Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl İçi Mazeret Tayinleri 4B statüsü

Spina Bifidada (Ayrık veya Açık Omurga) İlk 36 Saat ve Folik Asidin Önemi

KamuMeb.net - Acıbadem Altunizade Hastanesinde Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi aracılığıyla halka yönelik “Spina Bifida Polikliniği Aileler Buluşuyor” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılım yoğundu. Özellikle Spina Bifida bebek bekleyen aileler dikkat çekti.

Her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği ülkemizde, her bin bebekten 3’ü, Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebek spina bifida ile doğuyor.Spina Bifida; yürüyememe, beyinde sıvı toplanması (hidrosefali), kifoz (kamburluk), mesane problemleri, idrar ve büyük tuvalet kaçırma gibi sosyal yaşamı etkileyen sorunlara yol açan bir anomalidir. Spina Bifidada da erken teşhis ve tedavinin önemi büyüktür. Özellikle doğumdan sonraki ilk 36 saat Spina Bifida için oldukça önemlidir. 

Spina Bifida üzerine yılların tecrübesine sahip Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek, etkinlikte yaptığı açıklamalar ile aileleri bilgilendirdi. 

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek, spina bifida ile doğan bebeklerin doğum gerçekleştikten sonraki ilk 36 saat içerisinde ameliyat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Anne adayının hamile kalmadan önce en az 3 ay süreyle mutlaka folik asit takviyesi alması gerektiğini vurgulayan Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek, açıklamasının devamında “Çünkü hamilelik öncesinde folik asit alındığında bu risk büyük oranda düşüyor. Dolayısıyla hamilelik oluşuncaya dek folik asit takviyesi almak şart. Anomali hamileliğin birinci ayının sonunda oluştuğu için anne adayının hamile kaldığını öğrendiğinde bu takviyeye başlaması ise artık fayda sağlayamıyor.” dedi.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek ‘’Erken müdahale, zaten büyük bir anomaliyle doğan bebeğin ileride daha az zarar görmesi ve uzun vadeli riskleri minimum düzeye indirmesi amacıyla gereklidir.’’ dedi.

Spina Bifida ile doğan çocukların tedavi edildiğinde %90 oranında yaşadıklarını belirten Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek, “Yine bu çocukların yüzde 85’i tedavi sayesinde yürüyebiliyorlar. Ayrıca her 3 çocuktan 2’si yaşamlarını idame ettirebilmek için ihtiyaç duydukları tüm günlük işlerini yapabilir düzeyde oluyorlar. Toplumdaki inanışın aksine bu çocukların yüzde 80’i de normal bir entelektüel zekaya sahipler.” dedi.

Spina Bifidada ilk 36 saatte ameliyat yapılması halinde risklerin en aza inebileceğini belirten Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek, “Ancak çocuk beyin ve sinir cerrahisi uzmanının başarısı tek başına yeterli gelmiyor. Spina bifidanın tedavisi bir ekip işidir. Bu ekipte uzmanlaşmış hemşirelerden yenidoğan yoğun bakım ekibine, anestezi ve çocuk ürolojisi uzmanına kadar bebeğin sağlık sorunlarıyla ilgilenecek olan her uzmanın spina bifida konusunda tecrübeli olması ve bu çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmesi tedavinin başarısında anahtar rol oynar. Spina bifidalı bebekler doğumun ardından 3-4 gün içinde ciddi ameliyatlar geçirebildikleri için doğumun gerçekleştiği hastanede yenidoğan uzmanı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi olması büyük önem taşır.” dedi.

Spina Bifidada amaç böbrek hasarını ve idrar kaçırmayı önlemek olunca ilk akla ''Temiz Aralıklı Kateterizasyon'' ile ''ilaç kullanımı'' ardından botoks ve mesane büyütme ameliyatı gelmektedir. Hastaya botoks tedavisi uygun değilse mesane büyütme ameliyatları ile yine istenen sonucu elde etmek mümkün.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Akbal  “Genç erişkin olduklarında da yine böbreklerini korumanın yanı sıra idrar kaçırmayan, cinsel olarak aktif ve çocuk sahibi olabilen bireyler olmalarını sağlamak tedavimizin hedeflerini oluşturuyor. Çocukluk dönemi sonrası tüm yönleriyle aktif ve sağlıklı olarak erişkin döneme özenli bir geçişin sağlanması da çok önemli.” dedi.

Botoks tedavisine ilişkin bilgiler veren Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Akbal, “Botoks tedavisi ortalama 9 ay içinde etkisini kaybettiği için işlemin yeniden tekrarlanması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre uygun seçilen hastalarda her 100 çocuktan 66’sı botoks yönteminden fayda görebiliyor” dedi. 

Mesane büyütme ameliyatları ile mesane kapasitesinin arttığını ve çocukların %70'inin ailelerinden bağımsız yaşamlarına devam edebildiğini belirten Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Akbal, “Komplikasyonlara karşı tedbir alındığı sürece bu ameliyattan korkmaya gerek kalmıyor” dedi.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muhammet 5 yıl önce

Botoks nasıl yapr
Turmalıyız bız hıc yaptırmadık mesane yolları ıyı ama faydası olcak gıbıse bız de yapatıralım