Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Hakmar Express 8 Mart 2024 Aktüel Ürünler 3600 ek gösterge Ak Parti Grup Başkanvekili Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan

Okul ve Kurumların Mevcut Kapasitelerinin Tam Kullanımı ve Norm Kadro Güncellemesi (27 Eylül 2023)

Millî Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN imzalı resmi yazıda ''Kamu idareleri, mali kaynakların ve beşeri hazinenin ihtiyaç temelli, gerçek veriler esas alınarak yapılacak planlamalar dâhilinde; tasarruf prensiplerine riayet edilerek etkili, ekonomik, yerinde ve verimli kullanılmasından sorumlu ve kaynakları amaca uygun yönetmekle yükümlüdür.

Eğitimin niteliğinin ve hizmet kalitesinin artırılması için okul ve kurumlarımızın eğitim öğretime uygunluk yönüyle hazır hâle getirilmesi ve yeteri kadar kapasite oluşturulmasında; eğitim yatırımlarına ayrılan kaynakların hedeflenen politikalara ve önceliklere azami oranda katkı sağlayacak şekilde tahsisi ve optimum kullanımını teminen mevcutta var olan kapasitenin en verimli şekilde planlanması, bütçe planlama ve kullanımındaki öncelikli ilkelerimizin başında gelmektedir. Bu husus, tarafımızdan hem bir görev hem de bir mecburiyet olarak değerlendirilmektedir.

Buradan hareketle, 2024 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında; 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da yer alan amaçlar, politikalar, öncelikler ve mali çerçeve esas alınacaktır. Ayrıca, Orta Vadeli Program ile uyumlu olmak kaydıyla, kamu idarelerinin stratejik planlarında belirtilen hedef ve öncelikler de dikkate alınacaktır.

Cumhurbaşkanlığının 15 Eylül 2023 tarihli ve 32310 sayılı Resmî Gazete’de (Mükerrer) yayımlanan 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi (No: 2023/14) 'nde yer aldığı üzere; acil ve zorunlu hâller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacak, yeni tesis teklif edilmeyecek, mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için yatırımların ömrünü uzatan; bakım, onarım ve yenilemeye ağırlık verilecek, yatırım programlarında yer almasına rağmen ihtiyaç kalmamış ve yapımında zorluklarla karşılaşılan projelerin yatırım programından çıkarılması teklif edilecektir.

Bu çerçevede, Bakanlığımızın ilgili birim amirleri ve diğer yöneticileri ile İl Millî Eğitim Müdürleri sorumluluklarını yerine getirmekten ve 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri konulu Genelge’de belirtilen hususlara ilişkin tedbirlerin alınmasından ve uygulanmasından, Strateji Geliştirme Başkanlığının 21.08.2023 tarihli ve E-10903426-841.99-8187124 sayılı yazısında da belirtildiği üzere sorumlu olacaklardır.
...
Bu itibarla, 2024-2026 Yatırım Programı hazırlık sürecinde, kamu zararına sebebiyet verilmemesi ve görevin kötüye kullanımına mahal bırakmamak amacıyla Valilikler ile İl Millî eğitim müdürlüklerince mevcut okul ve dersliklerin kapasitelerinin tam olarak kullanılmasını sağlamak üzere; okul ve kurumların birleştirilmesi, okul türlerinin değiştirilmesi, binaların takası ve ortak kullanımı gibi tüm alternatif çözüm önerilerinin öncelikli olarak değerlendirilerek karar alınması ve uygulamaya konulması gerekli görülmektedir. Bu süreçte, ihtiyaç görülmesi hâlinde mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarının alan/dal programları ile ilgili düzenlemeler de ilin ve bölgenin ihtiyaçlarına ve gelecek potansiyeline göre yapılabilecektir. Bu çalışmalarda, Strateji Geliştirme Başkanlığının yaptığı "Eğitim Kurumlarının Kapasite Kullanım Analizi" il raporları ile İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünün değerlendirmeleri esas alınacak ve en geç 13.10.2023 tarihine kadar Bakanlık ilgili birimleri ile koordineli şekilde İl Millî Eğitim Müdürlerince hesap verme sorumluluğu temelinde müşterek bir karar oluşturulacaktır. Aksi hâlde tasarruf tedbirlerine ve ilgili talimatlara uyulmaması nedeniyle oluşacak kamu zararından ve dolayısıyla görevin kötüye kullanımına yol açılmasından İl Millî Eğitim Müdürleri bizzat sorumlu olacaklardır.

Buna ilaveten, illerde kapasite kullanımına dair yapılacak çalışmalar tamamlandıktan ve yeni düzenlemeler karara bağlandıktan sonra ortaya çıkan yeni yapılanma esas alınarak Personel Genel Müdürlüğünün belirlediği ilke ve iş takvimi doğrultusunda okul ve kurumların norm kadro güncellemeleri yapılacaktır.

Bilgilerinizi ve yatırım planlamasına esas olacak ve okul ve kurumlardaki mevcut kapasitenin tam kullanılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar ile norm kadro güncellemelerinin açıklamalar doğrultusunda titizlikle yapılarak zamanında sonuçlandırılması hususlarında; gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.