Her şey bir zoom programı ile başladı. Pandeminin bizi evlere ve ekran başlarına hapsettiği o sıkıntılı dönemin en güzel yanlarından biriydi haftalık zoom programlarımız. Bazen kendi okulumuza, bazen kendi ilçemize, bazen yaşadığımız bölgeye, bazen ülkemizin farklı coğrafyalarına konuk olduk. Hatta bazen sınırları aştık ülkeler gezdik gönüllere dokunduk. Bu programlarımızda misafir ettiğimiz haftalık konuklarımız oldu. Bazen de bizler başka yüreklere, gönüllere başka coğrafyalara misafir olduk. Bu etkinliklerin birinde de Adana Karataş eğitim camiasının konuğu iken program paydaşlarından biri Karataş Belediye Başkanımız Sayın Necip TOPUZ beydi. Onca işin gücün arasında eğitim seminerine zaman ayıran ve bizimle bir buçuk saati paylaşan kıymetli insan, seminer sonrasında bizleri Adana’da ağırlamak istediğini beyan etmişti. Nasip 2024 yılı şubat ayının on ikisi ile başlayan haftasına yazılmış meğer. İyi ki de yazılmış. Karadeniz’in hırçın sularından Akdeniz’in sıcacık sularına uzanan bu yolda sevgi seli insanlarla kucaklaştık. Daha başlangıçta, programın planlanması aşamasında bile büyük bir samimiyet ölçeğini hissettim. Neden mi? Uçaktan iner inmez ahizenin ucunda Zehra öğretmen vardı. Kendini tanıtarak” ilçemizde yapacağımız programların sunucusuyum, ekleyeceğiniz bir şeyler olur mu, isteğiniz var mıdır?” diyordu. Bu ne zarif bir davranış, ne güzel bir yaklaşım, ilgi ve alaka…

Karataş ilçemizin kıymetli Kaymakamı Sayın Necati AKTAN Beyefendinin himayelerinde, Değerli Belediye Başkanımız Sayın Necip TOPUZ Beyin ev sahipliğinde, Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa BUĞRUL beyin davetine icabet etmenin huzurunu yaşadım. Paylaştık güzel olanı, paylaştıkça çoğaldı, güzellikler… Öğrenmesi bol eğlence yüklü seminerlerimiz, etkinliklerimizle heybemize muhteşem Adana Karataş hikâyeleri yüklendik.

Yöneticilere yönelik “Vizyoner Lider ve 21. Yüzyılın Okullarını Yöneltmek” seminerine iştirak eden Milli Eğitim Paydaşlarının dışında ilçe kaymakamımız ve belediye başkanımız vardı.” Gelecek Yürüdüğüm Yoldur” motivasyon eğitimimiz spor salonunda 600 gençle yapılırken, yanı başımızda yine ilçemin tüm protokolü hazırdı. Kaymakam bey, belediye başkanı, savcı ve hâkim beyler, emniyet müdürü ve jandarma komutanı, ilçe şube başkanları… Bu, şunun işaretçisiydi. Bu ilçede güzel işler yapılabilir. Muhteşem etkinliklerin gerçekleşmesini sağlayan bu muhteşem ekibi bir kez daha ayakta alkışlıyor ve şükranlarımı sunuyorum. Umudumuzu tazeleyen, böyle kıymetli mülki amirin ve ilçe yöneticilerinin olması takdire şayandır.  On beş yıllık dostluğumuzun mevcudiyeti ile İlçe Milli Eğitim Müdürü kardeşim Sayın Mustafa BUĞRUL Bey tam bir eğitim aşığı, gönüllüsü, vatanperver, civanmert biri. Her dakika yanı başımızda, her daim bizimle oldu. Böyle bir eğitim lideri ile çalışan okul/kurum yöneticilerinin keyfini varın siz düşünün… Hele o canına yandığımın AR-GE birimindekiler yok mu? Sevgili Zehra ve kıymetli Yusuf öğretmenlerim. Zehra öğretmenim; nefesimiz kadar yakınımızda tüm programların sunumunu üstlenen, programların akışında açık gedik bir yan bırakmayan yetmedi etkinliklere keyifle katılan pozitif bir okul müdiremiz. Yusuf hocam, teknik donanım başta olmak üzere her alana koşuşturan nev-i şahsına münhasır özel bir edebiyat öğretmeni… Uğradığımız, etkinlikler yaptığımız tüm okul kurum müdürlerinin tebessüm eden yüzleri, sıcacık ilgileri sizi evinizde hissettiriyor. Kurumun birinci öncül paydaşı olmamakla beraber ekibin önemli dama taşı vazifesi gören kaymakam beyin korumaları, şoförü ayrı bir renk katıyor gezimize, eğitimlerimize… Milli Eğitim müdürümüzün şoförü Seyfi Bey kardeşimiz her daim sohbet arkadaşımız oluyor. Okuldan okula, ilçeden ile gidiş gelişlerde çok şeyler öğreniyoruz ondan. Sıcacık çay ikramıyla başlayıp kusursuz ev sahipliği noktasına taşıyan özel bürodaki kıymetli Fatma Hanım başta olmak üzere tüm çalışan kardeşlerime tekraren teşekkür ediyorum.

Bölgede yaşayan farklı insan kaynağı doğal olarak renkli bir kültür mozaiğine dönüştürmüş bu güzel mekânları. Bu bağlamda öğrencilerimizin öğrenme isteği, iştiyakı, heyecanı beni ziyadesiyle mutlu etti. Kor var, kül altında kalmış, üsteki külü üflemeyi başardık sanırım. Kaymakam beyin himayelerinde; Karataş Eğitim Kültür ve Sanat Günleri Kapsamında Mehmet Akif Ortaokulu Konferans Salonunda, Tuzla Çok Programlı Anadolu Lisesi Konferans Salonunda ve Karataş Kapalı Spor Salonunda  İdarecilere, Öğretmenlere, Öğrenci ve Velilerimize Aile Eğitimi, Liderlik Eğitimi, Motivasyon Eğitimi, etkili İletişim Becerileri Eğitimi ve Gelecek Yürüdüğün Yoldur Motivasyon Eğitimleri verdik. Bu eğitimler esnasında bizleri tebessüme hatta kahkahaya boğan bazen de hüzün gemilerine bindirip tur attıran öğretmenlerimize kalbi sevgiler gönderiyor, muhabbetle kucaklıyorum onları. Ne çok şey öğreniyoruz birbirimizden aslında. Beslendiğimiz kaynaklar bu yüzden çok kıymetli… Muhtara kızıp merayı biçmeyen, pire için yorgan yakmayan ve neslin muasır medeniyetler seviyesinin ötesinde bir hayat yaşayabilmesi için ateşten gömleği giyen değerli meslektaşlarıma minnettarım. İyi ki varsınız. Tükenen umutları, yeniden yeşerten sizlersiniz. Cansınız.

Tuzla beldesinde yaptığımız seminer son seminerlerimizdi. Yorgunluğumuza rağmen bizlere unutulmaz anlar yaşatan tüm benliği ile seminere iştirak eden gençlerimizi ve öğretmenlerimizi asla unutmayacağım.

Buraya hangi şartlar altında ve hangi duygu yoğunluğu ile geldiniz bilmiyorum. Sizde benim buraya geliş öykülememi bilmiyorsunuz ifademden sonra yüreklere dokunacağız inşallah diye devam etmiştim. Tükendiğinizde, kendinizi yalnız hissettiğinizde, ötekileştirildiğinizde, yok sayıldığınızda… kendi cenaze namazınızı düşünün dediğim andan itibaren gencecik ….. hanımefendi öğretmenimizin gözyaşlarına boğulmasını unutamam, unutmayacağım. Güzel insan, gözlüklü arkadaş, en arkadaki, size söylüyorum. “Gözlüklü olana mı sesleniyorsunuz” deyip kendi gözlüğünü arkadaşına takan sempatik öğretmenim seni de unutmayacağım. Farklı bir grupla çalışırken telefon ekranına kilitlenen, gergin olduğu her halinden belli olan, göz göze geldiğimizde izin isteyip dışarı çıkan, geri gelip yerine oturduktan sonra yüzünde mutlu bir çocuk tebessümü oluşan ve “ne oldu bu süreçte öğretmenim” dediğimde verdiği cevapla bizleri kahkahaya boğan can öğretmenim seni de hep hatırlayacağım.

Meslekte 33 yılını bitirmiş ve okul/kurum yöneticilikleri, ilçe milli eğitim müdürlükleri başta olmak üzere 26 yıllını idareci olarak ifa etmiş eğitimciyim. 2005 yılında çıktığım seminer çalışmaların yolculuğunda 1000’i aşkın seminer, atölye çalışması, bildiri, sunu, kongreler v.b. var.41 il, 147 ilçe de seminer çalışmamız olmuş. Her gittiğimiz il, ilçe, okulda meslektaşlarla, yöneticilerle, velilerle, gençlerle seminerler yapmış ve birbirimizden birçok güzellik öğrenmişiz. Altını çizmem gereken özel çok ama çok özel yerler olmuş bolca. İşte Adana-Karataş eğitim camiası ve paydaşları da altı çizili olan yerlerdendir artık. 12 Şubat Pazartesi günü başlayan ve bugün sona eren haftanın yedi gününde, 9 seminer etkinliği yapmanın haklı gururuyla bu yazıyı kaleme aldım. 

Burada bir parantez de son yapılan seminer çalışmamıza açalım.17 Şubat günü “Oyun Yoluyla Öğreniyorum” etkinliğimiz Samsun Uğur Okulları İlkadım Kampüsünün ev sahipliğinde dört farklı okulun öğretmenlerinin katılımı ile tamamlandı. Eğitime gönül vermiş kıymetli bir eğitim lideri Kampüs müdürü Sayın Süleyman ÇİFTLİ beyin şahsında tüm mekânlarını bizlere açan Uğur Okulları Ailesine de çok teşekkür ediyorum. Katılım sağlayan Uğurlu öğretmenlerime de katkıları sebebiyle müteşekkirim.

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir, ilkesinden hareketle her gün doğru ve güzele yönelik değişimlerimiz, doğruya ve güzele yönelik evrilmelerimiz devam edecek inşallah. Bu yolda “ya yol bulan, ya yol açan, ya da yoldan çekilen” olunacak. Bizler; ya yol bulacak, ya da yol açacağız. Yoldan çekilmek yakışmıyor, üretken olan tüm güzel yüreklere… Ülkemizin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına emeğini yüreğini ortaya koyan, “mış” gibi yapmayan, kimseye payanda olmayan, küçük beklentiler içine girmeyen, karakteriyle dimdik ayakta duran, kendini zaman zaman bilgisayar diliyle formatlayan, güncelleyen tüm öğretmenlerime, kadirşinas meslektaşlarıma sonsuz teşekkürlerimle…

İrfan ERTAV
Yazar

İnstagram: @yazar.irfan_ertav
Facebook: Uzman Muallim
G-mail: [email protected]  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.