Öne Çıkanlar Milli Eğitim Şurası Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Yükseköğretim Kurulu Aralık ayı

Bakan Koca'dan Soru Önergesine Yanıt

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzalı resmi yazıda ''Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından verilen ''Ambulanslarla ilgili çeşitli verilere ve ambulansların ve ambulans hizmetleri çalışanlarının pandemiden etkilenmemesi için yapılan çalışmalara ilişkin'' 7/341010 sıra sayılı yazılı soru önergesinin cevabı ilişikte sunulmaktadır. Arz ederim.'' denilmiştir.

SORU 1- Ülkemizde kamu ve özel olmak üzere kullanım amaçlarına göre toplam kaç adet kullanılabilir ambulans vardır?

CEVAP 1- Bakanlığımız bünyesinde hizmet veren acil yardım ambulans sayısı 5.340; özel sektörde hizmet veren acil yardım ambulans sayısı 1.297 adettir.

SORU 2- Ambulansların illere göre dağılımı nedir?

CEVAP 2- Mevcut ambulans sayısı 5.320; mevcut istasyon sayısı 3.362; istasyon başına düşen acil yardım ambulans sayısı 1.61'dir.

SORU 3- AB standartlarında ambulans başına düşen nüfus ne kadardır? Bu oran ülkemizde ne durumdadır?

CEVAP 3- Ülkelerin acil sağlık hizmet sunumunda uyguladığı parametreler değişkenlik gösterebilmektedir. Ülkemizde Eylül 2020 itibariyle ambulans başına düşen nüfus 15.572'dir.

SORU 4- Ambulans başına düşen kişi ortalama sayısının altında bulunan il ve ilçeler hangileridir?

CEVAP 4- Acil sağlık hizmetleri istasyonları sadece nüfus baz alınarak açılmamakta olup 11.05.2000 tarih ve 24046 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği'' istasyon yerlerinin belirlenme kriterleri başlıklı madde 11 istasyon yerlerinin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler dikkate alınır;

a) Hizmet sunulması planlanan hedef nüfusun azami elli bin kişi olması,

b) Ulaşım imkanlarının güçlüğü,

c) Acil yardım gerektiren olayların sıklığı,

d) Trafik ve iş kazaları sayısı ve benzeri olayların sıklığı, kriter olarak kullanılır.'' hükmüne istinaden söz konusu kriterler doğrultusunda istasyon ihtiyaçları belirlenir. Ambulans ihtiyacı planlanırken de il nüfusu kriteri ile birlikte istasyon sayısı, istasyon başına düşen ambulans sayısı gibi değişkenler de sürece dahil edilir.

SORU 5- COVID-19 nedeniyle diğer hastalar ve salgın vakaları için kullanılan ambulanslar ayrılmış mıdır?

CEVAP 5- Pandemi nedeniyle tüm ülkemizde; il yönetimleri tarafından il genelindeki durumun seyrine göre gerekli ek tedbirler uygulamaya konulmaktadır.

SORU 6- Tüm ambulanslar her vaka sonrası dezenfekte edilmekte müdür? Bir ambulansın dezenfeksiyon süresi nedir? Her ilde ve ilçede dezenfeksiyon alt yapısı mevcut mudur? İmkan olmayan il ve ilçeler için ne gibi önlemler alınmıştır?

CEVAP 6- Tü ambulanslarımıza her vaka sonrası Bilim Kurulu'nca hazırlanan çalışamalar doğrultusunda dezenfekte işlemleri uygulanmaktadır. Hazırlanan rehber kılavuzlarda belirtilen şekilde dezenfeksiyon ve havalandırma işlemleri yapılmaktadır. Belirlenen algoritmalar her il ve ilçemizde standart şekilde uygulanmaktadır.

SORU 7- Filyasyon çalışması sonucu ambulans dezenfektasyonu yapılmaması sebebi ile virüs bulaşan sağlık personeli ve hasta var mıdır?

CEVAP 7- Filyasyon çalışması sonucu ambulans dezenfektasyonu yapılmaması sebebi ile COVID-19 tanısı almış personel ve hasta bulunmamaktadır.

SORU 8- Ambulans hizmetlerinde çalışan kaç sağlık personelinde COVID-19 vakasına rastlanmıştır? Bu hastalık sebebiyle vefat eden ambulans hizmetlerinde çalışan personel sayısı ne kadardır?

CEVAP 8- Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri sunumunda görev alan 3.552 personelimiz COVID-19 tanısı almıştır.

SORU 9- Kamu hastanelerinde hizmet veren ambulans sayısı yeterli midir? Bakanlığınızın gündeminde yeni ambulans alımı bulunmakta mıdır?

CEVAP 9- Bakanlığımıza bağlı kamu hastanelerinde ambulans mevcudiyeti yeterli olup acil sağlık hizmetleri sunumunda yer alacak 590 adet acil yardım ambulansının alım süreci devam etmektedir. 2021 yılı için 1100 adet acil yardım ambulansı alımı planlanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.