Öne Çıkanlar yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği TRT EBA TV öğretim elemanı Yargıtay Üyelikleri

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi (21 Haziran 2021)

Çalışma hayatına geç giren, düzenli bir işte çalışamayan, sigortasız çalışan, işyerini kapatmak zorunda kalan kişiler yaşları ilerlemiş olduğu halde prim günleri yetersiz olduğu için normal emeklilik hakkından yararlanamıyorlar. Ancak, bu kişilerin belli koşulları yerine getirmeleri halinde geçmişe dönük borçlanma yaparak, emeklilik hakkı elde etmeleri için kanunda düzenlemeye gidilmelidir.

En az 1800 prim gününe sahip ve 55 yaşını doldurmuş olan ancak emeklilik prim gün sayısını dolduramamış emekli adayı kişilerin, geçmişe dönük borçlanma yaparak, emeklilik hakkı elde edemeyecek olan kişilerin isteğe bağlı sigorta primi yatırıp emekli olabilme şansı verilmesi için ilgili kanunda değişiklik yapılması amaçlanmaktadır.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

''GEÇİCİ MADDE 85- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce en az 1800 gün prim ödemiş ve 55 yaşını doldurmuş sigortalılardan bu Kanun'da düzenlenen prim ödeme gün sayısı koşullarını herhangi bir nedenle sağlayamayıp yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82'nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın %32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren üç ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, bu süreler sigortalılıklarına sayılır.''

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 1- En az 1800 gün prim ödemiş ve 55 yaşını doldurmuş sigortalılardan bu Kanun'da düzenlenen prim ödeme gün sayısı koşullarını herhangi bir nedenle sağlayamayıp yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayanlar için kanunun maddesine geçici madde eklenerek değişikliğe gidilmiştir.

MADDE 2- Yürürlük maddesi

MADDE 3- Yürürlük maddesi

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3700.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.