Öne Çıkanlar refah payı ŞOK Aktüel Ürünler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öğretmen Koronavirüs

Emekli İkramiyesinin Kapsamı Genişletilecek Mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''Düzenlemeyi tamamladık. Hayırlı olsun emeklilerimize. Bu noktada çalışan emeklileri de kapsam dışında bıraktık. Takdir edersiniz ki mücbir sebeplerden dolayı bütçemizde kısıtlamaya gitmek zorunda kaldık. Elde edebileceğimiz en maksimum sonuç buydu. Gündemimizde başka bir çalışma da söz konusu değil. Sosyal devlet olarak hedef grubumuz mağdur olan geçim sıkıntısı yaşayan emeklileri kapsam içine almaktı.'' dedi.

Son Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapmayı kararlaştırdık. Bütçemize toplam maliyeti 61 milyar lirayı geçen bu ödemeler, kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacak.'' demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 10 Ekim 2023 tarihinde yaptığı açıklamada ''Yarın (Çarşamba) sabah Meclis'e sunacağız. AK Parti Grup Başkanvekilimiz bu konudaki gerekli prosedürü sürdürecek. Meclis süreci ne kadar kısa sürede sonuçlanırsa emeklilerimiz için daha yararlı olacaktır. Kasım ayının 15'ine yakın bu ödemeyi yapacağız. Emeklilerimiz hesaplarında bu rakamı görecekler.'' demişti.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, “18 Temmuz 2023 tarihinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı ziyaretimizde kendilerinden bir söz almıştık. Bize, “Ekim ayını bekleyin, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir çalışma başlattık, emeklilerimize ilişkin iyileştirme çalışması Ekim ayında TBMM’nin açılışıyla parlamentoya sunulacak ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” denilmişti.

Geçen zaman içerisinde gerek sayın Cumhurbaşkanımız, gerek sayın bakanımız ve gerekse de diğer bakan ve yetkililer benzer açıklamaları yapmış, iktidar ortağı partiler de emeklinin yaşadığı zor durumu ifade ederek, acil çözümler istemişlerdi.

Bugün gelinen noktada açıklanan 5 Bin TL rakamı vicdanları sızlatmış, emekliyi incitmiştir ve anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırı bir düzenleme olacaktır. Üstelik, bir defaya mahsus olduğu belirtilen bu rakamın, sayıları 3 milyon 800 Bin’in üzerinde olan çalışan emeklilerimize verilmeyecek olması, ayrıca sayıları 4 Milyon 153 Bin’den fazla olan dul ve yetimlerimizin; 1.250 TL’den başlayan ve 3.750 TL arasında rakamlara bölünecek bu ödemeyi alacak olması yürekleri sızlatmıştır.

Emekli, dul ve yetimlerimize yapılan bu muamele, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışmamıştır. Emekli bu muameleyi hak etmemiştir. Emekliler yaklaşık 3 aydır önüne getirilecek olan bakanlık çalışmasına odaklanmış, umutla yapılacak seyyanen düzenlemeye kilitlenmiştir. Ancak bu 3 ay sonunda önüne getirilen bu düzenleme taslağı emekliyi sükutu hayale uğratmıştır.

Beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak kalan bu uygulamanın, TBMM çatısı altında revize edilmesi ve sosyal devlete, demokrasiye yakışır bir şekilde, tarafların görüşleri de alınarak yeniden düzenlenmesi en büyük temennimizdir.

Aylardır bizim de yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalar ve araştırmalar ortaya koymuştur ki; zorlu kış şartlarına girilirken, emekli yakacak temin edemezken, en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmeli, memurlara Temmuz ayında yapılan 8 Bin 77 TL’lik artış, emeklilerimize de uygulanmalıdır. Tek gerçek çözüm, budur. '' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.