Öne Çıkanlar yüz yüze eğitim TRT EBA TV Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği Yargıtay Üyelikleri uzaktan eğitim

Memur Öğretmenler İçin Soru Önergesi (27 Eylül 2023)

Memur Öğretmenler, üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirip öğretmen olabilme koşullarını (pedagojik formasyon almış) sağlamış, öğretmenlik stajı ve mezuniyeti sonrası aday öğretmen olabilme koşullarına haiz olan aday öğretmen olacak asil memurlar ve kamu personelidir.

Öğretmenlikle ilgisi bulunmayan, Eğitim Fakültesi Diploması, Öğretmenlik Alan Tezsiz Yüksek Lisans Diploması veya Pedagojik Formasyon Sertifikası yeterliklerine sahip olmayan, farklı fakültelerden mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yaparken, her türlü öğretmen yeterliğine sahip memur öğretmenler, 2012 yılında MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile %3 oranında tahsis edilen kurum içi, kurumlararası öğretmenliğe ilk atama kontenjanının kaldırılması nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında kendi mesleklerinden farklı işleri icra etmekte, kadrolu olarak mezuniyet dışı unvanlarda mesai harcamaktadır.

Ülkemizde sayıları yüksek olan memur öğretmenler, %3'lük kontenjan hakkının yeniden uygulanmasını, bu oranda kendilerine öğretmenliğe geçiş hakkı sağlanmasını talep etmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde; 

1- Daha önce uygulandığı halde, 2012 yılında MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile %3 oranındaki kontenjan hakkı neden kaldırılmıştır, bunun gerekçeleri nelerdir?

2- Öğretmenlikle ilgisi bulunmayan, Eğitim Fakültesi Diploması, Öğretmenlik Alan Tezsiz Yüksek Lisans Diploması veya Pedagojik Formasyon Sertifikası yeterliklerine sahip olmayan, farklı fakültelerden mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yaparken, her türlü öğretmen yeterliğine sahip memur öğretmenlerin görevlerini yapma hakkı neden göz ardı edilmiştir.

3- Memur öğretmenlerin talebi olan %3'lük kontenjan hakkı uygulamasının tekrar getirilmesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?

4- İlgili yönetmeliklerin değiştirilmesi veya yeni bir yönetmeliğin çıkarılmasıyla aday öğretmenlere ayrı bir atama takvimi ve kontenjanı ayrılması, ilk ataması yapılacak öğretmen kontenjanının %3'lük kısmının memur öğretmenlere ayrılması düşünülmekte midir?

5- Memur öğretmenlerin talebi olan; halen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A maddesi uyarınca çalışıyor olunması, atamaların hizmet yılı üstünlüğü esas alınarak asil olarak yapılması, atamalarda zorunlu hizmet alanlarında görev yapmak da dahil gerekirse sözleşmeli atamaya ek sağlık ve aile birliği mazeretinden feragat şartı getirilmesi şeklinde bir düzenlemeye gidilecek midir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kenan 8 ay önce

Sayın vekile ve kamumeb ailesine çok teşekkürler.