Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

24 Kasım Öğretmenler Günü Hediye Uygulaması (16 Kasım 2021)

Bakan Yardımcısı Bakan a. Petek Aşkar imzalı resmi yazıda ''657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 29'uncu maddesinde; Devlet Memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri ve borç para istemeleri yasaklanmıştır.

Ayrıca, 5176 Sayılı Kanun'a dayanılarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15'inci maddesinde; kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen ve etkileme ihtimali bulunan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına alınmış, kamu görevlilerinin hediye almamaları ve görev sebebiyle çıkar sağlamamaları temel ilke olarak benimsenmiştir.

Ayrıca, 2015-21 Sayılı ''Eğitimciler İçin Mesleki Etik İlkeleri'' konulu Bakanlık Genelgesi II. Eğitim Mesleğine İlişkin Etik İlkeleri başlıklı 12. maddede ''Eğitimci Öğretmenler Günü gibi özel gün ve haftalarda verilen, maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler hariç, mesleki karar ve tarafsızlığını etkilemesi muhtemal herhangi bir hediyeyi kabul etmez.'' denilmektedir.

Yaklaşan 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Bakanlığımıza yapılan sözlü ve yazılı müracaatlardan zaman zaman yukarıda bahsedilen yasaklar ve ilkelere aykırı davranışlar sergilendiği anlaşılmaktadır. Bu tür davranışlar kamu görevlisine ve devlete olan güven ve itibar duygusunu zayıflatarak kamuoyunda yanlış yorumlara sebep olmaktadır.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hediye konusunda yukarıda belirtilen kurallara riayet edilmesi, konu hakkında tüm personele gerekli duyuruların yapılması, öğrenci, öğrenci velileri ve sınıf anneleri, okul aile birliği, özel kuruluşlar vb. tarafından sunulan ve yasak kapsamında olan hediyelerin kabul edilmemesi ve bu konuda il/ilçe okul/kurum yöneticileri tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.