Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı atama 2024 Yılı Mayıs Ayı Balık Burcu İş Yorumu emekli

MEB'den Yönerge Değişikliği Yazısı (30 Aralık 2022)

Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER, Bakan Yardımcısı Osman SEZGİN ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sabahattin DÜLGER imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımıza bağlı hayat boyu öğrenme kurumlarında yaygın eğitim kurs programlarının bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak uzaktan öğrenme yoluyla sunulmasına ilişkin usul ve esaslar 11.03.2020 tarihli ve 5331491 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kursları Uzaktan Öğrenme Yönergesi ile düzenlenmiştir. Ancak gelişen, değişen ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar değerlendirildiğinde 11.03.2020 tarihli ve 5331491 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kursları Uzaktan Öğrenme Yönergesi'nde değişiklik yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla hazırlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kursları Uzaktan Öğrenme Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge Taslağı” Ek’te sunulmuştur.

Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde, “Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kursları Uzaktan Öğrenme Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge”nin uygulamaya konulması hususunu olurlarınıza arz ederim.'' denilmiştir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURSLARI UZAKTAN ÖĞRENME YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE

MADDE 1-11/3/2020 tarihli ve 5331491 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kursları Uzaktan Öğrenme Yönergesinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Uzaktan öğrenme platformu: Katılımcıların bütün öğrenme süreçlerinin yönetilebilmesini sağlayan kişisel bilgi yönetimleri, destek ve öğrenme yönetim sistemleri bileşenlerinden oluşan sistemi,”

MADDE 2- Aynı Yönergenin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ (3) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Kurslar; uzaktan öğrenme platformuna kaydedilmiş uzaktan öğrenmeye yönelik dijital içerik türleri kullanılarak ve/veya yüz yüze etkinlikler ile kursiyerlere sunulur.”

MADDE 3- Aynı Yönergenin 8 inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “(2) Harmanlanmış öğrenme yönteminde uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim bölümlerini kapsayan tek bir sınav yapılır. Kurs programının özelliğine göre beceri sınavları yapılabilir. Bu sınavlar kursun öğretmeni veya eğiticisi tarafından gerçekleştirilir. Teorik ve beceri sınavı yapılması durumunda sınav puanı, sınavların aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.”

“(4) Elektronik ortamda uygulanacak olan sınavlar, uzaktan öğrenme platformu üzerinden yapılır. Sınavların yüz yüze yapılması durumunda ders içeriklerini tamamlayan kursiyerler sınav için kuruma başvurur. Kurum, başvuru sayısının 12’ye ulaşması durumunda sınav tarihi ve yerini belirleyerek kursiyerlere gerekli duyuruyu yapar. Uzaktan öğrenme sınavları ile ilgili bilgilendirmeler, uzaktan öğrenme platformu üzerinden yapılır.”

MADDE 4- Aynı Yönergeye Geçiçi Madde (2) eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE (2) HBÖ Akademi sisteminde kursa devam eden kursiyerlerin, kurslarını tamamlamaları sağlanır.”

MADDE 5- Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURSLARI UZAKTAN ÖĞRENME YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Bakanlığa bağlı hayat boyu öğrenme kurumlarında yaygın eğitim kurs programlarının bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak uzaktan öğrenme yoluyla sunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 11/4/2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 62 nci maddesi hükümlerine göre Bakanlıkça belirlenen yaygın eğitim kurs programlarının uzaktan öğrenme yoluyla verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 309 uncu maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

b) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Sınav: Eğitim sonunda uzaktan veya yüz yüze gerçekleştirilen sınavı,

c) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) (Değişik: 30/12/2022 tarihli ve 67253230 sayılı Makam Oluru) Uzaktan öğrenme platformu: Katılımcıların bütün öğrenme süreçlerinin yönetilebilmesini sağlayan kişisel bilgi yönetimleri, destek ve öğrenme yönetim sistemleri bileşenlerinden oluşan sistemi,

ç) Eş zamanlı öğrenme: Öğrenen, öğreten ve öğrenme malzemeleri arasındaki etkileşimin gerçek zamanlı olarak gerçekleştiği öğrenme etkinliklerini,

d) Eş zamansız öğrenme: Öğrenen, öğreten ve öğrenme malzemeleri arasındaki etkileşimin gerçek zamanda gerçekleşmediği öğrenme etkinliklerini,

e) e-Yaygın sistemi: Genel Müdürlüğe bağlı hayat boyu öğrenme kurumları tarafından sürdürülen eğitim faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve kayıtlarının tutulduğu sistemi,

f) Genel Müdürlük: Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünü,

g) Harmanlanmış öğrenme: Uzaktan öğrenme yöntem ve araçlarını geleneksel sınıf öğretimi yöntem ve araçlarıyla bir arada kullanmaya dayalı eğitim yaklaşımını,

ğ) Kurs: Belli bir süresi ve programı olan, katılımcılara öngörülen bilgi, beceri ve yetkinlik kazandıran, doğrudan veya diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği hâlinde halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen uzaktan veya harmanlanmış öğrenme faaliyetlerini,

h) Kurs bitirme belgesi: Kursları başarı ile tamamlayanlara verilen belgeyi,

ı) Kursiyer: Kurslara katılan kişiyi,

i) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Kurum: Genel Müdürlüğe bağlı hayat boyu öğrenme kurumlarını,

j) Uzaktan öğrenme: Bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlanan ve yürütülen, aynı mekânda bulunmaksızın gerçekleştirilen eğitim-öğretim yöntemini,

k) Yaygın eğitim: Örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü,

l) Yönetmelik: Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Esaslar, Kurslara Başvuru, Kursların Uygulanması,

Başarının Değerlendirilmesi ve Belgelendirme

Uzaktan ve harmanlanmış öğrenme sistemi esasları

MADDE 5- (1) Genel Müdürlükçe uygun görülen yaygın eğitim kurs programları uzaktan veya harmanlanmış öğrenme yoluyla verilir. Yaygın eğitim kurs programlarının hangilerinin uzaktan veya harmanlanmış öğretim yoluyla uygulanacağı, e-Yaygın sisteminden elde edilecek veriler ve diğer talepler dikkate alınarak Genel Müdürlükçe karar verilir.

(2) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Uzaktan veya harmanlanmış öğrenme yoluyla verilmesi uygun görülen kurs programları, uzaktan öğrenme platformu üzerinden eş zamanlı veya eş zamansız teknolojilerle verilir.

(3) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) (Değişik: 30/12/2022 tarihli ve 67253230 sayılı Makam Oluru) Kurslar; uzaktan öğrenme platformuna kaydedilmiş uzaktan öğrenmeye yönelik dijital içerik türleri kullanılarak ve/veya yüz yüze etkinlikler ile kursiyerlere sunulur.

(4) Uzaktan veya harmanlanmış öğrenme konularında ulusal hedefleri belirleme ve stratejileri geliştirmeye ilişkin iş ve işlemler Genel Müdürlükçe yürütülür.

(5) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Genel Müdürlük uzaktan öğrenme platformunun yazılım, donanım alt yapısını ve platform üzerinde yer alacak dijital içerikleri belirler, hazırlar veya temin eder.

Kurslara başvuru

MADDE 6- (1) Genel Müdürlük veya kurumlar; uzaktan veya harmanlanmış öğrenme yoluyla uygulanacak kurs programlarını açmadan önce gerekli duyuruları yapmakla yükümlüdür.

(2) Uzaktan veya harmanlanmış öğrenme yöntemiyle açılacak kurslara, Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hususlar ve kurs programında belirtilen giriş koşullarına göre kursiyer kaydı yapılır.

(3) Harmanlanmış öğrenmenin yüz yüze bölümünde; kursa kayıt işlemi, kursun başladığı tarihten itibaren kurs süresinin 1/5 oranını geçmemek şartıyla 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Harmanlanmış öğrenmede, uzaktan ve yüz yüze bölümü için tek bir kayıt işlemi yapılır.

(4) Uzaktan öğrenme yoluyla verilecek eş zamansız kurslarda kayıt süresi aranmaz.

(5) Uzaktan öğrenme yoluyla verilecek eş zamanlı kurslarda kayıt işlemleri kurs başladığı tarihten itibaren kurs süresinin 1/5 oranını geçmemek şartıyla 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Gruplar oluştuğu zaman kurum tarafından kursun başlaması ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılır.

(6) Bir kurs programının uzaktan ve harmanlanmış öğrenme yöntemleri ile verilmesi durumunda kursiyerler, kayıt döneminde tercih edecekleri öğrenme yöntemine göre kayıtlarını yaptırır.

(7) Kurslara başvurular e-Yaygın sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

Kursların uygulanması

MADDE 7- (1) Altyapısı uygun olan ve uzaktan veya harmanlanmış öğrenme yoluyla kurs açabilecek kurumlar Genel Müdürlükçe belirlenir.

(2) Uzaktan öğrenme yoluyla verilecek kurslardan öğretmen/eğitici görevlendirilecek olanlar şunlardır:

a) Eş zamanlı kurslar.

b) Harmanlanmış kursların yüz yüze eğitim bölümü.

(3) Eş zamanlı öğrenme ve harmanlanmış öğrenme uygulanacak kursların açılabilmesi için en az 12 kişilik kursiyer grubunun oluşması gerekir. Kursiyer sayısının dikkate alınmayacağı durumlar için Yönetmeliğin ilgili madde hükümleri uygulanır. Eş zamansız kurslarda kursiyer sayısı şartı aranmaz.

(4) Eş zamansız uzaktan öğrenmede tüm ders içeriklerinin tamamlanması esastır.

(5) Harmanlanmış öğrenmenin uzaktan öğrenme bölümü için tüm ders içeriklerinin tamamlanması esastır.

(6) Yüz yüze eğitim bölümünde ise modüler olmayan kurslarda devamsızlık süresi kurs süresinin 1/5 oranını geçen kursiyer devamsız ve başarısız sayılır. Modüler kurslarda, her modülün devamsızlık süresi modül süresinin 1/5 oranını geçemez.

Başarının değerlendirilmesi ve belgelendirme

MADDE 8- (1) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Uzaktan öğrenme yoluyla verilen kurslara ilişkin ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin elektronik ortamda yapılması esas olup gerektiğinde bu faaliyetler yüz yüze de yapılabilir.

(2) (Değişik: 30/12/2022 tarihli ve 67253230 sayılı Makam Oluru) Harmanlanmış öğrenme yönteminde uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim bölümlerini kapsayan tek bir sınav yapılır. Kurs programının özelliğine göre beceri sınavları yapılabilir. Bu sınavlar kursun öğretmeni veya eğiticisi tarafından gerçekleştirilir. Teorik ve beceri sınavı yapılması durumunda sınav puanı, sınavların aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

(3) Uzaktan öğrenme yoluyla verilen kurslarda değerlendirme kurs bitiminde tek bir sınav ile yapılır. Sınav soruları tüm kazanımları içerecek şekilde hazırlanır.

(4) (Değişik: 30/12/2022 tarihli ve 67253230 sayılı Makam Oluru) Elektronik ortamda uygulanacak olan sınavlar, uzaktan öğrenme platformu üzerinden yapılır. Sınavların yüz yüze yapılması durumunda ders içeriklerini tamamlayan kursiyerler sınav için kuruma başvurur. Kurum, başvuru sayısının 12’ye ulaşması durumunda sınav tarihi ve yerini belirleyerek kursiyerlere gerekli duyuruyu yapar. Uzaktan öğrenme sınavları ile ilgili bilgilendirmeler, uzaktan öğrenme platformu üzerinden yapılır.

(5) Kursiyerlerin başarıları Yönetmelik hükümlerine göre belirlenir.

(6) Kursları tamamlayanların belgelendirilmesi Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(7) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Kurs programının belgelendirilmesi, aynı kursun yüz yüze yapılan kurs programının ders saati üzerinden yapılır. Yüz yüze kurs programının bulunmadığı durumda belgelendirme uzaktan öğrenme kurs programında belirtilen süre üzerinden yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınav Komisyonunun Kuruluşu ve Sınavın Uygulanması

(Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Sınavın uygulanması

MADDE 9- (1) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Sınavların yüz yüze yapılması durumunda sınavı uygulamak üzere kurum müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında iki alan öğretmeninden oluşmak üzere sınav komisyonu kurulur. Kurumda yeterli alan öğretmeni bulunmadığı takdirde diğer hayat boyu öğrenme kurumlarından veya örgün eğitim kurumlarından öğretmen görevlendirilir. Buna rağmen öğretmen temin edilememesi hâlinde en az birisi ilgili alan öğretmeni veya öncelikli alanda ders okutan kadrolu usta öğretici olmak şartıyla diğer alan öğretmenleri de görevlendirilebilir.

(2) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Sınav komisyonu, sınavın başlama tarihinden üç gün önce toplanarak sınav soruları, cevap anahtarı ve not baremini hazırlayarak sınavın uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin görevleri yerine getirir.

(3) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Elektronik sınavın değerlendirilmesi uzaktan öğrenme platformu üzerinden yapılır.

(4) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Yüz yüze sınav değerlendirmesi ile ilgili bütün işlemler tamamlandıktan sonra kursiyerin aldığı puanlar puan çizelgesine yazılır ve komisyon başkan ve üyelerince imzalanarak arşivlenir.

(5) (Değişik: 30/11/2020 tarihli ve 17441820 sayılı Makam Oluru) Elektronik sınav ile ilgili iş ve işlemler kurs yetkilisi olan müdür/müdür yardımcısı tarafından yerine getirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 10- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

GEÇİCİ MADDE (1) Genel Müdürlükçe “Yetişkinler İçin Türkçe Dil Eğitimi Projesi” kapsamında uygulanan Türkçe A1 Seviyesi Harmanlanmış Model, Türkçe A2 Seviyesi Harmanlanmış Model ve Türkçe B1 Seviyesi Harmanlanmış Model kurs programlarını başarı ile bitirenlere verilen “Harmanlanmış Model Kurs Programı Kursiyer Değerlendirme Çizelgesi”nin belge sahiplerince kuruma ibraz edilmesi halinde kurs bitirme belgesi verilir. Başvuruların Yönerge yayımından itibaren bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi esastır.

GEÇİCİ MADDE (2) HBÖ Akademi sisteminde kursa devam eden kursiyerlerin, kurslarını tamamlamaları sağlanır.

Yürürlük

MADDE 11- (1) Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.