Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Boğa Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Eğitim Öğretim Sınıfı Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişiklikleri 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu Para Yorumu Döviz Pozisyonu kamu binaları

EYT’liler ‘’Tencere Nasıl Kaynayacak?’’ Diye Soruyor

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bir hak gaspıyla karşı karşıya kaldıklarını, anayasal haklardan mahrum bırakılan bir kesim olduklarını belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak,’’Türkiye'nin en fazla emek veren, üreten topluluğuyuz.’’ diye tanımlama yaptı.

Pandemi öncesinde var olan iş bulma sıkıntısının, pandemi döneminde daha da arttığını belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, binlerce EYT'linin hiçbir geliri olmaksızın yalnız bırakıldığını söyledi.

İşsizliğe dair ellerinde henüz sayısal bir veri olmadığını ancak işsizliğin arttığının bilinen bir durum olduğunu belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, her seçim dönemlerinde siyasi partililerin bildirgelerinde vaat olarak yer aldıklarını ancak bunların vaatten ziyade çözüm odaklı olması gerektiğini düşündüklerinin altını çizdi.

Mücadele edilmediği takdirde, her şeyin ellerinden alındığını, özellikle sosyal güvenlik kurumunun yasaları ile ilgili aleyhte gelişen kanunların mağduriyetlerinin katlanarak büyüdüğünü belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, İyileştirilmesi gerekirken mağduriyetlerin daha da arttığını söyledi.

2008 yılında çıkan aylık bağlanma oranlarının üç kademeye ayrılarak ortalama yüzde 70 oranının yüzde 28'lere kadar düşmesiyle bugün sağlanacak olan emekli maaşlarının 1000-1500 lira arası olduğunun görüldüğünü belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, Cumhurbaşkanı’nın en düşük maaşı geçen yıl 1000 lira, Pandemi döneminde 1500 lira yaptığını, bugün asgari ücretin 2324 lira olduğunu söyledi ve ‘’bir kişinin dahi ay sonunu bu para ile geçirmesi ki kaldı ki aileyi geçindirmesi kesinlikle imkansız. 4 kişilik aile, eş çalışıyor ya da emekli olmuş nasıl geçinecek? Tencere nasıl kaynayacak?’’ dedi.

‘’Diyorlar ki sen sağlığın el verdiği sürece çalışmak zorundasın.’’ Cümlesini çokça duyduklarını dile getiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, bugün işe giren gençlerin 65 yaşında emekli olacağını, işsiz kalan EYT'lilerin 45-50 yaş aralığında emekli olacağını, Devlet kurumunun ya da şirketin iş ilanların 35'ten gün almamış olmak şartını içerdiğini belirtti.

‘’Bizim derdimiz geçim oldu bu pandemi sürecinde. Geçim, sağlığın da önüne geçti. Senin markete gidip yiyecek alacak gelirin yok, ne yiyeceksin?'' diyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, ''Pandemiden önce zaten açlıktan öleceğiz'' diyerek EYT'lilerin salgın koşullarında yaşadıklarını özetledi.

İşsiz kalan EYT'lilerin genel sağlık sigortasına olan borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını dile getiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT'lilerin genel sağlık sigortasına dahil olduğunu, düşünüldüğünde bunun mantık dışı bir olay olduğunu; geliri olmayan kişiler için sağlık sisteminin eğitim sistemi gibi ücretsiz olması gerektiğini ama genel sağlık sigortasının çalışırken işsiz kalana, otomatik olarak genel sağlık sigortası bağlandığını belirtti.

Pandemi sürecinde EYT'lilerin sosyal yardım da alamadıklarını dile getiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, sosyal medyada çok sayıda grupları olduğunu, en büyük grubun 1 milyon kişi olduğunu, orada her şeyi konuşup paylaştıklarını ifade etti ve ‘’Orada ben aldım diyen arkadaşımız yok. O yardımlar nasıl, ne şekilde dağıtılıyor. Kimlere veriliyor. Bir EYT'linin bile derdine derman olacak bir süreci yaşamadık biz'' dedi.

Çalışma Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığı'na ulaşmanın çok zor olduğunu da belirten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, ''Bizi bilmeyen kalmadı. Algı oluşturmaya çalışıyorlar ama haksızsınız diyen kimse yok. Pandemi süreci sonrasında verilerimizi güncelleyerek, dosyalarımızı hazırlayabilirsek tekrar meclise, Cumhurbaşkanlığı'na gideceğiz, tabi ulaşabilirsek'' dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, tüm Türkiye'ye yayılma çabasında olduklarını, 23. derneğin kurulma aşamasında olduğunu, birçok ilde de temsilciliklerinin olduğunu belirtirken amaçlarının 81 ile ulaşmak, herkesin bu davada ben de varım diyebilmesini sağlamak olduğunun altını çizdi.

‘’Teşkilatlanmış, örgütlenmiş bir gücüz. Daha da sağlamlaşarak geliyoruz. Çünkü hakkım diyen insanlar artık çoğaldı. Haklarından habersiz olanlar haberdar oldu’’ diyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, Pandemi süreci nedeniyle federasyonlaşma faaliyetlerinin ertelendiğini, asla mücadeleden vazgeçmeyeceklerini, çünkü kazanılmış bir hakkın var olduğunu ve ellerinden alındığını belirtti ve ‘’ne kadar sürerse sürsün en son arkadaşımız emekli olacağı tarihe kadar mücadelemizi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Durdu Mehmet NACAR 4 yıl önce

Hem EYT mağduruyum ,hem STAJ mağduruyum,
hem YEŞİL KARTLIYM,hem 5yıldırda işçi bulma kurumynda işssilik kaydım var tarlada yevmiyeye gidiyorum ,hem eşimin adına , hem kendi adıma bu 1000tl lik yardıma başvurdum bana çıkmadı eşımede çıkmadı gelen mesajda bulundugunuz mevki virüse müsayıt değilmiş bitişik komşum aldı bu hükümet hangi kriterlere göre kimlere verdi bana birileri anlatsın Allah için bunaldım artikistemiyorum paralarını vermesinler sadece emeklilik hakkımı istiyorum

Avatar
MEHMET ALATEPE 4 yıl önce

Mrb 01/01 /1991 SSK GİRİSLİYİM BU
GÜNE KADAR HİÇBİR DEVLET HAKLARINDAN FAYDALANAMADİM ASKERİ ÜCRETLİ CALISIYORUM