Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu İş Yorumu A101 30 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Regaib Kandili Zikiri İletişim Başkanı Fahrettin Altun

YSK'nın 2023/315 Sayılı Kararı

Cumhurbaşkanının 10.03.2023 tarihli ve 2023/121 sayılı kararı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiş olup, anılan karar Resmî Gazete’nin 10.03.2023 tarihli ve 32128 Mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Kurulumuzun 10.03.2023 tarihli ve 2023/90 sayılı kararıyla, birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubu tarafından aday gösterilen Recep Tayyip ERDOĞAN hakkında 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 10’uncu maddesi uyarınca, yükseköğrenim durumuna yönelik ekli listede isimleri yer alan başvuru sahiplerinin itirazları incelenmiş olmakla;

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "A. Adaylık ve seçimi" başlıklı 101'inci maddesinin birinci fıkrasında; "Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.",

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un "İtirazın şekli" başlıklı 112’nci maddesinin;

İkinci fıkrasında; "Kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez, bu sebeple incelenmediği tutanağa yazılır.",

Üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde; "Yazılı itirazlarda da yukarıdaki şartlar aranır ve deliller itiraz dilekçesine eklenir. Gerekçesi ve delili olmayan yazılı itirazlar da incelenmez…",

6271 sayılı Kanun’un;

“Seçilme yeterliği” başlıklı 6’ncı maddesinde; “Kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir.”,

“Siyasi partilerce aday gösterilme” başlıklı 8’inci maddesinde; “(1) Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla Cumhurbaşkanlığına aday gösterebilirler.

(2) Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvurularak aday gösterilmiş olur. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilir. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilir.

(3) Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca, ilgilisiyasi partilere eksikliklerin giderilmesi için beş günlük süre verilir.

(4) Eksiklikleri, verilen süre içinde gidermeyen siyasi partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılır.”,

“İtiraz ve kesin aday listesi” başlıklı 10’uncu maddesinde;

“(1) Resmî Gazete’de yapılan ilândan itibaren iki gün içinde, geçici aday listesine veya bu listeye alınmamaya ilişkin karara karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilebilir.

(2) Yüksek Seçim Kurulu itirazları üç gün içinde kesin karara bağlar ve kesin aday listesini Resmî Gazete’de yayımlar.” hükümleri yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 13.03.2023 tarihli ve 2023/99 sayılı Kararı ile kabul edilen Seçim Takvimi'nde;

28 Mart 2023 Salı günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete’de yayımlanması ve itirazların başlangıcı (saat 08.00) (6271/9),”

29 Mart 2023 Çarşamba günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların son günü (Saat 17.00),

2- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması,”

30 Mart 2023 Perşembe günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü (6271/10-2).”

31 Mart 2023 Cuma günü;

“1- Cumhurbaşkanı kesin aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması (6271/10-2).” düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeler dikkate alınmak suretiyle söz konusu itiraz dilekçeleri incelendiğinde; Cumhurbaşkanı Seçiminde, seçilme yeterliliği ve aday gösterilme konularının düzenlendiği 14.03.2023 tarih ve 2023/111 sayılı Kurulumuz Kararının "Aday gösterilmede aranacak belgeler" başlıklı (III) numaralı maddesinin (3/b) alt bendinde; adayın yükseköğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneğini başvuru belgelerine eklemesi istenmiş olup, tüm adayların yükseköğrenim mezuniyetine ilişkin belgelerinin onaylı suretini ekledikleri görülmüştür.

Cumhurbaşkanı Seçimi sürecinde adaylık başvurusunda bulunan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın ibraz edilen onaylı diploma örneğinin incelenmesinde; Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü “dört yıl süreli” lisans diplomasının diploma numarasının 8345, mezuniyet tarihinin 1981/Şubat olduğu, Dekan Prof. Dr. Ömer Faruk BATIREL ile Rektör Prof. Dr. Orhan OĞUZ imzalı diplomanın İstanbul 15. Noterince 27 Haziran 2014 tarih ve 1113 yevmiye ile "Dairemizce onaylanması istenilen işbu fotokopinin ilgilisi tarafından gösterilen ve iade edilen aslına uygun olduğunu ve (2) örnek verildiğini onaylarım." şeklinde onaylı olduğu anlaşılmıştır.

Anayasa'nın "Adaylık ve seçimi" başlıklı 101'inci maddesinde Cumhurbaşkanının "yükseköğrenim yapmış" Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçileceği hükme bağlanmış olup; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3'üncü maddesinde "yükseköğretim" milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim - öğretimin tümü olarak tanımlanmıştır.

Diplomanın sahteliği konusunda somut herhangi bir delil ibraz edilemediği gibi, itirazlara konu diploma, noter onaylı olup, 1512 sayılı Noterlik Kanunu ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak "Dairemizce onaylanması istenilen işbu fotokopinin ilgilisi tarafından gösterilen ve iade edilen aslına uygun olduğu ve 2 örnek verildiğini onaylarım." şeklinde noter tasdikini içerdiği görülmektedir.

Noter onaylı diploma örneğinin sahteliği ancak mahkeme kararı veya aynı kuvvette başka bir belge ile ispatlanabilir. Kaldı ki, başvuru sahipleri, diplomanın sahte olduğunu değil, sahteliği konusunda kuşku oluştuğunu, Yüksek Seçim Kurulunun bunu araştırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Bir başka anlatımla, ibraz edilen diplomanın sahteliğini ortaya koyan somut hiçbir delil sunulmamış, aksine diplomanın sahte olduğu konusunda kuşkular olduğu belirtilerek, bu kuşkunun giderilmesi talep edilmiştir. İddianın soyut olduğu itiraz sahiplerinin kabulünden de anlaşılmaktadır.

298 sayılı Kanun'un 112’nci maddesinde de öngörüldüğü üzere, itiraz eden, delillerini ve gerekçelerini göstermek zorunda olup, seçim kurullarının ve Yüksek Seçim Kurulunun delilleri araştırma ve toplama görevi bulunmamaktadır.

Dilekçelerde ileri sürülen hususlara ilişkin olarak yapılan değerlendirmede, Kurulumuzun bu konuda daha önce vermiş olduğu kesinleşmiş çok sayıda kararında da ifade edildiği üzere, iddiaların soyut iddialar olduğu ve hukuken kabul edilebilir nitelik taşımadığı anlaşıldığından, taleplerin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç:

Açıklanan sebeplerle;

1- Taleplerin REDDİNE,
2- Karar örneğinin başvuru sahiplerine gönderilmesine,
3- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuz internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanmasına 30.03.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.