Öne Çıkanlar Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ŞOK Aktüel Ürünler refah payı tezsiz yüksek lisans uygulaması Bakan Yılmazdan Okullaşma Oranlarını Açıkladı

Boş Geçen Derslere Ek Ders Ücreti Ödemesi (4 Mayıs 2023)

Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük ve Genel Sekreter Haydar Urfalı imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamada; YSK'ye girecek 12'nci sınıf öğrencilerinin devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmayacakları belirtilmiştir. Bu açıklamanın bir sonucu olarak 12'nci sınıf öğrencilerinin bir sınıfta tamamının derslere katılmaması halinde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi öğretmenlere fiilen ders yapılmadığı gerekçesiyle ek ders ücretlerinin ödenmemesi riski söz konusudurç

Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar uyarınca ek ders ücretinin ödenebilmesi için ders görevinin fiilen yapılması şartı aranmaktadır. Ancak, dersin fiilen yapılmamasının sebebi öğretmenlerimiz değil, öğrencilerdir. Dersin yapılacağı saatte öğretmenlerimiz okulunda hatta sınıfında hazır bulunmaktadır. Hatta ders bitene kadar da öğretmenlerimiz okulda beklemektedir. Dersin yapılmamasında öğretmenlerin bir kusuru, hatası bulunmamaktadır. Dersin fiilen yapılmamasına sebebiyet verenler öğretmenler olmadığından öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Derslerin fiilen yapılmaması, öğretmenlerin kendi iradeleri dışında gerçekleşen bir durumdur. Öğretmenler kendi iradeleri dışında gerçekleşen bir durumdan dolayı sorumlu tutulmamalıdır.

Nitekim, konuya dair emsal niteliği taşıyan Ankara 5. İdare Mahkemesinin 2022/1339 E ve 2022/2754 K sayılı kararında özetle, ''Bu durumda; öğrencilerin derse katılım göstermemesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu konuda tesis edilmiş genel bir işlee dayalı olmayıp tamamen kendi iradelerinin doğal bir sonucu olduğu, bu durumun davacının ek ders saatlerinde okula gelmesine ve derse girmesine engel bir durum teşkil etmediği, davacının da derse girerek ders defterini imzaladığı ancak öğrenci olmaması nedeniyle fiilen ders işlenmediği, dolayısıyla davacının iradesi dışında vukuu bulan fiili imkansızlık nedeniyle gerçekleştiği dikkate alındığında, davalı idarece davacıya ek ders ücreti ödemesinde bulunulması gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır..'' denilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Bu bağlamda, öğrencilerin devamsızlığı nedeniyle derslerin yapılamaması durumunda, ek ders ücretlerinin ödenmesi yönünde mevzuatta değişiklikler yapılarak öğretmenlerimizin mağduriyetinin giderilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Boş DersEk Ders ücret
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.