Öne Çıkanlar Ak Parti Grup Başkanvekili Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan konut Hakmar Express 8 Mart 2024 Aktüel Ürünler BİM 31 Ocak 2023 Aktüel Ürünler A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Corona Virüs Testi Nasıl Yapılıyor! ‘PCR Testiyle Tarama Olmaz’

- PCR(Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testi nedir?

Hastadan alınan klinik örneklerde virüse ait nükleik asitleri tespit eden ve Kovid-19’un tanısını kesinleştiren ölçeklerdir.

- Kimlere PCR testi yapılmalıdır?

Kovid-19 ile uyumlu bulgu ve belirtileri olan kişilere PCR testi yapılmakta. PCR testlerinin Kovid-19 ile uyumlu belirtileri olmayan kişilerin taranması gayesiyle kullanımı tavsiye edilmemekte.

- Ne zaman yapılmalıdır?

Kovid-19 ile uyumlu belirtiler gelişmesi ve başka bir sebeple açıklanamaması halinde hastaların üst veya alt solunum yollarından örnek alınır.

- Nerede yapılır?

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yapılmakta.

-  Nasıl yapılır?

Hastanın boğaz vede burunlarından özel çubuklarla alınan sürüntü örnekleri veya alt solunum yolu örnekleri virüs taşıma ortamı denilen özel sivilar içerisinde laboratuvara ulaştırılır. Örnekler PCR yöntemiyle bakılmaktadır.

- Test yapılırken nelere dikkat etmeli?

Güvenilir test sonucu için uygun zamanda, doğru yerden örnek alınması gerekir.

Hızlı antikor testleri nedir?

SARS COV-2’ye karşı oluşmuş antikorları rastgele bir cihaza gerek kalmadan saptayan genellikle çubuk/kaset formatında kısa süre içersinde (genellikle 15 dakikadan kısa) saptayan ölçeklerdir. Ancak şu an için duyarlılık ve özgüllükleri düşüktür ve negatif test sonuçları hastalığı hariç sayılmaz.
Hızlı antijen testleri nedir?

Hastadan alınan solunum yolları örneklerinde SARS COV-2’ye özgü proteinlerin (antijen) saptanması için uygulanır. Şu an için hastalığın tanısında kullanılabilmeleri için sağlık otoritelerince öngörülen gerekli performans kriterlerini karşılayan testler henüz bulunmuş değil. Bu sebeple henüz tani geyesiyle kullanılmaları tavsiye edilmemektedir.

Serolojik test ne demek?

Kovid-19 sırasında kişide virüse karşı oluşan antikor cevabını (IgM ve IgG antikorlarini) araştırmak için yapılan ölçeklerdir.

Kimlerde bu test uygulanabilir?

Özellikle PCR testi negatif enfekte bireylerde izlem sürecinde tanı konmasına destek amacıyla uygulanir. Akut dönemdeki hastaları teşhis etmek için tek başına serolojik ölçekler kullanılmaz. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta, erken dönemde yani vücudun virüse karşı henüz antikor üretmediği dönemde (genellikle ilk 7-10 gün) test negatif neticelenmektedir. Doğrulanmış vakayla temas etmiş vede hastalık belirtileri ve bulguları gelişmemiş kişilerde antikor gelişim süreci izlenebilir. Geçirilmiş enfeksiyonların tespitinde kullanılır. Bölgesel ve/veyahut ulusal ölçekte enfeksiyonu geçirmiş olanların belirlenmesi için yapılacak seroprevalans çalışmalarında kullanılır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.