Öne Çıkanlar Adalet Bakanlığı A101 16 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler pasta öğretmen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Eğitici Eğitimi

Ek Ders Ücreti (8 Ağustos 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''İlinizde bulunan eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerden alanı atölye ve laboratuvar olanların, yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında haftada kaç saate kadar ders görevi alabileceklerine ilişkin 25 Temmuz 2022 tarihli ve E-88977574-869-54025354 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 15'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında; ''(1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.

(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde ''işletmelerde meslek eğitimi'' adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;

a) Mesleki eğitim merkezlerinde;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,

b) Diğer okul ve kurumlarda;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati geçmemek üzere okutabilecekleri azami ek ders saatleri kapsamında verilir.'' denmiştir.

Aynı Karar'ın 8'inci maddesinde de, yöneticilere yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada kaç saate kadar ek ders görevi verilebileceği belirlenmiştir.

Görüleceği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da; hangi eğitim faaliyetlerinde görev alanların buna bağlı olarak haftada kaç saat ek ders ücretinden yararlandırılacakları eğitimin tür ve özelliğine göre ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu bağlamda; işletmelerde meslek eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin bu görevleri karşılığında haftada yararlanabilecekleri azami ek ders görevi sayısı da, anılan Karar'ın 15'inci maddesinde belirlenmiştir. Bu belirlemede, faaliyetin ders yılı içinde veya yarıyıl ve yaz tatilinde yapılması yönüyle herhangi bir kısıtlama da getirilmemiştir.

Bu çerçevede, öğretmenlik alanları atölye ve laboratuvar öğretmenleri kapsamında olan yöneticilerden yarıyıl ve yaz tatilinde işletmelerde meslek eğitimi uygulamalarında koordinatör olarak görevlendirilenlere, o hafta tüm eğitim etkinliklerinde aldıkları toplam ders görevi dikkate alınmak ve Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 8'inci maddesinde belirtilen sınırın da aşılmaması şartıyla, anılan Karar'ın 15'inci maddesinde belirlenen sınırlılıkta ek ders görevi verilmesinin mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Öte yandan, yalnızca yaz tatillerinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevli yönetici ve öğretmenlere, 25 Ağustos 2021 Tarihli ve 31579 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' bölümünün 32'nci maddesi uyarınca ek ders görevi verilebilecektir. Bu konumda olan yöneticilerin, ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı yararlandırıldıkları ek ders ücretinden bağımsız olarak haftada kaç saate kadar görev alabilecekleri hakkında gerekli açıklama da bir örneği daha önce Valiliğinize gönderilen 27 Ocak 2022 tarihli ve E-28892082-869-42216732 sayılı yazımızın 12'nci maddesinde yapılmıştır. Ayrıca, bu kapsamda verilecek ek ders görevinin, yaz tatillerinde meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitimi ile sınırlı olduğunun, işletmelerde görülen meslek eğitiminin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğinin hatırlatılmasında da yarar görülmektedir. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.