Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu İş Yorumu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri öğretmen A101 21 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Sözleşmeli Personel Emeklilik (22 Nisan 2024)

Personel Genel Müdürü Bakan a. Bülent ÇİFTCİ imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımızın taşra teşkilatında sözleşmeli idari destek görevlisi ve sözleşmeli idari büro görevlisi olarak görev yapan personelden, 7433 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kadroya geçmeyenlerden 11.04.2023 tarihli ve E-41289672-903.02.01-74148260 sayılı yazımız çerçevesinde yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarih itibarıyla sözleşmeleri fesh edilenlerden, söz konusu tesis edilen işleme karşı yargı kararı sonucu görevlerine iade edilerek göreve başlatılanların çalışma süreleri hakkında tereddüte düşüldüğüne dair Aydın Valiliğinin (İl Millî Eğitim Müdürlüğü) 08.03.2024 tarihli ve E-36608991-903.02.01-98465863 sayılı yazısı incelenmiştir.

Bilindiği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasında; "... Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında diǧer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. ..." hükmü, Geçici 43 üncü maddesinin altıncı fıkrasında, "4 üncü maddenin mülga (C) fıkrasının ikinci paragrafı kapsamında yer alanlardan sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez." hükmü, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın Ek 9'uncu maddesinde de; "... Bu madde kapsamında istihdam edilecek personelin sözleşmeleri, 5510 sayılı Kanun hükümleri uyarınca yaşlılık veya malullük aylığına hak kazandıkları tarihte sona erer. Söz konusu tarih kurumlarınca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından talep edilir..." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 3/3/2023 tarihli ve 32121 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak, yayımı tarihinde yürürlüğe giren 7438 sayılı Kanunun 1 inci maddesi; "Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık baǧlanması için talepte bulunanlardan ... yaşlılık veya emekli aylıǧı baǧlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez." hükmünü amirdir. Mezkûr hükümlerde ilgililerin yaşlılık veya emekli aylığı almaya hak kazanmalarına ilişkin yaş şartı kaldırılmış olup ilgililerin talepte bulunmasına ilişkin şart yalnızca ilgililere aylık bağlanmasına yönelik olarak düzenlenmiştir.

Buna göre, istihdam süreleri yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihlerle sınırlı olan söz konusu personelin; yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önceki (EYT kapsamı dışındaki) yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihlerin ilgili Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilerek bildirilen tarih itibarıyla işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.