Öne Çıkanlar yüz yüze eğitim Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği TRT EBA TV öğretim elemanı Yargıtay Üyelikleri

Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu Nasıl, Nereden Yapılır?

10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası enkazdan kurtulan ve bulunduğu yeri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar için Afetzede Hak Sahipliği Başvuruları açıldı.  Afetzede Hak Sahipliği Başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmekte olup; açılan ekrandan AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra Afetzede Hak Sahipliği'nden faydalanma imkanına kavuşmuş olacaksınız. (https://www.turkiye.gov.tr/afad-afetzede-hak-sahipligi-basvurusu-5070)

Artan konut nedir?

7269 veya afete ilişkin hükümler taşıyan diğer kanunlara göre yapılan veya yaptırılan binalarda; borçlanma, feragat, hak sahipliği iptali, proje gereği hak sahibi sayısından fazla yapılma gibi nedenlerle afetzedelere verilmeyen veya borçlandığı halde teslimalınmayan binalardır. (E.Y.Y. Yöntemi ile yapılan binalar bu tanım dışındadır.)

Artan konutlar nasıl değerlendirilir?

Artan konutların, 7269 sayılı Kanun’un 3177 sayılı Kanunla değişik 31. maddesi ile bu maddeye göre çıkarılan “Afet Sebebiyle Edinilen Bina, Arsa ve Arazilerden Arta Kalanların Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” hükümlerine göre devir veya satışları yapılabilmektedir.

Artan konutlar hangi bedelle satılır veya devredilir?

Artan konutlar öncelik sırasına göre, valiliklerince tespit ve Başkanlığımızca onaylanacak rayiç bedel üzerinden satılabilir veya devredilebilir.

Artan konutlar için öncelik sırası nedir?

Afetten zarar gören veya görmesi muhtemel bulunanlardan hak sahibi olanlara faizsiz ve 20 yıl vade ile kamu kurum ve kuruluşlarına faizsiz ve en çok 2 yıl vade ile mahalli belediyeler, il özel idareleri, köy tüzel kişileri ile gerçek ve tüzel kişilere %25 peşin alınmak kaydıyla %20 faiz ve en çok 5 yıl vade ile.

Hak Sahibi Kimdir?

Yıkılan veya ağır hasar gören ya da muhtemel afetlerden etkilenebilecek binalarla olan mülkiyet ilişkilerini belgeleyebilen ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilen afetzededir.

Hak sahipliği ile ilgili işlemler için nereye başvurulmalıdır?

Afet gören yerde hak sahipliği başvuruları için mahalle veya köy muhtarlıklarında o yerin (köylerde köy mülki hudutları, illerde ve ilçelerde belediye hudutları ile yeni taşınma yerlerindeki duruma göre köy ve belediye hudutları) en büyük mülki amirliğince ilanlar yapılacak ve ilanda belirtilen süre içinde istenilen belgeler valiliklere veya kaymakamlıklara bizzat afetzedeler tarafından teslim edilmelidir.

Hak Sahipliği Nasıl Yapılır?

7269 Sayılı Kanun’un 28-29-30. maddeleri ile Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre mülki amirin veya görevlendireceği memurun başkanlığında oluşturulan Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca çalışmalar yürütülür.

Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonu üyeleri kimlerdir?

* O yerin mülki amiri veya görevlendireceği memur
* İl Afet ve Acil Durum Temcilcisi
* Tapu Dairesi Temsilcisi
* Belediye teşkilatı olan yerlerde belediye encümeni, köylerde ihtiyar kurulu

Kimler hak sahibi olabilir?

* Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar
* İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler
* Hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.

Kimler hak sahibi olamaz?

* Yasalsürede talep taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar.
* Kendisine veya eşine ait aynı cins hasarsız konut, iş yeri ve ahırları olanlar.
* Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
* Mülkiyeti hasar gören tüzel kişiler. (Vakıflar, Dernekler)
* Kendilerine ait olmayan arsa ve arazi üzerinde inşaat ruhsatı almaksızın konut, iş yeri ve ahır yapanlar.
* İmar planında sakıncalı olarak belirtilen yerlerde ruhsatsız olarak yapı yapanlar.
* DASK poliçesi olmayanlar.

Hak Sahipliği ve Borçlandırma Yasal Süreleri Nelerdir?

Hak Sahipliği Talep ve Taahütname 60 gün

Borçlandırma 60 gün

İtirazlar 15 gün

Toplam 135 gün

O yerde borçlandırmanın ilanı tarihinden itibaren Başkanlıkça kabul edilebilir mazereti dışında 2 ay içerisinde borçlandırmalarını yapmayanların hak sahipliği kendiliğinden sona erer.

Hak sahiplerine hangi yöntemlerle konut yapılır?

TOKİ aracılığıyla, ihale yöntemi, evini yapana yardım yöntemi ve hazır konut kredisi ile yapılır.

Konut teslim süresi nedir?

Konut teslim süresi 45 gündür. Borçlanmasını yapmış olmasına rağmen binayı Bakanlıkça mahallinde yaptırılacak duyurudan itibaren 45 gün içinde teslim almayanların hak sahipliği kendiliğinden sona erer.

Açık borçlandırma nedir?

İnşaat yardımı yapılacak hak sahibi sayısının kesinleştirilmesi için hak sahiplerine açık borçlandırma senedinin imzalatılması işlemi.

Kesin borçlandırma nedir?

İhaleli ve emanet işlerde hak sahiplerine konutları teslim edildikten sonra kesin hesap sonucu birim konut için belirlenen maliyet, E.Y.Y.’li işlerde ise hak sahibine konutunu bitirmesi için yapılan toplam yardım miktarı üzerinden yapılan borçlandırma işlemi.

Ağır hasarlı yapıların geri ödeme süreleri ve faiz oranları nedir?

YAPI TÜRÜ VADE (YIL) ÖDEME ORANLARI FAİZ ORANLARI
Ağır Konut 20 İlk 2 yıl ödemesiz, 18 yıl eşit taksitle Faizsiz
Ağır Ahır 20 İlk 2 yıl ödemesiz, 18 yıl eşit taksitle Faizsiz
Ağır İşyeri 10 İlk 2 yıl ödemesiz, 8 yıl eşit taksitle %4

Orta hasarlı yapıların geri ödeme süreleri ve faiz oranları nedir?

YAPI TÜRÜ VADE (YIL) ÖDEME ORANLARI FAİZ ORANLARI
Orta Konut 10 İlk 2 yıl ödemesiz, 8 yıl eşit taksitle Faizsiz
Orta Ahır 10 İlk 2 yıl ödemesiz, 8 yıl eşit taksitle Faizsiz
Orta İşyeri 5 İlk yıl ödemesiz, 3 yıl eşit taksitle %4

Borcun peşin ödenmesi durumunda ne olur?

Vadesinden önce iki yıllık taksitten az olmamak kaydı ile mevcut borcu defaten ödeyen hak sahibinin borcu % 20 indirime tâbi tutulur.

Geri ödemeler düzenli veya hiç yapılmazsa ne olur?

Vadesinde ödenmeyen taksitlere dair borç, gecikilen her gün için yıllık % 5 gecikme faizi ile tahsil olunur. Üst üste üç yıl taksitini ödemeyenlerin borçları muacceliyetkesbeder.

DETAYLI BİLGİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.