Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı 4B statüsü

6 Kasım 2020 Tarihli İşletmelerde Beceri Eğitimi Uygulaması Tereddüt Edilen Hususlar Yazısı

Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimleri ile ilgili tereddüte düşüldüğünü belirten 20 Ekim 2020 tarihli ve 72842559-250.01-E.15210298 sayılı yazı ve eklerinin incelendiğinin belirtildiği resmi yazıda COVID-19 salgını nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel öğretim kurumlarında yürütülecek eğitim faaliyetlerine ilişkin hususlarla ilgili açıklamaların yapılmış, salgın sürecinin Ülkemizdeki seyri dikkate alınarak açıklamaların yapılmaya devam ettiği ifade edilmiştir.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılında, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı öğrencilerinin; işletmelerde mesleki eğitim staj uygulamalarını işletmenin talebi ve öğrenci velisinin izni ile COVID-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin işletmeler tarafından alınması şartıyla 28 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlatılmasının, işletmeye gönderilemeyen öğrencilerin ise ''İşletmede Beceri Meslek Eğitimi'' dersinin eğitimine okullarında devam etmelerinin Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 25 Eylül 2020 tarihli ve 90757378-250.99-E.13501095 sayılı yazısı ile uygun görülmüş, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 8 Ekim 2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.14431459 sayılı yazısında ortaöğretim kurumlarında yüz yüze eğitim ile ilgili açıklamaların yapıldığı hatırlatılmıştır.

20 Ekim 2020 tarihli ve 72842559-250.01-E.15210298 sayılı yazı ve ekindeki tereddüt edilen konularla ilgili olarak; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, ilgili mevzuat hükümleri ile Bakanlığımızca yapılan açıklamalar ve http://mtegm.meb.gov.tr adresinde yer alan açıklamalar doğrultusunda Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı öğrencilerinin (tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler dahil) eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi, veli talepleri dikkate alınarak öğrencilerin işletme veya okula gönderilmemesi halinde Sağlık Bakanlığınca belirlenen dezavantajlı gruplar kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın yapılan açıklamalar çerçevesinde iş ve işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir.

Genel Müdürlüğe bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile ilgili iş ve işlemlerde tereddütlerin yaşanmaması ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla yukarıda belirtilen adreste yer alan Sıkça Sorulan Sorularda konu ile ilgili ''işletmelerde beceri eğitimini okulda yapan öğrenciler için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

İşletmelerde mesleki eğitimin okullarda yapılması durumunda uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimde geçen toplam süre haftalık 24 ders saati olarak planlanır. Bu planlamalar dahilinde; 10. ve 11. sınıf konu ve kazanımların yer aldığı 12. sınıf işletmelerde mesleki eğitim yıllık planı/gelişim tablosu referans alınarak bilişsel becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar uzaktan eğitim, psikomotor becerilerin ağırlıklı olduğu konu ve kazanımlar ise yüz yüze eğitim kapsamına alınır. Planlamalar zümre öğretmenler kurulu tarafından yapılır. Planlamalarda okulun fiziki mekan kapasitesi, öğrenci ve öğretmen sayısı dikkate alınır.'' ifadesi yer almakta olup, ''İşletmelerde Beceri Mesleki Eğitimi'' dersini okullarda atölye yetersizliği vb. nedenlerle kısmen ya da tamamen uzaktan eğitim yoluyla yapılması hususunun zümre öğretmenler kurulu tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

İşletme sayısının yetersizliği, öğrenci sayısının fazlalığı vb. nedenlerle işletmelere gönderilemeyen öğrenciler söz konusu dersin eğitimini ilgili mevzuat hükümlerine göre derslik, atölye, labaratuvar veya işletmelerin eğitim birimi gibi eğitim ortamlarında öğretmen gözetiminde yüz yüze/uzaktan eğitim kapsamında yapmaları halinde bu öğrencilerin ilgili mevzuat hükümleri gereği 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 126. maddesinin ikinci fıkrasında ''staj işletmelerde yaptırılır. Ancak sağlık ve engel durumu gibi nedenlerle okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Okulun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj kapsamında değerlendirilir.'' hükmü de dikkate alınarak işlem yapılması ayrıca okulda staj yapılması halinde öğrencilere herhangi bir ücret ödenmemesi gerekmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.