Öne Çıkanlar MEB MSÜ Başvuruları 2024 Yılı ALES Başvuruları Elektronik Sınav YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi

Bilim ve Sanat Merkezleri Gelecek Tasarımı Aile Eğitim Programı Kitabı

Kitabın ön sözünde Genel Müdür Doç. Dr. Mustafa Otrar'ın, ''Bireyin yaşam içindeki konumu, yaşamdan doyum sağlaması ve yaşamı anlamlandırması yapmış olduğu iş ve seçmiş olduğu meslek ile yakından ilişkilidir. Bilginin hızla artması, küreselleşme, toplum ve birey yaşamındaki dönüşümler, seçeneklerin artması ve karar verme süreçlerinde yaşanılan zorluklar gibi nedenlerden dolayı mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı hizmetlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün daha fazla artmaktadır. Eğitim kurumlarında rehber öğretmen/psikolojik danışmanlardan beklenen en önemli işlevlerden biri de öğrencilerin geleceğe yönelik seçimler yapma, kararlar alma ve geleceğe hazırlanmalarına yardımcı olmaktır. Bu süreçte rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile birlikte aile desteğinin de sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Geleceğe hazırlık sürecinde öğrencilerin gelişimlerini bütüncül bir bakış açısı ile desteklemek ve ihtiyaç duydukları eğitim imkânlarını onlara sunmak daha sağlıklı kararlar almalarını sağlayacaktır. Bu süreçte yalnızca öğrencilerin değil, onların ailelerinin de gelişimsel bir bakış açısıyla desteklenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte özel yetenekli öğrencilerin çoklu potansiyele ve farklı yeteneklere sahip olmaları, ilgilerinin yaygın olması, yakın çevresinin yüksek beklentileri vb. nedenlerden dolayı kariyer gelişimlerinin desteklenmesi noktasında normal gelişim gösteren öğrencilerden daha farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Bu açıdan değerlendirildiğinde bilim ve sanat merkezlerinde eğitim alan özel yetenekli öğrencilerimizin kariyer gelişimlerinin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.

Bilim ve sanat merkezlerine devam eden özel yetenekli öğrencilerimizin kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla ülkemizde ilk kez öğrencilerimizin ailelerine yönelik gelecek tasarımı aile eğitim programı oluşturulmuştur. Programın hazırlanmasında kültürel yapımıza ve temel değerlerimize uygun içeriğin geliştirilmesine özen gösterilmiştir. Hazırlanan programın bilim ve sanat merkezlerinde görev yapan rehber öğretmen psikolojik danışmanlarımıza, özel yetenekli öğrencilerimize ve ailelerine faydalı olmasını diler; programın hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlerimize, uzmanlarımıza ve rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımıza teşekkür ederim.'' ifadelerine yer verilmiştir.

Kitaba https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_08/10121626_GELECEK_TASARIMI_AYLE_EYYTYM_PROGRAMI.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.