Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu İş Yorumu A101 30 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler A101 23 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Regaib Kandili Zikiri İletişim Başkanı Fahrettin Altun

YSK'nın 2023/506 Sayılı Kararı

Fatih 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 10.04.2023 tarihli ve E.225963 sayılı yazıda; Cumhuriyet Halk Partisi Fatih İlçe Teşkilatının Fatih İlçe Kaymakamlığından, sandık kurulları için kullanılacak memur listelerini istediği, Fatih Kaymakamlığınca talebin, konusu gereği başkanlıklarına gönderildiği, Cumhuriyet Halk Partisi Fatih İlçe Teşkilatının talebine konu tüm memur listelerinin talep etmeleri halinde siyasi partilere verilip verilemeyeceği, ayrıca sandık kurulları belirlendikten sonra partilere, kaymakamlığa ve emniyet müdürlüğüne talep etmeleri halinde sandık kurulu başkan ve memur üyeleri listelerinin verilip verilmeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

İstem; Partilere, kaymakamlığa ve emniyet müdürlüğüne talep etmeleri halinde sandık kurulu başkan ve memur üyeleri listelerinin verilip verilmeyeceğine ilişkindir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 47'nci maddesine; “Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; her yıl sonuna göre seçmen kütüğünü ve bu kütükten elde edilmiş listenin bir suretini Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim eder.

Seçmen kütüğünün suretleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde kalır. Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim edilen seçmen kütüğünü saklama ve inceleme kuralları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve yayınlanır.

Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir.” hükümleri yer almaktadır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde;sandık kurulunda yer alacak memur üyelerin isim listesi ile ilgili,

1-Siyasi parti ilçe başkanlıklarına, sadece sandıklardaki kendi partili üyelerinin isim listesinin verilebileceğine,
2-Mülki idare amirleri ile Emniyet Müdürlüğüne verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan nedenlerle;

1- Siyasi parti ilçe başkanlıklarına, sadece sandıklardaki kendi partili üyelerinin isim listesinin VERİLEBİLECEĞİNE,
2- Mülki idare amirleri ile Emniyet Müdürlüğüne VERİLEMEYECEĞİNE,
3- Karar örneğinin Fatih 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine 12.04.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.