Öne Çıkanlar ŞOK Aktüel Ürünler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı refah payı sözleşmeli personel tezsiz yüksek lisans uygulaması

Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi (24 Ağustos 2023)

Söz konusu resmi yazıda ''Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 11/08/2023 tarih ve E-45123216-121.01-81336185 sayılı yazısı üzerine Kurulumuzda görüşülen Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesinin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde ekli örneğine göre uygulanması, Kurulumuzun 05/08/2022 tarihli ve 63 sayılı kararıyla kabul edilen Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesinin 2023- 2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulamadan kaldırılması hususunu uygun görüşle arz ederiz.'' denilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından E-45123216-121.01-81336185 sayılı AİHL ve Hazırlık Sınıfı Bulunan AİHL Haftalık Ders Çizelgesi Taslağı konulu 11 Ağustos 2023 tarihli resmi yazı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na gönderildi.

Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen imzalı resmi yazıda ''1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Anadolu İmam Hatip Liseleri, ''... hem mesleğe hem yükseköğretime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumları...'' olarak tanımlanmaktadır.

Bu kapsamda Anadolu İmam Hatip Liseleri, söz konusu kanunun ortaya koyduğu ''Türk Milli Eğitim Sisteminin Genel ve Özel Amaçları'' doğrultusunda ortaöğretim düzeyinde eğitim öğretim mezcedildiği, üniversitelerin bütün bölümlerine öğrenci yetiştiren, eğitim içeriği, özgünlüğü ve çeşitliliği ile ülkemizin telif bir eğitim modeli olmuş özgün kurumlardır.

Bu bakımdan Anadolu İmam Hatip Liseleri aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim sahibi nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmayı, bu vizyonu 21. yüzyıl becerileriyle desteklemeyi, öğrencileri milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerler ışığında geliştirmeyi kendisine misyon edinen kurumlardır.

Anadolu İmam Hatip Liselerinde, 21. yüzyıl becerileri bağlamında öğrencilerin ilgi, kabiliyet ve kariyer hedeflerine göre eğitim alabilecekleri ''Program Çeşitliliği'' sunulmaktadır. Öğrenciler bu okullarda; temel İslam bilimleriyle birlikte, fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, fen ve teknoloji proje ve/veya programlarından yararlanabilmektedir. 2016 yılında uygulamaya konulan ''program çeşitliliği'' uygulaması ile öğrencilerin ilgi ve istidatlarına göre yetişerek bir üst öğrenime hazırlanmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Diğer ortaöğretim kurumlarında uygulama örnekleri de göz önünde bulundurularak imam hatip okullarındaki program çeşitliliğini geliştirmek bahse konu hedefe yönelik çalışmalar arasında yer almaktadır.

Malumları olduğu üzere; ''Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi Talim ve Terbiye Kurulunun 5 Ağustos 2022 tarihli ve 63 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bahse konu kararda, ''Haftalık Ders Çizelgesi Seçmeli Dersler B Grubu''nda program çeşitliliğine imkan tanıyan seçmeli derslere yer verilmiştir.

Ortaöğretim kurumlarında yer alan ortaöğretim kurumları çizelgelerindeki seçmeli derslerin yeniden yapılandırılması gibi sebeplerin yanı sıra Genel Müdürlüğümüze sahadan gelen talepler ve bahse konu hedefler doğrultusunda Talim ve Terbiye Kurulunun 5 Ağustos 2022 tarihli ve 63 sayılı kararıyle kabul edilerek uygulamaya konulan ''Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi''nde güncelleme ihtiyacı doğmuştur.

Bu kapsamda, taslak olarak hazırlanan ''Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi''nin seçmeli dersler (A ve B Grubu) bölümünde yukarıda dile getirilen gelişmeler, ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda güncelleme yapılmış, ''Seçmeli Dersler B Grubu''na program çeşitliliği uygulaması kapsamında ''Çocuk Gelişimi ve Eğitimi'' programı/projesi ile ilgili yeni seçmeli dersler eklenmiş, çizelgenin ''Açıklamalar'' bölümü de buna göre revize edilmiştir.

Bu bağlamda, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı Talim ve Terbiye Kurulunun 5 Ağustos 2023 tarihli ve 63 sayılı kararıyle kabul edilen ve yürürlükte bulunan haftalık ders çizelgesinin uygulamadan kaldırılarak ilişikte gönderilen ''Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi''nin Kurulunuzda görüşülmesi ve kabul edilmesi halinde 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulamaya konulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.'' denilmiştir.

Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi’nin Uygulanmasıyla İlgili Açıklamalar

(1) Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi’nde “Ortak Dersler”, “Meslek Dersleri” ve “Seçmeli Dersler (A Grubu, B Grubu)” bölümleri yer almaktadır. Ortak Dersler, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.

(2) “Türk Dili ve Edebiyatı” ve “Kur’an-ı Kerim” dersleri, yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak derslerdir.

(3) Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler; “Beden Eğitimi”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçerler. Görsel Sanatlar dersinde Hüsn-i Hat, Ebru, Tezhip; Müzik dersinde Dinî Musiki programları uygulanabilir. Öğrenciler bu derslerden, alt sınıfta seçtikleri bir dersi, üst sınıflarda değiştirebilir.

(4) Kur’an-ı Kerim dersinin hedeflenen kazanımlara ulaşılabilmesi için, mevcudu 25’i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir. Grupların eşit sayıda öğrenciden oluşturulmasına dikkat edilir. Her gruptan eğitim öğretim yılı boyunca farklı bir öğretmen sorumlu olur, gruplardan sorumlu öğretmenler, kendisine verilen grupla eğitim öğretimi gerçekleştirir.

(5) Seçmeli dersler, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumları ve hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenir.

(6) Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içinde verilen ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin seçmeli dersler bölümünde yer alan “İslam Tarihi” dersinin yanında (1) rakamı yer almaktadır. Buna göre öğrenciler bu dersi 11 veya 12. sınıfta "1" ya da "2" ders saati olarak sadece “1” defa seçebilir.

(7) Ders saatlerinin ilgili derslere ait öğretim programlarında öngörülen ders saatlerinden az veya fazla olması hâlinde bu derslerin mevcut öğretim programlarının amaç, kazanım ve açıklamaları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca planlama yapılarak mevcut öğretim programları uygulanır.

(8) Anadolu imam hatip liselerinde;

(a) “İmam Hatip Programı”, “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” ve “Yabancı Dil Hazırlık Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler sadece (A) grubundaki seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(b) “İlahiyat Odaklı Hafızlık Programı/Projesi”, “Sanat ve Spor Programı/Projesi”, “Fen ve Teknoloji Programı/Projesi”, “Tiyatro Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler ise (A) ve (B) grubundaki seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(9) “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur’an-ı Kerim dersini 11. sınıfta “3” saat,
(b) Arapça dersini 10. sınıfta “2” saat,
(c) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2“ saat,
(d) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(e) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

(10) “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 9. sınıftan itibaren Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinde fen liseleri için hazırlanan öğretim programları ve ders kitapları okutulabilir.

(11) “Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar veya Musiki Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(b) Yabancı Dil dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(c) Matematik dersini 9. sınıfta "5”; 10. sınıfta "5" saat,
(d) Arapça dersini 9. sınıfta "3”; 10. sınıfta "2",
(e) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2”,
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

Bu okullarda okuyan öğrenciler;

(h) 9. sınıfta "6" saat; 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "20" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(12) “Musiki Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde “Bağlama/Kanun/Piyano” derslerinden biri seçilir. Öğrenciler, bu derslerden alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilir. “Çalgı Eğitimi” dersinde “keman, viyola, çello, kontrbas, flüt, gitar, klarnet, bağlama, kemane, tar, kaval, tambur, ut, kanun, klasik kemençe, ney, ritim” çalgıları kullanılır.

(13) “Spor Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(b) Yabancı Dil dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(c) Matematik dersini 9. sınıfta "5”; 10. sınıfta "5" saat,
(d) Arapça dersini 9. sınıfta "3”; 10. sınıfta "2",
(e) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2”,
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

Bu okullarda okuyan öğrenciler;

(h) 9. sınıfta "6" saat; 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "20" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(14) “Spor Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 10. sınıftan itibaren her sınıf düzeyinde iki branş seçilir. Spor uygulamaları dersinde sınıf birleştirmesi yapılamaz. Bu derste okul ve çevre imkânlarına bağlı olarak belirlenen branşlardan (bireysel ya da takım sporları) en az bir okul takımı oluşturulur. Tüm öğrencilerin takım çalışmalarına katılımı sağlanır. Takım çalışmalarının planlaması okul zümre öğretmenler kurulunca yapılır.

(a) Takım sporları; basketbol, voleybol, futbol ve hentbol alanlarında oluşturulur.
(b) Bireysel sporlar ise halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando alanlarından seçilir.

(15) “İlahiyat Odaklı Hafızlık Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(b) Matematik dersini 10. sınıfta “5” saat,
(c) Yabancı Dil dersini 9. sınıfta "4"; 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(d) Beden Eğitimi/Görsel Sanatlar/Müzik derslerinden birisini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "1" saat alır.
(e) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

Bu okullarda okuyan öğrenciler;

(f) 9. sınıfta "5" saat, 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(g) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "19" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(16) “Fen ve Teknoloji Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur'an-ı Kerim dersini hazırlık sınıfında “4”; 9. sınıfta “4”; 10. sınıfta “3”; 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(b) İkinci Yabancı Dil dersini hazırlık sınıfında “4” saat,
(c) Arapça dersini 9 ve 10. sınıflarda “2” saat,
(d) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2“saat,
(e) Beden Eğitimi/Görsel Sanatlar/Müzik derslerinden birisini hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "1" saat alır.
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

Bu okullarda okuyan öğrenciler;

(h) Hazırlık sınıfında “4” saat”; 9. sınıfta "4" saat, 10. sınıfta "3" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "19" saat; 12. sınıfta "21" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(17) (*) Çizelgede “Hazırlık Sınıfı” sütununda yer alan dersler, sadece hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinin hazırlık sınıfı ders saatlerini ifade eder. Hazırlık sınıfı bulunmayan Anadolu imam hatip liseleri çizelgenin bu sütununda yer alan derslerden sorumlu değildir.

(18) (**) Arapça dışında başka bir yabancı dilde hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde hazırlık sınıfında “İkinci Yabancı Dil” dersi “Arapça” olarak okutulur.

(19) “Hazırlık Sınıfı” uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde hazırlıkta okutulan “Yabancı Dil”; 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda da “Birinci Yabancı Dil” olarak okutulur. Ancak Arapça hazırlık uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde hazırlık sınıfından sonra İngilizce “Birinci Yabancı Dil” olarak okutulur, Arapça dersi ise çizelgede belirtilen sınıf ve saat oranında okutulur.

(20) “Arapça” ve “İngilizce” dışında dillerde hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) “İkinci Yabancı Dil” dersi kapsamında 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda İngilizce dersini “2” saat seçmeli olarak alır.
(b) Kur’an-ı Kerim dersini 9 ve 10. sınıflarda “4”; 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(c) Arapça dersini 9. sınıfta “3”; 10. sınıfta “”2 saat,
(d) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2” saat,
(e) Dinler Tarihi dersini ise 12. sınıfta “1” saat alır.
(f) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

(21) (***) Bu derslerde, Talim ve Terbiye Kurulunun 19.08.2020 tarihli ve 21 sayılı kararı ile uygulamaya konulan “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı (Fen ve Teknoloji Programı/Projesi için “Bilişim Teknolojileri Alanı”; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı/Projesi için “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı”) Çerçeve Öğretim Programları” uygulanır.

(22) Haftalık ders çizelgesinde yer alan seçmeli derslerden, öğretim programı olmayan derslerde, program geliştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanacak programlar uygulanır.

(23) Musiki Programı/Projesi, Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Programı/Projesi ve Tiyatro Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik’in ilgili hükümleri doğrultusunda öğrencilerin ihtiyaçlarına göre haftalık ders çizelgesine grup derslerinde 10 saate kadar, bireysel derslerde ise 6 saate kadar ilave ders yapılabilir. İlave ders saatlerine ilgili programların zümre öğretmenler kurulunun önerisi doğrultusunda okul yönetimince karar verilir. Bu dersler okulda yapılan ders dışı aktiviteleri içermez.

(24) Musiki Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde;

(a) “Batı müziği teori ve uygulaması”, “Türk müziği teori ve uygulaması”, “Türk halk müziği teori ve uygulaması”, “Türk sanat müziği teori ve uygulaması”, “çalgı toplulukları”, “dinî musiki” dersleri zümre öğretmenlerinin önerisi doğrultusunda okul yönetimi kararı ile grup dersi olarak yapılabilecek derslerdir. Gruplar belirlenirken bir şube üçten fazla gruba ayrılamaz ve her grup 8 öğrenciden az olamaz.

(b) "Bağlama", “kanun”, “piyano”, “çalgı eğitimi”, “bireysel ses eğitimi” dersleri öğrencinin öğretmen ile bire bir (en fazla 3 öğrenci) yaptığı derslerdir. Ancak çalgı eğitimi hariç diğer ilgili dersler yeterli öğretmen olmaması durumunda grup olarak da yapılabilir.

(25) Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar Programı/Projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde “Desen, iki boyutlu sanat atölye, üç boyutlu sanat atölye, imgesel resim, temel sanat eğitimi, grafik tasarım, ebru, hüsn-i hat, tezhip” zümre öğretmenlerinin önerisi doğrultusunda okul yönetimi kararı ile grup dersi olarak yapılabilecek derslerdir. Gruplar belirlenirken bir şube üçten fazla gruba ayrılamaz ve her grup 8 öğrenciden az olamaz.

(26) "Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Programı" Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;

(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta "4"; 10. sınıfta "3"; 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(b) Matematik dersini 9 ve 10. sınıflarda "5" saat,
(c) Yabancı Dil dersini 9. sınıfta "4"; 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(d) Arapça dersini 9 ve 10. sınıflarda "2" saat,
(e) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda "2",
(f) Beden Eğitimi/Görsel Sanatlar/Müzik derslerinden birisini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "1" saat alır.
(g) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta "1" saat alır.
(h) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.

Bu okullarda okuyan öğrenciler istek ve tercihleri doğrultusunda;

(i) 9. sınıfta "6" saat, 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(j) 11. sınıfta "19" saat; 12. sınıfta "21" saat "A Grubu" ve/veya "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.

(27) Birinci ve ikinci yabancı dil derslerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller okutulur.

(28) Öğrenciler ""İnsan, Toplum, Kültür ve Bilim"" alanında yer alan "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" dersinde oluşturulan modüllerden; programlamaya giriş ve algoritma, robotik kodlama, programlama dilleri, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ uygulamaları modüllerinden birini seçerler.

(a) Programlama Dilleri modülünde; Java, C++, C#, Dart, PHP, Javascript, Python dillerinden birisi seçilir.

(b) Programlamaya giriş ve algoritma modülü alınmadan; robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme ve programlama dilleri modülleri seçilemez. Programlama dilleri modülü alınmadan yapay zekâ uygulamaları modülü seçilemez.

(29) Spor Eğitimi (seçmeli) dersinde bireysel sporlardan halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando ile takım sporlarından basketbol, voleybol, futbol ve hentbol eğitimi verilir. Öğrenciler Spor Eğitimi dersinde bireysel veya takım sporlarının alt branşlarından birini seçer.

Sanat Eğitimi (seçmeli) dersinde ise müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları, geleneksel Türk sanatları ve müze eğitimi alanlarından oluşur. Bu alanlar kapsamında her bir alanın alt modülleri;

(a) Müzik: Koro, piyano, bağlama, kaval, tar, kemane, ney, ut, kanun, keman, klarnet, gitar, flüt
(b) Görsel Sanatlar: Fotoğrafçılık, grafik tasarım, kısa film, animasyon
(c) Sahne Sanatları: Tiyatro, drama, halk oyunları
(d) Geleneksel Türk Sanatları: Hüsn-i hat, tezhip, minyatür, ebru, ahşap oymacılık ve vitraydan oluşur.

(30) Program Dışı Etkinlikler alanında yer alan "Sosyal Sorumluluk Programı" kapsamında; her öğrenci ders dışı zamanlarda gerçekleştirmek üzere mezun olana kadar en az 40 saatlik sosyal sorumluluk programı görevi yapmak zorundadır. Öğrencilerin bu çalışmalara katılım durumları ilgili kurum/kuruluş/yetkili merciler tarafından belgelendirilir ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencinin eportfolyosuna işlenir. Program Dışı Etkinlikler alanında yer alan "Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon" kapsamında öğrenciler gönüllü olarak; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK Akademi) tarafından oluşturulan uzaktan ve yüz yüze eğitim modülleri içinde yer alan paket beceri setlerinden alacakları kursları belgelendirerek okul idaresine sunarlar. Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyonla ilgili öğrencilere yönelik planlama okul yönetimi tarafından yapılır ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencinin eportfolyosuna işlenir. Program dışı etkinliklerde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre işlem yapılır.

TEBLİĞLER DERGİSİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.