Öne Çıkanlar Ak Parti Grup Başkanvekili Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan konut Hakmar Express 8 Mart 2024 Aktüel Ürünler BİM 31 Ocak 2023 Aktüel Ürünler öğretmen

Öğretmen Kadrosu İhdası İle Atanmalarına Dair Kanun Teklifi (2 Mayıs 2024)

28/2 Dönemi ve Yasama Yılı 2/2137 Esas Numaralı 2 Mayıs 2024 tarihli Öğretmen Kadrosu İhdası İle Atanmalarına Dair Kanun Teklifi CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, öğretmen unvanlı kadrolara 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlangıç tarihine kadar 100.000 atama yapılması öngörülmektedir.

GENEL GEREKÇE

Milli Eğitim Bakaniiğı bünyesinde resmi kurumiarda 974 bin 488 öğretmen buiunmaktadır. Miiii Eğitim Bakaniiğı'nın en az 91 bin norm açığı buiunmaktadır. Bakaniık öğretmen ihtiyacını ücretii öğretmeniik modeii iie kapatmaya çalışmaktadır. Heryıi yaklaşık 85 bin ücretii öğretmen göreviendirmesi yapıimaktadır. Ücretli öğretmenierin tamamı asgari ücretin aitında maaş aimaktadır. 2023 yiimda yapıian KPS sınav sonuçiarına bağlı oiarak şu ana kadar atama yapılmamıştır.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yıiında 68 bin ataması yapıimayan öğretmen buiunmaktayken, 2023 yıiında KPSS'ye 572 bin öğretmen başvuru yapmış, başvuru yapmayaniaria biriikte ataması yapıimayan öğretmenierin sayısı bir miiyona yakiaşmıştır.

Maiiye Bakanı bir televizyon programında "2024 yıiında kamuya 2023 yıiında emekli olan çalışan sayısı kadar atama yapacağız" açıklamalarında bulunmuştur. Milli Eğitim Bakaniiğı verilerine göre 2023 yılında 23 bin 670 öğretmen emekii oimuştur. Emekli oian öğretmen kadar atama yapılması haiinde okuiiarımızdaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir.

Öte yandan genel seçimier öncesi kamuya aiımiarda mülakatın kaidırılacağı sözü verilmesine rağmen Miili Eğitim Bakanı "müiakatiarı mülakat gibi yapacağız" diyerek bu vaadin gerçekieştiriimeyeceğini kamuoyu iie payiaşmıştır. Ayrıca Miiii Eğitim Bakanı 29 Nisan 2024 tarihinde "öğretmenierin seçiminde en iyi ve en donanımİi adayların belirlenmesinin önemii olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem oiduğunu" savunmuştur.

Bakaniık içinde buiunduğumuz güne kadar kaç öğretmen ataması yapacağı hakkında net bir açıkiama yapmamıştır. Miiii Eğitim Bakaniiğı ve AK Parti iktidarının planiama hatasının bedeli genç öğretmenierimize ödetilmemeiidîr. En az 100 bin öğretmenin müİakatsız ataması yapıimaiıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmen açığı giderilmiş olacaktır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

ÖĞRETMEN KADROSU İHDASI İLE ATANMALARINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde 1- Milli Eğitim Bakanlığı, taşra teşkilatları için ekteki listede yer alan kadrolar ihdas edilmiştir. Ekli listede sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı ihdas edilen kadrolara, 14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgi mevzuat çerçevesinde en son gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçları esas alınarak belirlenecek başarı sırasına göre çeşitli branşlarda istihdam edilmek üzere 100,000 öğretmenin atanması yapılır. Atanma usul ve esasları kanunun yayım tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenerek ilan edilir ve 2024-2025 eğitim yılının başlangıç tarihine kadar öğretmen adayı atamaları yapılır.

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y2/T2/WebOnergeMetni/3ea68280-4dd2-4077-90c5-463a02197c4b.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.