Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı: Eylem Araştırması Başvuru Kılavuzu

YADEG Projesi, 15.01.2021 tarihli “2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulamasına Dair Karar” ile kabul edilmiştir. 2021-2024 yıllarını kapsayan proje Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı TDE-ARGEM tarafından yürütülmektedir. Birçok alt faaliyete sahip olan projenin genel amacı, Türkiye’deki yabancı dil eğitim kalitesinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde öğrenci, öğretmen, öğretim programı ve ölçme değerlendirme gibi boyutları kapsayarak bilimsel veriler rehberliğinde geliştirilmesidir. Proje kapsamında, öğrenciler için dört dil becerisini ölçen bir testin geliştirilmesi ve e-portfolyoya dayalı alternatif bir değerlendirme sisteminin oluşturulması, dil öğretmenleri için e-portfolyoya dayalı mesleki gelişim sisteminin oluşturulması, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni Tamamlayıcı Cilt’e yönelik uygulama eğitimlerinin verilmesi ve iyi uygulamalar konferanslarının düzenlenmesi planlanmaktadır. Proje ile ilgili güncel gelişmeleri TDE-ARGEM sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Dil Eğitiminde İyi Uygulama Nedir? 

Dil eğitiminde iyi uygulama, sınıf ortamında hedef dilin öğrenimi, öğretimi ve değerlendirilme sürecinde karşılaşılan bir soruna çözüm sunan ve ilgili çözüm uygulandıktan sonra nesnel olarak ölçülebilir bir değişim yaratan, bilimsel zemine dayanan, etik ve katılımcılığı önemseyen özgün çalışmalar olarak tanımlanabilir. 

Eylem Araştırması Nedir? 

Dil eğitimi alanında, öğretmenler tarafından iyi uygulamaların sistematik bir şekilde ortaya konmasına yardımcı olan bilimsel araştırma yöntemlerinden biri eylem araştırmasıdır (Lewin, 1946). Burns (1999, 2010) tarafından tarif edildiği şekliyle öğretmenlerin kendi sınıf ortamlarında hem araştırmacı hem de katılımcı olduğu bu yöntem, temelde dört aşamadan oluşur. Bu aşamalar, (1) planlama, (2) uygulama, (3) gözlemleme ve (4) yansıma ya da değerlendirmedir. Planlama aşamasında, araştırmaya ilişkin problem tanımlanır, araştırma soruları belirlenir ve bu sorular doğrultusunda problemin çözümüne yönelik planlama (veri toplamak için kullanılacak olan araçların hazırlanması gibi) yapılır. Uygulama aşamasında, bir önceki aşamada yapılan planlar hayata geçirilir ve uygulamanın öğrenciler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla veriler toplanır. Düzenli sınıf etkinlikleriyle birleştirilebilen veri toplama sürecinde, nitel ve nicel olmak üzere farklı veri toplama araçlarından faydalanılabilir. Nitel veri toplama araçlarına, sınıf içi gözlemler, öğretmenlerin aldığı notlar ve öğrencilerle yapılan görüşmeler örnek olarak verilebilir. Nicel veri toplama araçları ise anketler, kazanım testleri ve kontrol listeleri ile örneklendirilebilir. Gözlemleme aşamasında, bir önceki aşamada elde edilen veriler analiz edilerek uygulamanın araştırmayı motive eden sorunu çözmede ne derece etkili olduğu ya da öğrencilerde ne tür bir etki oluşturduğu saptanır. Bu aşamada, nitel ve nicel veri analiz yöntemleri kullanılabilir. Yansıma ya da değerlendirme olarak adlandırılan aşamada ise veri analizinden elde edilen sonuçlar yorumlanır ve uygulama ile istenilen sonuca ulaşılıp ulaşılmadığı değerlendirilir. Buna ek olarak, farklı bağlamlarda ya da sınıf ortamlarında benzer problemlerle karşılaşan öğretmenlere çözüm önerilerinde bulunulabilir (Burns, 1999; 2010). 

Eylem araştırması, öğretmenlere sınıf içinde karşılaştıkları problemlere bilimsel bir bakış açısı ile çözümler bulmalarına yardımcı olarak mesleki gelişimlerine katkıda bulunur (Burns, 2009). 

Bu yöntem ile ilgili daha detaylı bilgiye ve örnek araştırmalara şu kaynaklardan erişilebilir: Alkan ve Bümen (2020), Biçer ve Alan (2017), Dikilitaş ve Griffiths (2017) ve Kırkgöz ve Yaşar (2020).

Konferans Başvuru Süreci

1- Başvuru Koşulları ve Genel Bilgiler

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan Türkçe ve yabancı dil öğretmenleri (yönetici olarak görev yapanlar dâhil) konferansta sunum yapmak üzere başvuruda bulunabilirler.

Her öğretmen sadece bir uygulama başvurusunda bulunabilir. 

Başvurular, 15-28 Şubat 2022 tarihleri arasında konferans web sitesi (dilegitimindeiyiuygulamalar.meb.gov.tr) üzerinden yapılacaktır. Son başvuru tarihi olan 28 Şubat 2022’de saat 18.30’da başvuru sistemi otomatik olarak kapanacaktır. Bu tarihten ve saatten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Başvurular ile ilgili yaşanacak teknik sorunlar için [email protected] adresi üzerinden iletişime geçilmesi gerekmektedir. 

Başvurusu kabul edilen uygulamalar, 20 dakikalık sözlü sunumlar ile 10 dakikalık soru ve cevap bölümlerinin olduğu paralel oturumlarda ilgili öğretmenler tarafından sunulacaktır.

Sunum dili tercihe bağlı olarak Türkçe veya İngilizce olacaktır. 

Konferansta sunum yapan öğretmenlere konferans bitiminde sunum sertifikası verilecektir.

Konferansın sonunda, sunumu yapılan iyi uygulamalar derlenerek kitapçık hâline getirilecektir. Bununla ilgili gerekli duyurular daha sonra yapılacaktır. (Gerekli görüldüğünde sunum yapan öğretmenlerden tam metin istenilecektir.)

2- Başvuru Temaları 

Uygulamalar için belirlenen başvuru temaları aşağıda verilmiştir. Bu temaların dışında yapılan başvurular da yabancı dil eğitimi ile ilgili olduğu sürece değerlendirmeye alınacaktır.

İletişimsel Dil Etkinlikleri ve Stratejileri (Alımlama, Üretim, Etkileşim ve Aracılık)

Dil Eğitiminde Materyal Geliştirme ve Değerlendirme

Dil Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.