böylece okullarımızda sıfır atık farkındalığını artırmış olduk.

Örgün ve yaygın eğitim hizmetleriyle eğitim sistemimizin tüm unsurlarına yönelik binasından personeline, öğrencisinden velisine topyekûn bir farkındalık ve kültür oluşumunu sağlamak için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

Lise düzeyinde de çevre ve iklim değişikliği eğitiminin müfredatta daha geniş yer bulması için harekete geçtik. Bu kapsamda çevre bilimi ve yönetimi öğretim programı hazırlandı. Bu programın konuları içinde atmosfer ve iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin korunması, su ve yaşam, toprak ve yaşam yer alıyor. Seçmeli olacak bu dersin hazırlıkları sürüyor.'' dedi.

"Çevre Dostu Bin Okul" projesi konusunda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Projede ülkenin her ilçesindeki en az bir okul olmak üzere ilk etapta 1.000 okulu çevre dostu hâle getirmek için çalışmalarımıza çok hızlı şekilde başladık. Her türden okulumuzun kendi imkân ve şartları çerçevesinde 'çevre dostu' dönüşümünü görmüş olacağız. Nihai hedefimiz 57 bin 108 okulumuzun tamamının çevre dostu okullar olması.

Güçlendirme yaptığımız 865 okulu aynı zamanda enerji verimli hâle getirdik. Bu sene bu rakamı 1.000'e çıkarmayı hedefliyoruz. 77 okul binamızın çatılarında güneş enerji santralleri kurarak toplam 6 megavat kurulu güç kapasitesine ulaştık ve bunları devreye aldık. Buna ek olarak 17 okulumuzda da toplam 2,25 megavat ilave çatı GES yatırımı planladık. Uygulamaların tamamlanmasıyla 94 okulumuzdaki 120 çatıda toplam 8,25 megavat kurulu güce sahip olacağız. Okullarımızın enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilmesi için 2 dev güneş tarlası kuruyoruz. Toplam kapasitesi 14 megavat olacak arazi güneş enerji santrallerimizde üretilecek elektrik, 392 okulumuzun tüketimine eş değer olacak. Enerji verimliliği dönüşümü çalışmalarımız kapsamında son 1 yılda 41 okulumuzun kapsamlı enerji verimliliği dönüşümü imalatlarını tamamladık. Bu çalışmalar sonucu enerji sınıfı D'den B'ye yükselmiş olan bu okullarda yıllık yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanmaya başlanacak.

Öğrencilerin okullarda yapılan imalatları görerek ve merak ettiklerini sorarak öğrenmelerini sağlayacak etkinlikler düzenleyeceğiz. Proje kapsamında öğretmenlerimiz, günlük eğitim planlarında geri dönüşümle ilgili çocukların yaparak ve yaşayarak öğrenebilecekleri, doğayla direkt etkileşim içinde olabilecekleri etkinliklere daha sık yer verecek. İmkânlar ölçüsünde enerji üretim tesisleri, su kaynakları ve tarım uygulama alanlarına geziler düzenleyerek farkındalıklarını artırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamındaki okullarda yapılacak uygulamaların diğer okullara model olmasını, sonrasında tüm okullarımızın benzer standartlara ulaşmasını hedefliyoruz. Projemizin daha yeşil, daha temiz ve daha güvenli bir geleceğin inşasına katkı sunacağına inanıyorum.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.