Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2024 Yılı Mayıs Ayı Balık Burcu İş Yorumu öğretmen atama

Kazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası Rehberi

Bu Rehberde, basit usulde ticari kazandın tespiti, basit usule tabi mükelleflere sağlanan avantaj ve kolaylıklar, basit usulde gelir vergisi istisnası, basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları, basit usulden yararlanamayacak olanlar ile basit usule tabi olanların uyması gereken diğer yükümlülükleri konularında açıklamalar yer almaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi için Vergi İletişim Merkezini VİMER-189 arayabilirsiniz.

A. KAZANÇLARI BASİT USULDE TESPİT EDİLEN MÜKELLEFLER

Gelir Vergisi Kanunu'na göre ticaret ve sanat erbabı, kazancın tespit usulü bakımından ikiye ayrılmaktadır.

* Basit usulde ticari kazanç elde edenler

* Gerçek usulde (bilanço ve işletme hesabı esası) ticari kazanç elde edenler

Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflere, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden farklı olarak bir takım kolaylıklar sağlanmıştır.

KAZANÇLARI BASİT USULDE TESPİT EDİLEN MÜKELLEFLERE SAĞLANAN AVANTAJ VE KOLAYLIKLAR

* Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisnadır.

* Basit usule tabi olan mükelleflerin ticari kazançları için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmez, diğer gelirler nedeniyle (gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı vb.) verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesine de bu kazançlar dahil edilmez.

* Kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler tarafından defter tutulmaz. Alınan ve verilen belgelerin kayıtları ''aracılık ve sorumluluk sözleşmesi'' düzenlenen meslek odası veya meslek mensupları aracılığıyla Defter-Beyan Sistemi üzerinden tutulur.

* Vergi Tevkifatı yapılmaz ve muhtasar ve prim hizmeti beyannamesi verilmez (ancak 5510 sayılı Kanun'a göre sigortalı çalışanları bildirmekle yükümlü olanlar, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermek zorundadırlar.)

* Geçici vergi beyannamesi verilmez ve geçici vergi ödenmez.

* Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV'den istisna edilmiş olup, bu mükellefler tarafından KDV Beyannamesi verilmeyecektir.

REHBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.