Öne Çıkanlar yüz yüze eğitim TRT EBA TV öğretim elemanı Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği Yargıtay Üyelikleri

Anaokulu ve Ana Sınıflarında İşletmelerde Beceri Eğitimi ve Staj (8 Ağustos 2023)

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Bakan a. Ali KARAGÖZ imzalı resmi yazıda "Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının bünyesinde meslek alanlarında öğrenim gören öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimi ve staj çalışmalarını 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve konuyla ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre öncelikle işletmelerde yapmaları gerekmektedir.

Okulda alınan teorik eğitimin işletmede yapılacak beceri eğitimi ile pekiştirilerek geliştirilmesi, öğrencilerin iş yeri deneyimi kazanabilmeleri ve sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanların yetiştirilebilmesinde son derece önemlidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 45. maddesinin üçüncü fıkrasında "İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerince bir şubede en fazla bir stajyer öğrenci olmak kaydıyla okul öncesi eğitim kurumlarında 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince mesleki eğitim kapsamında beceri eğitimi yaptırılan çocuk gelişimi ve eğitimi öğrencilerinin hizmetlerinden de yararlanılır. Beceri eğitimi yapacak öğrenci sayısının o il/ilçe merkezindeki okul öncesi şube sayısından fazla olması durumunda; her şubeye birer öğrenci verilmiş olması kaydı ile bir şubeye birden fazla da öğrenci verilebilir. Bu öğrencilerin okul/sınıflara yoğunlaşmayı engelleyecek şekilde dengeli olarak dağıtımı sağlanır. Beceri eğitimi yapılacak okul öncesi eğitim kurumlarının planlaması il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yapılır." hükmü yer almaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "İşletmelerin Bildirilmesi, İşletme Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve Görevleri ile Sözleşme" başlığı altındaki 139-143. maddelerindeki hükümler çerçevesinde öğrencilerin işletmelerinin belirlenmesi, ayrıca 142. maddesinde de belirtildiği üzere; komisyonlarca il ve ilçelerde mesleki eğitim yaptırmakla yükümlü işletmelerin eğitime uygunluğunun, öğretim programının en az % 80 inin uygulanmasını sağlayacak donanıma sahip olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri dikkate alınarak Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında öğrenim gören öğrencilerin yapmak zorunda oldukları işletmelerde beceri eğitimi veya staj çalışmalarında işletme koşullarının uygunluğu dikkate alınarak okul öncesi eğitim kurumlarında görevli (kadrolu/sözleşmeli) alanında öğretmen bulunması koşulu ile Bakanlığımıza bağlı resmî anaokulu ve ana sınıflarına öncelik verilmek üzere planlama yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.