Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen 2024 Yılı Destekleme Ve Yetiştirme Kursları EKılavuzu A101 25 Nisan 2024 Aktüel Ürünler İletişim Başkanı Fahrettin Altun

2023 Yılı Kurum İçi Yer Değişikliği Duyurusu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personelinin atama ve yer değişikliğini düzenleyen Yönetmelik kapsamında 2023 yılı için yapılacak iller arası yer değişikliği atamalarına ilişkin tercihler 04/04/2023 - 28/04/2023 tarihleri arasında Personel Yönetim Sistemi üzerinden yapılacak.

Bakanlığımız Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin yer değiştirme suretiyle atama dönemi başlıklı 8 inci maddesinde, bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini doldurarak yer değişikliği talebinde bulunacak personelin atamalarının her yıl Haziran ve Eylül ayları arasında Yönetmelikte gösterilen esaslara göre toplu olarak yapılacağı hükme bağlanmış olup bu kapsamda bulunan personelin başvurularının alınması ve atamaların yapılması belirtilen aylar arasında gerçekleştirilecektir.

Yönetmeliğin 10, 11 ve 22 inci maddelerinde hizmet bölgeleri, bölgelerdeki zorunlu çalışma süreleri, zorunlu çalışma süresinden sayılacak ve sayılmayacak süreler, atamalarda göz önünde bulundurulacak kriterler ve atamalara ilişkin diğer hususlar detaylı olarak düzenlenmiştir. Atama talebinde bulunacak personelimizin bu maddeler başta olmak üzere tüm yönetmeliği okuyarak atamalara ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmaları sürecin işleyişi açısından önem arz etmektedir.

Yönetmeliğin, Duyuru ve başvuru şekli başlıklı 22 nci maddesinde “Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini doldurarak (Değişik ibare:RG-9/7/2013-28702) yer değişikliği talebinde bulunacak personelin atanmak istedikleri yer tercihlerine esas olmak üzere, ihtiyaç gösterilecek yerleri, kadro ve unvanları gösteren listeler, başvuru şekli, süresi, kimlerin yer değiştirme talebinde bulunabileceği ve yer değiştirmeye ilişkin diğer hususlar her yıl Mart ayı sonuna kadar ayrıca tebligata gerek kalmaksızın Bakanlık internet sayfasından duyurulur. Duyuruda belirtilen tarihlere ve usule aykırı olarak yapılan müracaatlar (Mülga ibare:RG-9/7/2013-28702) (…) dikkate alınmaz. Duyuruda belirtilen süreler içerisinde personelin görevli bulunduğu birimlere intikal etmeyen müracaatları ile ilgili itirazlar değerlendirmeye alınmaz. …” hükmü yer almaktadır.

A-Başvuru ve Tercih:

2023 yılı isteğe bağlı yer değişikliği işlemleri Yönetmeliğin ilgili hükümleri ve aşağıda belirtilen kurallar çerçevesinde yürütülecek olup atama talebinde bulunacak personelimiz ve işlemlerini yürüten birimlerimiz belirlenen kurallara göre hareket edeceklerdir.

1) Başvurular 04/04/2023 - 28/04/2023 tarihleri arasında en fazla on tercih yapılarak alınacaktır.

2) Zorunlu çalışma süreleri Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirlendiği üzere, birinci bölgede 7 yıl, ikinci bölgede 5 yıl, üçüncü bölgede 4 yıl, dördüncü bölgede 3 yıl olarak belirlenmiş olup, Merkez Teşkilatı birinci hizmet bölgesi kapsamındadır.

3) Zorunlu bölge hizmet süresinin hesaplanmasında Yönetmeliğin 11 inci maddesi kapsamında 2023 yılının 15 Eylül tarihi baz alınarak hesaplama yapılacak, bu tarihe kadar bulunduğu yerin zorunlu hizmet süresini tamamlayacak olanlara atama talebinde bulunma hakkı verilecektir.

4) Yer değiştirme başvurusu sonucu kuruluşların ilgili yönetmelikleri gereği atanmasına imkan bulunmayan kuruluşları tercih eden veya atanamayacak unvanlara planlanan personelin planlamasının yapıldığı il içinde yer değişikliği Bakanlıkça diğer kuruluşlara yapılacaktır.

5) 25.06.1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’in “Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarda Göz önünde Bulundurulacak Hususlar” başlıklı 9 uncu maddesi; “İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar, hakim ve savcılar ile bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi kapsamına girenlerin görev süresiyle sınırlı olmak üzere atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz”. hükmü ile anılan yönetmeliğin “Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği” başlıklı 14 üncü maddesinin (d) fıkrası; Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere, atanır hükmü doğrultusunda eş mazereti sonucu ataması yapılan personelin mazeretinin sonlandığını ispat edenler hariç yer değiştirme başvurusu dikkate alınmayacaktır.

6) Yer Değiştirme Yönetmeliğinin değişik geçici 3 üncü maddesi gereği ilçe puanları 01.01.2016 tarihinden itibaren hesaplanmakta olup, Büyükşehir yasası kapsamında olan personelin il merkezine en az 45 km ve üzeri olan ilçeler ilçe puanı hesabında değerlendirmeye alınacaktır.

7) Yer değiştirme işlemlerinde son başvuru tarihi itibarı ile Personel Yönetim Sisteminde kayıtlı sicil özetinde yer alan bilgi ve belgeye göre hesaplama yapılacaktır.

8) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini dolduran personel aynı hizmet bölgesinde, alt hizmet bölgelerinde veya üst hizmet bölgelerinde bulunan ve duyuru ekindeki listede açıklanan yerler arasından sadece kendi unvanında tercihte bulunabilecektir.

9) Bulunduğu hizmet bölgesinde, zorunlu çalışma süresinin yarısını dolduran personel aynı hizmet bölgesi veya alt bölgelerde bulunan ve duyuru ekindeki listede açıklanan yerler arasından sadece kendi unvanında tercihte bulunabilecektir.

10) Atamalar ilan edilen kadro unvanlarına, personelin tercih sırası ve yönetmeliğin ekinde yer alan Hizmet Puanı Değerlendirme Formundaki ölçütlere göre tespit edilecek HİZMET PUANI üstünlüğüne göre yapılacaktır. Atama talebinde bulunanların puanlarının eşitliği halinde hizmet süresi fazla olana, bu sürelerin eşit olması halinde ödül puanı yüksek olana, bunların da eşitliği halinde doğum tarihi önce olana öncelik verilecektir. Personelin atama işlemlerine ilişkin farklı talepleri kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.

11) Bulunduğu bölge içerisinde zorunlu çalışma süresini dolduran personelden aynı bölge içerisinde bir yere kendi talebi, karşılıklı yer değiştirme (becayiş) veya açıktan ve naklen atanmış olanlar, en az iki yıl fiilen çalışmadan başka bir yere, disiplin sonucu atananlar ise ayrılmış olduğu ile üç yıl süre ile atama talebinde bulunamayacak olduğundan bu şekilde tercih yapacak personelin bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir.

12) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini doldurarak yer değişikliği isteme hakkını elde eden ve her ikisi de Bakanlık personeli olan eşler aile bütünlüğünün bozulmaması için aynı yerleri tercih etmeye dikkat edeceklerdir. Bu şekilde tercihte bulunmalarına rağmen farklı yerlere atananların olması halinde; atamasının eşinin bulunduğu ile yapılmasını isteyen eşlerin talepleri, birbirlerine tabiiyetleri sırasıyla yönetici kadrolarında bulunana, eşitliği halinde kazanılmış hak aylığı yüksek olana, bunların eşitliği halinde hizmet süresi fazla olana göre belirlenerek, istekte bulunan eşin görev yerinden ilişik kesmemiş olması şartıyla değerlendirilecektir. Her ikisi de Bakanlık personeli olan eşlerden; bu durumlarını idareye bildirmeyen veya başka yerleri tercih ederek farklı yerlere atananlar; görev yerlerinden ilişik kesmeleri halinde bir sonraki yılın yer değiştirme suretiyle atama dönemine kadar eş durumu mazeretine dayalı olarak eşinin bulunduğu yere atanma talebinde bulunamayacaklardır.

13) Genel atama döneminde isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında tercihte bulunarak atamaları onaylanan personelin, sadece eş ve sağlık mazereti durumlarından birinin sonradan ortaya çıkması halinde atama işleminin iptaline ilişkin talepleri, (eski görev yerlerinden ayrılmamış olmaları şartıyla) değerlendirmeye alınacak; atamaların iptaline veya değiştirilmesine ilişkin diğer sebeplere dayalı talepler dikkate alınmayacaktır.

14) Atama tercihleri, ekli listede belirtilen iller ve kadro unvanları arasından, personelin kendi durumuna uygun hizmet bölgesinde bulunan yer ve kadro unvanları arasında yapılacaktır. İlan edilen kadro unvanı ve il haricinde başvuru kabul edilmeyecektir. Yer değiştirme talepleri sadece iller arasında yapılacak olup il içi yer değişikliği talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır. 

15) Hizmet puanının hatalı hesaplandığını düşünen personel, il müdürlükleri personel birimlerine başvurarak hatanın düzeltilmesini isteyebilecektir.

B- Atama Tercihlerinin Yapılması Esnasında İzlenecek Yöntem

1) Atama talebinde bulunacak personel, başvurularını 04/04/2023 - 28/04/2023 tarihleri arasında Personel Yönetim Sistemi (PYS) üzerinde bulunan “Atama Talepleri” modülü üzerinden yapacaktır.

2) Atama tercihleri ekli listede belirtilen il ve unvan arasından personelin kendi durumuna uygun hizmet bölgesinde bulunan yer ve kadro unvanları arasından yapılacaktır.

3) Tercihler yapılırken Personel Yönetim Sisteminde “Atama Talepleri” modülüne girilerek sol panelde başvuru yapacak personel bilgisi girildikten sonra sorgula butonuna tıklanarak, tercih yapacak personel seçildikten sonra “yeni başvuru” butonu tıklanmak suretiyle giriş işlemi yapılabilecektir. Sistemde görüntülenen personele ait görev yeri ve unvan bilgisi teyidi yapıldıktan sonra “Başvuru Bilgilerimi Kaydet” butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçilerek personel tercihlerini yapacaktır.

4) Başvuru modülünde yer alan “Atama başvuru formu” çıktısı alınan ve personele imzalatılan form görev birimlerince muhafaza edilecektir.

C – Yönetmelik Kapsamı dışındaki yer değiştirme talepleri (özelleştirme ve şahsa bağlı kadrolarda görev yapan;

Şahsa bağlı (Ş) kadrolarında, özelleştirme (Ö) kadrolarında ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelden yer değişikliği talebinde bulunacak olanların Yer Değiştirme Suretiyle Atama İstek Formu (Zorunlu Atamaya Tabi Olmayan Personel) doldurularak ıslak imzalı bir şekilde il müdürlüğü aracılığı ile belirtilen süre içerisinde Personel Genel Müdürlüğüne göndermeleri halinde atama dönemi içerisinde değerlendirilecektir. 

D- Karşılıklı yer değiştirme (becayiş)

Yönetmeliğin, Karşılıklı yer değiştirme başlıklı 20 nci maddesinde “… Aynı hizmet bölgesinde yer alan illerde veya aynı il içerisinde görevli personelden, asaleti tasdik olmak kaydı ile aynı unvan ve kadroda görev yapanlar, il müdürlükleri aracılığı ile müracaatları ve Bakanlığın uygun görmesi halinde karşılıklı olarak atama döneminde yer değiştirme suretiyle atanabilirler.

(3) 16 ncı maddeye göre atanan personele, bu madde hükümleri uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır. Aynı hizmet bölgesinde, aynı unvan ve kadroda görev yapan personelden karşılıklı olarak yer değiştirmek isteyenler yönetmelikte belirtilen zorunlu çalışma süresini tamamlamak kaydıyla Personel Genel Müdürlüğü internet sitesi hızlı erişim, formlar bölümünde yer alan karşılıklı yer değiştirme (Becayiş) formunu her iki personel de doldurarak il müdürlüğü aracılığı ile göndermeleri halinde atama dönemi içerisinde değerlendirilecektir.

E- Diğer Hususlar

Zorunlu hallerde yukarıda belirtilen hususlarda değişiklik yapma yetkisi Bakanlığa ait olup ihtiyaç halinde yapılacak değişiklikler ayrıca duyurulacaktır.

DUYURU : https://www.aile.gov.tr/media/131508/yer-degisikligi-duyurusu-2023.pdf

İlan Edilen Kadrolara İlişkin Tablolar

1.Bölge : https://www.aile.gov.tr/media/131509/yer-degistirme-1-bolge.pdf

2.Bölge : https://www.aile.gov.tr/media/131510/yer-degistirme-2-bolge.pdf

3.Bölge : https://www.aile.gov.tr/media/131511/yer-degistirme-3-bolge.pdf

4.Bölge : https://www.aile.gov.tr/media/131512/yer-degistirme-4-bolge.pdf

Karşılıklı Yer Değiştirme (Becayiş) İstek Formu : https://www.aile.gov.tr/media/131513/ashb_becayis_formu-2023.docx

Yer Değiştirme Suretiyle Atama İstek Formu (https://www.aile.gov.tr/media/131514/yd_basvuru_form_zorunlu_olmayan-2023.docx) (Özelleştirme ve Şahsa Bağlı Kadrolar ile Yardımcı Hizmet Sınıfında görev yapan personel için)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.