Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı atama 2024 Yılı Mayıs Ayı Balık Burcu İş Yorumu Engelsiz Fakülte ve Engelsiz Kampüs Bayrakları

Aylığa Hak Kazanma Görüş Talebi (3 Ekim 2023)

Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Genel Sekreter Talat Yavuz imzalı resmi yazıda ''25 Ağustos 2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin İkinci Kısım Birinci Bölümü ''Görev değişikliklerinde aylığa hak kazanma'' başlıklı 49'uncu maddesinde, ''(1) Devlet memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 167'nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan ''görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren'' ibaresi ''görevine başladığı tarihten itibaren'' şeklinde uygulanır.'' hükmü yer almaktadır.

Aynı hüküm, 2024 ve 2025 yılları için uygulanacak 3 Eylül 2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21 Ağustos 2023 tarihli ve 2023/1 Sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın 48'inci maddesinde de aynen tekrarlanmıştır.

Ancak, söz konusu hükmün, yükseköğretim kurumlarınca öğretim elemanlarının bir üst akademik kadroya atanmalarında uygulanmadığı yönünde şikayetler sendikamıza ulaşmıştır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nda, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda aylığa hak kazanmada hangi tarihin esas alınacağı yönünde 657 sayılı Kanun'un 167'nci maddesine benzer bir düzenleme yer almamaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ''Özlük Hakları'' başlıklı 62'nci maddesinde, ''Üniversite öğretim elemanları ve üst kuruluşlar ile üniversitelerdeki memur ve diğer görevlilerin özlük hakları için bu kanun, bu kanunda belirtilmeyen hususlar için Üniversite Personel Kanunu, Üniversite Personel Kanununda bulunmayan hususlar için ise genel hükümler uygulanır.'' hükmü bulunmaktadır.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun ''Uygulanacak diğer kanun hükümleri'' başlıklı 20'nci maddesinde, ''Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.'' hükmü bulunmaktadır.

Bu doğrultuda, 2547 sayılı Kanun'un 62'nci maddesi gereğince bu tür durumlarda 657 sayılı Kanun'un 167'nci maddesi ve dolayısıyla yukarıda mezkur toplu sözleşme/Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı hükümlerinin uygulanması gerektiği açıktır.

Bu itibarla, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda atama yapılan kadroya özgü aylığa hak kazanmada ödenme tarihinin tespiti noktasında 657 sayılı Kanun'un 167'nci maddesi ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin 49'uncu, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın 48'inci maddesinin uygulanması gerektiği yönünde bir görüş yazısının kamu yükseköğretim kurumlarına gönderilmesi ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.