Anne ve babaların en kıymetlileri şüphesiz çocuklarıdır. Peki onlara ne kadar zaman ayırıyoruz? Hiç düşündünüz mü? Bir anne-babanın en önemli görevi tabii ki çocuğuyla ilgilenmektir. Bazen anneler-babalar çalışma hayatından, günlük işlerin stresinden çocuklarına fazla zaman ayıramıyorlar. Günlük sorumluluklar, sorunlar bazen ağır gelebiliyor. Ama her sorunun bir çözümü oluyor ve yeniden işleyiş devam ediyor. İşle ilgili sorunları iş yerinde bırakmak, eve gelince aile bireyleriyle ilgilenmek, onlara zaman ayırmak insanı hem psikolojik olarak rahatlatıyor, hem de bir sonraki gün rahatlamış olarak işe gitmesini sağlıyor. İşimizi zaten hiçbir zaman hayatımızın odak noktası yapmamanız gerekir.

Çocuklarımıza zaman ayırmak onlara hediye almaktan daha önemli ve yararlıdır. Bazı anneler-babalar çocuklarına zaman ayıramadıklarında suçluluk duygusu hissediyorlar ve çocuklarına hediyeler alarak bunu tölere etmek istiyorlar. Bu da çocukların şımararak gittikçe doyumsuzlaşmasına neden oluyor. Aslında çocuklara zaman ayırmak için olağanüstü şeyler yapmaya gerek de yok. Birlikte parka gitmek, yemek yemek, alışveriş yapmak, yemek pişirirken ve sofrayı hazırlarken küçük yardımlar istemek, film izlemek, kitap okumak, oyun oynamak yapabileceğiniz küçük ama önemli ve zengin paylaşımlar olacaktır. Eğer çok yorgunsanız çocuğunuza bu durumu açıklayıcı bir biçimde, mesela “ Ben de seninle dışarı çıkmak istiyordum ama çok yorgunum ve dinlenmem gerekiyor. ” şeklinde ben dilini kullanarak anlatabilirsiniz.

Unutmamalıyız ki biz çocuklarımıza nasıl davranırsak, neyi öğretirsek, neyi aşılarsak onlar da büyüdüklerin de bize, çevrelerine ve ailelerine o şekilde davranacaklardır. İlgisiz ve sevgisiz büyüyen bir çocuk büyüdüğünde sevginin ve ilginin ne anlama geldiğini bilmeden büyüdüğü için mutsuz bir yetişkin olacaktır ve sağlıklı ve düzenli bir aile hayatına da sahip olamayacaktır.

Nilüfer KABALI 
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.