Öne Çıkanlar Engelsiz Fakülte ve Engelsiz Kampüs Bayrakları emekli Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Danıştay İkinci Dairesi Trafik Adabı

Bakan Özer'den Seminer ve Atama Açıklaması

TV 100 canlı yayınında ''Az Önce Konuştum'' programına katılan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; öğretmen ataması ve seminerler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer, ayrıca okullaşma oranlarından da bahsetti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Bir buçuk yıl aradan sonra ülkemizde yüz yüze eğitime kararlı bir şekilde tüm sınıf seviyelerinde, tüm kademelerde devam edebilmek bizim başarımız. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize bu süreçte çok teşekkür ederiz.

Öğrenim kayıplarını telafi etmek için Milli Eğitim Bakanlığı ilk defa kazanım değerlendirme sınavı yaptı. Geçmiş Türkçe, matematik, ve fen bilimlerindeki kayıpları için bir değerlendirme yaptı. Ve destekleme, yetiştirme kurslarıyla öğrencilere sürekli destek verdi. Özellikle orta okul ve lisede Yaklaşık Türkçe, matematik ve fen bilimlerinde 4.5 milyon öğrenciye öğrenme kayıplarıyla ilgili destek verildi.

Bizim son 19-20 yıl içinde en büyük başarımız, diğer eğitim kademelerindeki okullaşma oranlarını çok iyi noktalara getirdik. OECD ortalamalarına getirdik. 2000'li yıllara bakın ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 seviyesindeydi. Şu anda yüzde 90 seviyesinde. Bu müthiş bir şey. Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları ilk defa son 20 yılda OECD ortalamalarına yaklaştı.

3 yaştaki okullaşma oranı yüzde 14, 6 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla. 4 yaştaki okullaşma oranı yüzde 35. 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 78. 3-5 yaş arası yüzde 45'ler civarında ve OECD ortalamasının çok çok altındaydık.

Türkiye eğitimde erişim problemini çözdü ama eğitimde fırsat eşitliği yani herkesin sosyal ekonomik arka planı ne olursa olsun aynı nitelikte eğitime erişmesiyle ilgili iyileştirme yapmamız gereken alanlar var. İşte bunun başlangıç noktası da okul öncesi eğitim. Eğer biz tüm çocuklarımızın gelir seviyesi ne olursa olsun okul öncesi eğitime erişimini mümkün kılabilirsek, okullar arası başarı farkını ortadan kaldıracağız uzun vadede. Kadın istihdamı artacak. Üçüncüsü ve en önemlisi şu; 2000'li yıllarda Amerika'da son çalışmalar şunu gösteriyor. Okul öncesi eğitime erişen çocukların yaşam boyu ekonomik getirisi arttığı gibi suça eğilim, sağlıklı, sorumlu bir vatandaş olmadan sapma oranları azalıyor. Bu o kadar önemli bir şey ki...

3 bin tane yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapmayı hedef olarak koyduk.

Şu ana kadar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel bağımsız anaokulu sayısı 2 bin 782. Biz bir yılda 3 bin yani mevcuttan daha fazla bir anaokulu yapma hedefi koyduk. Şu ana kadar 102 anaokulunu hizmete aldık. 264 anaokulunun ihalesini yaptık. 2 bin 500 anaokulunu da yatırım programına dahil ettik. Arsası bulunan her yere anaokulu yapıyoruz şu anda.

Türkiye okul öncesi eğitime erişim problemini çözdüğü zaman, bugün konuştuğu çoğu problemin oradan kaynaklandığını bilmediği için, o problemlerin de çözüldüğünü görecek zaman içinde.

Ortaöğretimde 2002'de kız çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 39. Şu anda yüzde 88. Yükseköğretimdeki okullaşma oranı çok daha dramatik. Kadınların 2002'de okullaşma oranı yüzde 11. Şu anda 48,5. Kadınların okullaşma oranı erkekleri geçti. Türkiye'de kız çocuklarımızı okutalım seferberlikleri, kampanyaları... Bu sorunu aştı artık.'' dedi.

Öğretmen atamalarının ne zaman olacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Hazırlıklarımız devam ediyor. Bakanlık olarak öğretmen alımına devam edeceğiz. Biz öğretmen istihdamını önemsiyoruz. Açtığımız okulların hepsine öğretmenlerimiz atanacak. 2021 KPSS ataması elbet olacak.'' dedi.

Seminerlerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Bu dönemde öğretmenler ve okul yöneticileri büyük fedakarlık gösterdiler. Öğretmenlerimiz çok töhmet altında kaldılar. Bundan özellikle bahsetmem lazım. Covid-19 salgınında yüz yüze eğitime ara vermede sanki öğretmenler okula gitmek istemiyorlarmış, sanki oturdukları yerden ders ücreti olmak istiyorlarmış gibi bir algı oluştu. 11 -15 Nisan tarihleri arasında yapılacak seminerlerde öğretmenlerimizin ve okul yöneticilerimizin okula gitme zorunluluğunu kaldırıyoruz. Öğretmenlerin gelişimi için Öğretmen Bilişim Ağı oluşturduk, o eğitimlere Türkiye'nin istedikleri yerden girip eğitimleri tamamladıkları zaman hiç bir sorunları olmayacak.

Birinci dönemin sonunda tüm öğretmenlerimize ben başarı belgesi gönderdim ve inşallah bu dönemin sonunda da göndereceğim. Bu dönem çok kritik bir dönem bu anlamda. Yani yüz yüze eğitimle ayakta durabilmek çok önemli bir başarı hikayesi

Yüz yüze eğitimle ayakta durabilmek, bunun iradesini öğretmenlerimizle, bütün okul yöneticilerimizle, tüm il müdürlerimizle, ilçe milli eğitim müdürlerimizle gösterebilmek çok önemli bir başarı hikayesi. Bunu unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu 11-15 Nisan tarihleri arasında öğretmenlerimizin ve okul yöneticilerimizin okula gitmeleri zorunluluğunu kaldırıyoruz.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
AtamaMahmut ÖzerSeminer
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.