Öne Çıkanlar engelli yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği TRT EBA TV öğretim elemanı

Okul Öncesi Öğretmenlerin Ders Süreleri (31 Ekim 2022)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin; ''Temel Çalışma Kuralları'' Madde 8. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle yemeği için 60-90 dakika arasında süre verilir. Bu sürede öğretmenler çocukların düzenli olarak yemek yemelerini sağlamak için çocuklarla birlikte yemeğe katılırlar. Bu süre öğretmenlerin günlük çalışma saati sürelerinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

c) Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenlerin çalışma saatleri, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile Okul Öncesi Eğitim Programı'na uygun olarak; tam gün eğitimde bir günde en çok 9, haftada 42 çalışma saati süresini, ikili ve yarım gün eğitimde ise bir günde 6, haftada 30 çalışma saati süresini geçmeyecek şekilde okul yönetimince düzenlenir.'' hükümlerine yer verilmiştir.

Okul öncesi öğretmenleri diğer sınıf ve branş öğretmenlerine göre her ders saati 10 dakika fazla çalışmaktadır. Aynı zamanda okul öncesi öğretmenleri teneffüs ve öğle arası hakkından faydalanamamakta bu zamanı çocukların başında geçirmektedirler. Birçok yerde okul öncesi öğretmenlere yardımcı personel de verilmemektedir. Okul öncesi öğretmenlerin çalışma koşulları, görev ve sorumlulukları diğer branşlardan fazladır. İnsani bir hak olan dinlenme haklarını bile kullanamamaktadır. Bu durum insan hakları çalışma usul ve esaslarına ve uluslararası iş hukukuna aykırıdır.

Yukarıda belirttiğimiz gerçekler dikkate alınarak;

1. Okul öncesi öğretmenlerinin ek ders ödemelerine haftalık 6 saat daha eklenmesi konusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

2. Okul öncesi öğretmenlerine teneffüs hakkı tanınmalıdır.

3. Her okul öncesi sınıfına yardımcı personel istihdam edilmelidir.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.