Öne Çıkanlar engelli yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği TRT EBA TV öğretim elemanı

CHP’li Gürer'den EYT Açıklaması

Kamuda taşeron çalışan işçiler, geçici ve mevsimlik işçiler ile toplum yararına programı (TYP) kapsamındaki çalışanların kadro beklentisi, EYT’lilerde çırak ve stajyerlerin işe başladıkları günün sigortalılıktan sayılması, emeklilikte intibak düzenlemesi, üniversiteli işçilerin özlük hakları, kadınların SGK’lı olmadan önceki annelik sürecinin emeklilik için borçlanma süresi olarak sayılması, sendikal faaliyetler, iş cinayetleri ve meslek hastalıkları gibi konulara değinen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ise mutlaka giderilmelidir, gasp edilen hakları geri verilmelidir. EYT’liler, gün ve prim tamam olsa da yaş nedeniyle emekli olamadığından karı koca işsiz ise aile açlığa mahkûm olmaktadır. İşsiz kalan, emeklilikte yaşa takılan sosyal güvenlikten dahi yararlanamamaktadır. Emeklilerin intibak düzenlemesiyle ilgili vermiş olduğum kanun teklifi AKP oylarıyla Mecliste reddedildi ancak emekliler açlık sınırının altında ücret almaktadır, mutlaka intibak düzenlemesi yapılmalı ve emeklilerin maaşları artırılmalıdır” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT sorununu gündeme getiren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e bir soru sordu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, “EYT meselesi kanayan bir yara hâline geldi, epeydir kanayan bir yaraydı. Dolayısıyla, burada hiç prim yatırmamış insanları dahi emekli eden bir sistem, on bin gün prim yatırmış bir sürü insan var; bunların her birinin kırılımları elimde var. Bu konuyu İYİ Parti olarak çok iyi çalıştık, yakında da bir çözüm planımızı kamuoyuyla paylaşacağız inşallah ama bu konunun çözülmesi lazım. Yani on bin gün prim yatıran birisine hala ‘Üç yıl, beş yıl bekleyeceksiniz’ demenin bu normal koşullar ve Türkiye ekonomisi içerisinde adil olduğunu düşünmüyorum.

3600 ek gösterge meselesinde de yine aynı şekilde verilmiş sözler var, artık bu sözlerin tutulmasını istiyoruz. Yalnız, bu bütçede 3600 ek göstergeye ilişkin -tabii, EYT’de yok zaten de herhangi bir parasallaşmış bir şey de göremedik. Sayın Cumhurbaşkanı zannediyorum, 2022 yılı sonu için dedi hâlbuki bu 2018 seçimlerinde de yapılacak denilmişti. Ama bizim de bunlara ilişkin, bu söylediklerimin her birine ilişkin de önergelerimiz olacak.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.