Öne Çıkanlar refah payı ŞOK Aktüel Ürünler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sözleşmeli personel öğretmen

2023 Yılı eTwinning Kalite Etiketi ve Türkiye Özel Ödülleri Başvuru Rehberi

Ulusal Kalite Etiketi başvurusu, “Profilim” kısmından “Projeler” alanına giriş yapılarak proje sayfasında “Kalite etiketine başvur” butonuna tıklanarak yapılmaktadır. Formda ilgili alanlar doldurularak başvuru yapılmaktadır.

2023 yılı Türkiye Kalite Etiketi Değerlendirme süreciyle ilgili kurallar aşağıda yer almaktadır.

1. Kalite Etiketi ve 2023 eTwinning Türkiye Özel Ödülleri için son başvuru tarihi 30.06.2023 Cuma günü saat 23:59’dur. Son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular 2024 değerlendirme sürecine dâhil edilecektir. Kalite Etiketi sonuçlarının 2023 yılı sonunda açıklanması planlanmaktadır. Sonuçlar Avrupa Komisyonu’nun belirlediği tarihe göre duyurulacaktır.

UYARI: Kalite Etiketi başvurularının sisteme girişinde yaşanan yoğunluk ve olası sistemsel problemler nedeniyle başvurunuzu son güne bırakmayınız.

2. Bir projenin Kalite Etiketi’ne başvuru yapabilmesi için kurucu ortakların farklı ülkelerden olması gerekmektedir. Ulusal projeler (kurucuların aynı ülkeden olduğu projeler) Kalite etiketine başvuru yapamayacaktır. Kalite Etiketi başvurusunun İngilizce yazılması önerilmektedir. Ancak başvurunuzu Türkçe dilinde yapmanız Ulusal Kalite Etiketi değerlendirme sürecini olumsuz olarak etkilemeyecektir.

3. Merkezi Destek Servisi tarafından hazırlanan Kalite Etiketi kriterlerine uygun, daha nitelikli projelerin oluşturulması adına 2023 Kalite Etiketi değerlendirme sürecinde uygulanacak kurallar aşağıda yer almaktadır. 

3.1. Bir projede Türkiye’de kayıtlı en fazla 10 öğretmen yer alabilir. Bu kural kapsamında projenin ana sayfasında yer alan üye sayısı dikkate alınacaktır. 

Öğretmenlerin oluşturacağı projelerde ortak sayısında projenin ana sayfasında sistemsel olarak sınırlama olmamaktadır. Ancak bu alanda Türkiye’de kayıtlı 10 öğretmenden fazla ortağa sahip olan projelerin Kalite Etiketine başvuru yapması durumunda, bu projelerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Yabancı ortak sayısında sınırlama bulunmamaktadır ancak projesinde 10’dan fazla Türkiye’de kayıtlı ortak bulunan projelerin Kalite Etiketi başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu projelerdeki Türkiye’de kayıtlı ortaklar Kalite Etiketine başvuru yapabilseler bile hepsinin Kalite Etiketine başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

3.2. Avrupa Komisyonu’nun kararıyla bir öğretmen en fazla 4 farklı projesi için Ulusal Kalite Etiketi başvurusu yapabilecektir. 

Öğretmenler 4’den fazla projeye katılabilirler ancak Kalite Etiketi başvurusunda bulunan öğretmenlerin ilk 4 proje başvurusu değerlendirmeye alınacaktır. 

Değerlendirilecek 4 proje, platformdaki başvuru tarih sırasına göre ilk başvuru tarihi dikkate alınarak belirlenecektir. 

4. TwinSpace’te sayfalar kısmı oluşturulmamış ya da boş olan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

5. Projeye bireysel olarak katkı sağlamamış (etkinlikler sayfalarda paylaşılmamış ya da projede belirtilen etkinliklerin tamamını yapmamış) proje ortaklarının başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Öğretmenlerin yaptıkları etkinlikleri TwinSpace’te paylaşırken kendi adını, soyadını ve okul adını yazması gerekmektedir.

6. 2023 Kalite Etiketi sürecine, projenin ana sayfasında proje oluşturulma tarihi 2021-2023 arasında olan projeler dâhil edilecektir. 2021 yılından önce oluşturulan projelerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

7. Her proje 5 Kalite Etiketi kriterine göre değerlendirilecektir. Her kriter 5 puandır. Bir proje en fazla 25 puan alabilir. Proje kurucularına bu puana ek olarak (5 kritere ek olarak) +5 puan verilecektir.

8. Kalite Etiketine başvuru yaparken, başvuru formu tam ve eksiksiz doldurulmalıdır. Başvuru formu doldurulmadığı takdirde Kalite Etiketi başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

9. Kalite Etiketine başvuru yaparken, başvuru metninizi lütfen kimseyle paylaşmayınız. Proje başvurusuyla ilgili yapmak istediğiniz değişiklikleri başvurunuzu tamamlamadan önce bitirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde değerlendirme sürecinde aksaklıklar yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda sorumluluk başvuru sahibine aittir. Başvuru yaptıktan sonra formu güncelleme yetkiniz olmasına rağmen formda projenin değerlendirilmesini etkileyecek değişiklikler yapılmaması gerekmektedir. Projeyi planı dâhilinde yürütemediğinizi ya da projeye yeterli katkıda bulunmadığınızı düşünüyorsanız lütfen Kalite Etiketi başvurusu yapmayınız.

10. Kalite Etiketi gereklilikleri arasında ortakların projeye yaptıkları bireysel katkılar yer almaktadır. Bu gereklilik gereğince proje başvuru formu birebir aynı olan proje ortaklarının başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

11. Proje inceleme sürecinde öğretmenlerin branş bilgisi önem taşımaktadır. Bu nedenle öğretmenlerin başvuru formunda “Description (Açıklama)” kısmına branş bilgilerini yazmaları gerekmektedir.

12. Projelerinizin, Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilebilmesi için TwinSpace’te öğrenci hesabı oluşturarak öğrenci kullanıcı adı ve şifresini başvurunuza yazmanız gerekmektedir. Projede yer alan öğrencilerin kullanıcı adı-şifresini veya kendi kullanıcı adınız-şifrenizi paylaşmayınız. Değerlendirme için TwinSpace’te ayrı bir öğrenci hesabı oluşturup Kalite Etiketi başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. TwinSpace görüntülenemediği için kullanıcı adı ve şifresini paylaşmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Proje Sonucuna İtiraz Süreci

1. 2023 değerlendirme süreci sonunda projesinin tekrar değerlendirilmesini talep eden öğretmenlerin tretwinning@gmail.com mail adresine itiraz maillerini göndermeleri ve tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir. 

2. Tekrar değerlendirme sürecinde projelerin başvuru formunda ve TwinSpace’te herhangi bir değişiklik yapılmadan başvuru yapılması gerekmektedir. İtiraz süreci sonunda reddedilen projelerin tekrar değerlendirilmesi yapılmayacaktır.

AVRUPA KALİTE ETİKETİ

1. Avrupa Kalite Etiketi, Ulusal Destek Servisi tarafından önerilmekte; Merkezi Destek Servisi (MDS) tarafından verilmektedir.

2. Avrupa Kalite Etiketi alabilmek için, proje sahiplerinin Ulusal Kalite Etiketine sahip olması gerekmektedir. 

3. Her Ulusal Destek Servisi, verilen Ulusal Kalite Etiketlerinin puanlarına göre, puanı en yüksekten başlanarak üçte birini Avrupa Kalite Etiketine aday gösterebilir.

4. Avrupa Kalite Etiketi, yılda sadece bir defa verilmekte ve eTwinning Platformu üzerinden duyurulmaktadır.

5. Avrupa eTwinning Ödülleri’ne başvuruda bulunmak için bir Avrupa Kalite Etiketine sahip olmanız gerekmektedir.

2023 eTwinning Türkiye Özel Ödülleri

Türkiye Özel ödüllerine başvuru yapmak isteyen proje sahiplerinin Kalite Etiketi başvurusunda “Description (Açıklama)” kısmına “eTwinning Türkiye Özel Ödülü ….… kategorisine başvuru yapmak istiyorum.” ibaresini yazmaları gerekmektedir. Öğretmenler birden fazla kategoriye başvuru yapabilirler.

eTwinning özel ödüllerinde projelerin; Kalite Etiketi kriterlerine uygunluğu, Ulusal Kalite Etiketi alması, Ulusal Kalite Etiketi puanları, projenin yaratıcılığı ve özgünlüğü, projede öğrencilerin aktif olması, projede öğrenciler ve öğretmenler tarafından oluşturulmuş özgün içerik, materyal vb. ürünlerin bulunması, özel ödül kriterlerinin genelini oluşturmaktadır.

* Projedeki ortaklardan herhangi biri, Türkiye Özel ödüllerine başvuruda bulunabilir.

* Özel ödüle başvuru yapan projelerin 2021-2023 eğitim öğretim yıllarında aktif olması gerekmektedir.

* Projeler Kalite Etiketi kriterleri temel alınarak değerlendirilecektir. Projenin 5 kritere uygunluğu değerlendirilerek ve aktif olarak çalışan kişilerin (Ulusal Kalite Etiketi alan) başvuruları değerlendirmeye alınacaktır.

* Projelerin 2023 yılı içerisinde Ulusal Kalite Etiketi almış olması gerekmektedir.

* Belirli temanın olduğu kategorilerde, projenin kategoriye uygunluk puanı dikkate alınacaktır. Kategoriye uygunluk 5 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Kategoriye uygun olan projelere 1 ile 5 arasında puan verilmektedir.

* Türkiye Özel Ödülleri projeye verilmektedir. Projede bulunan ve Kalite Etiketi almış diğer üyeler ödülü almış sayılacak ancak ödül törenine sadece Türkiye’ye kayıtlı kurucular davet edilecektir. Türkiye Özel Ödülleri, 2023 yılı Aralık ayında yapılması planlanan Ulusal Konferansta açıklanacaktır.

2023 eTwinning Türkiye Özel Ödüllerinde aşağıdaki kategorilerde başvuru alınacaktır. Her kategoride 1 proje seçilecektir.

1. 2023 Yılı Teması Kategorisi – Yenilik ve Eğitim Kategorisi eTwinning 2023 yılı teması Avrupa Komisyonu tarafından, “Yenilik ve Eğitim - eTwinning ile Yaratıcı Olmak” olarak belirlenmiştir. 

Öğretmenlerin, dayanıklılık, öğrenme ihtiyaçlarının erken belirlenmesi, grup çalışmasının önemi, eğitim kaynakları önerileri ve öğrenci oryantasyonu vb. yenilikçi çalışmalara hakim olmaları büyük önem taşımaktadır. Eğitim, yenilikçi öğretim yöntemlerinin planlanması, inşa edilmesi ve uygulanmasının yanı sıra yeteneklerin geliştirilmesi için merkezi bir konumdadır. 

Aynı zamanda bilgi ve yenilik potansiyelinin geliştirilmesinde, yayılmasında ve gerçekleştirilmesinde de kilit rol oynamaktadır. Yenilik ve Eğitim konusunda çalışmaları içeren projeler bu kategoride değerlendirilecektir.

Aşağıda eTwinning faaliyeti kapsamında yürürütülebilecek bazı yenilikçi örnekler yer almaktadır.

Okullarda Sosyal İnovasyon: Öğrencilerin ifadelerine ve fikirlerine daha fazla ağırlık vererek önceliklerini ve ihtiyaçlarını daha fazla bütünleştirip, okullara nasıl entegre edileceğine dair alanlar yaratan çalışmalar bu kapsamda yer almaktadır.

Okullarda Zihinsel ve Duygusal Refah: Müfredatın toplumla bağlantısı, öğrenci merkezli, yeterliliğe dayalı, yaratıcı bir yaklaşımı ele alan çalışmalar bu kapsamda yer almaktadır.

Eğitimde Yenilik: Yaratıcı ve öğrencilerin kendi fikirlerini geliştirmelerine, topluluk önünde konuşmalarına ve hayal etmelerine yardımcı olan çalışmalar bu kapsamda yer almaktadır. Okullar, öğrencilerin eleştirel düşünce geliştirmelerine ve yaratıcı görüşlerini ifade etmelerine yardımcı olmalıdır. 

Yerel kuruluşlarla bağlantılar: Yerel kuruluşlarla yürütülen faaliyetler, öğrencilere eğitim fırsatları ve deneyimleri sunan çalışmalar bu kapsamda yer almaktadır.

İnovasyon konularıyla ilgilenmek: Yapay zeka ve sanal gerçeklik vb. çalışmalarla öğretme ve öğrenmede veri kullanımına ilişkin etik yönergelerle ilgilenmek, Dijital Eğitim Eylem Planına dahil edilebilecek çalışmalar bu kapsamda yer almaktadır.

2. Mesleki ve Teknik Eğitim Kategorisi

Meslek liselerinde yapılan eTwinning kriterlerine uygun, yaratıcı, özgün, iş birliğinin ön planda olduğu ve aktif öğrenci çalışmalarının bulunduğu projeye verilecektir. Proje konusu meslek alanı konusu olan ve bu konuyu eTwinning projesine etkin bir şekilde entegre eden projeler incelenecektir. Proje konusu meslek lisesinde bulunan alanlarla ilgili bir konu olmalı ve proje Kalite etiketi kriterlerine uygun yürütülmelidir. Projede çalışan bütün öğretmenler meslek lisesinde görev yapmalıdır.

3. Engelsiz eTwinning Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin zorunlu öğrenim çağı: Okul öncesi dönemi de içine alan 3-14 yaş olarak belirlenmiştir. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili farkındalığı arttırmak, projelere katılımlarını sağlamak ve öğrencilerin eğitim öğretime dâhil edilmesine yönelik projeler bu kategoride değerlendirilecektir. Bununla birlikte eğitim-öğretim alanındaki proje çalışmalarına, mesleki gelişimlerine destek olmak ve farkındalık sağlamak adına, engelli öğretmenlerin yer aldığı proje çalışmaları da bu kategoride incelenecektir.

4. STEM Kategorisi

eTwinning projelerinde STEM-Kodlama-Robotik temalı projeler bu kategoride incelenecektir.

STEM eğitimi; Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin İngilizce olarak baş harflerinin kısaltmaları ile ortaya çıkmıştır. STEM eğitimi sayesinde öğrenciler fiziksel, entelektüel ve kültürel dünyasını zenginleştirmekte ve eleştirel düşünme, problem çözme gibi öz yeterliklerini geliştirmektedir.

(Çorlu & Aydın, 2016). STEM eğitimlerinin amaçları arasında öğrencilerin ilgisini topluma hizmet edebileceği şekilde yönlendirmek ve öğrenmeye teşvik edecek soru ve problemlerle karşılaştırmak, çeşitli ortamlarda yer almasına fırsatlar yaratmak yer alır. STEM eğitiminin diğer bir amacı ise, disiplinler arası eğitim faaliyetleri düzenlemek ve sorgulayan, araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen bir neslin yetiştirilmesidir. eTwinning projelerinde STEM alanlarına odaklanan, STEM uygulamalarına yönelik etkinlikler yapan projeler değerlendirmeye alınacaktır.

Kodlama eğitimi, 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış, teknolojiyi daha etkin kullanabilen, problem çözme ve ürün geliştirme yeteneklerine sahip bireylerin eğitiminde önemli bir yere sahiptir. Kodlama becerisi, bilişim teknolojileriyle iletişim kurmak için kullanılır. Kodlama bilgisayarlara, adım adım verilen talimatları izlemelerinin ve onların tam olarak ne yapmaları gerektiğinin söylenmesidir. Verilen, istenen ve çözüm aşamalarından oluşan temel kodlama mantığı giderek günlük hayatın önemli bir parçası haline gelmektedir. Bu doğrultuda eTwinning projelerinde kodlama alanına odaklanan projeler STEM kategorisinde değerlendirilecektir.

Robotik, makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanıdır. Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi ve dijital ortamda kontrollerinin sağlanması temel alındığında bu alan birçok mühendislik disiplinini bir arada toplamaktadır. Bu doğrultuda eTwinning projelerinde robotik alanına odaklanan projeler STEM kategorisinde değerlendirilecektir.

2023 Kalite Etiketi Kriterleri

Rehbere http://meb.ai/U83wsAK linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.