Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu İş Yorumu NATO Antlaşmalan öğretmen EBA TV İlkokul Uzaktan Eğitim Program Yayın Akışı Muğla Arısı

YSK'nın 2023/449 Sayılı Kararı

Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 08.04.2023 tarihli dilekçelerde; 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kendi listeleriyle katılmayacakları ve bu nedenle siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili ad çekme işleminde bulunmayacakları bildirilmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

İstem; Demokratik Sol Partinin 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kendi listeleriyle katılmayacakları ve bu nedenle siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili ad çekme işleminde bulunmayacaklarına ilişkindir.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun "Kullanılacak oy pusulasının şekli" başlıklı 26'ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; "Birleşik oy pusulasının en üstüne "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yazılır. Bu ibarenin altına seçime katılan siyasi parti temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından çekilen kura sırasına göre, en başta ve ortada partinin özel işaretinin altında kısaltılmış adı, onun altında da tam yazı halinde adı, onun altında koyu renkli harflerle parti genel başkanının adı ve soyadı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki santimetre olan bir boş daire basılır ve bütün bunların altı çizilir. Bu çizginin altına o partinin kesinleşen aday listesinde yer alan adayların ad ve soyadları, aldıkları sıra numarasına göre yazılır." hükmü yer almaktadır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Demokratik Sol Partinin 08.04.2023 tarihinde yapılacak olan siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili ad çekme işlemine katılmayacağına karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç:

Açıklanan nedenlerle;

1- Demokratik Sol Partinin 08.04.2023 tarihinde yapılacak olan siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili ad çekme işlemine katılmayacağına,
2- Karar örneğinin Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığına gönderilmesine 08.04.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.