Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen Hazine ve Maliye Bakanlığı

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Kapsamında Yapılacak Faaliyetler

Genel Müdür Bakan a. Kemal Varın NUMANOĞLU imzalı resmi yazıda "Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı hasebiyle 2021 yılının, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı' nın 15.02.2021 tarihli ve E-33462505 -876.01-1131471 sayılı yazısı ve ekleri incelenmiştir.

29.01.2021 tarihli ve 2021/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi; Yunus Emre'nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak takdim edilmesi, hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının "Bizim Yunus" olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla "Dünya Dili Türkçe" adıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetler tertiplenmesine karar verilmiştir.

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında yapılacak faaliyetlerin, 2021/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı' nın Kültür ve Turizm Bakanlığı' nın 15.02.2021 tarihli ve E-33462505 -876.01-1131471 sayılı yazısı doğrultusunda uygulanması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü tarafından E-33462505-876.01-1131471 sayılı 15 Şubat 2021 tarihli 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Kapsamında Yapılacak Faaliyetler konulu resmi yazı yayınlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY imzalı resmi yazıda "Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri  olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı hasebiyle 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştır. 

Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük etmiştir. Milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı Yunus Emre, şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur. Evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe de sahip olan Yunus, müşterek insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş bir şairdir.

29.01.2021 tarihli ve 2021/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kayıtlı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle; Yunus Emre'nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak takdim edilmesi, hem de ülkemize bir kez  daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının "Bizim Yunus" olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla "Dünya Dili Türkçe" adıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetler tertiplenmesine karar verilmiştir.

Aynı Genelgede ayrıca; bu kapsamda yıl  boyunca tertiplenecek etkinliklerin Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütüleceği, etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanların Bakanlığımız tarafından ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacağı, gerçekleştirilecek proje ve etkinliklere ait giderlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacağı düzenlenmiştir.

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yıl boyunca gerçekleştirilecek proje ve etkinliklerde Bakanlığımızca koordinasyonu sağlamak amacıyla ilgili Bakan Yardımcısı (Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili) başkanlığında bir Kurul oluşturulmuştur. Kurulun sekretarya hizmetleri Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülecektir. 

Kurul, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca tertiplenecek proje ve etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanların Bakanlığımız tarafından belirlenen ve  www.yee.org.tr adresinde yayınlanacak kurumsal kimlik rehberine uygun şekilde kullanımını temin  edecektir. Bu amaçla, bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yurtiçi ve yurtdışında planladıkları proje ve etkinlikleri takvim ve içerik belirtilerek Bakanlığımız ilgili Kurul sekreteryasına faaliyet gerçekleştirilmeden evvel ve faaliyetin gerçekleştirilmesini müteakip iletmeleri hususunda bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.