Öne Çıkanlar MEB Elektronik Sınav 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları

Eğitim-İş'den BİLSEM Uygulama Esasları Yazısı (25 Mart 2022)

Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'nın Uygulama Esasları yayımlanmıştır.

Uygulama Esaslarının 2. maddesinin (b) bendinde bir günde dört uygulama yapılacağı, (c) bendinde de her uygulamada on beşer kişilik gruplar halinde farklı öğrencilerin uygulamaya alınacağı belirtilmetedir.

Uygulama esaslarının; (a) bendine göre iki farklı uygulamanın bir oturum olarak değerlendirileceği, görevlendirilen öğretmenin sabah iki uygulama için bir oturum, öğleden sonra iki uygulama için bir oturum olacak şekilde görevlendirileceği ve yalnızca 5 saat ek ders ücreti tahakkuk edileceği anlaşılmaktadır.

1. Oturumun; 1. uygulamasıyla 2. uygulamasına katılacak adaylar aynı kişilerden oluşmayacağı için her bir uygulamanın ayrı birer oturum olarak değerlendirilerek, görevli öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı gereği her bir oturum için ayrı ayrı ek ders ücreti tahakkuk edilmesi gerekmektedir.

Yine, Bakanlığınıza bağlı Eğitim Kurumlarına öğrenci seçme sürecinde hafta sonları görevlendirilen öğretmenlere, 15'er kişilik gruplar halinde ve her grupta farklı öğrencilere yapacakları dört oturum için ayrı ayrı ücretlendirme yapılması gerekirken, sabah ve öğleden sonraki ikişer oturumun birleştirilerek birer oturum olarak değerlendirilmesi de hukuki değildir, yasal dayanaktan da yoksundur.

Bununla birlikte, Müzik ve Resim Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulama Esaslarına göre görevlendirilen sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenmediği de görülmektedir. Kaldı ki; mevcut mevzuatımızda sınıf öğretmenlerinin bu sınavları yapması konusunda bir görev ve yükümlülükleri bulunmamaktadır. Sınıf öğretmenleri mevzuat gereği; maaş karşılığı haftalık 18 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bu görevin dışında sınıf öğretmenlerine verilecek tüm görevler ek görev olup, verilen bu ek görevler karşılığında sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenmeden bahse konu sınavlarda re'sen görev verilmesi angarya niteliği taşımaktadır. Angarya da Anayasa'mızın 18. maddesiyle yasaklanmıştır.

Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'nun Uygulama Esaslarında her oturumun iki uygulamadan oluşması nedeniyle görevli öğretmenlere dört oturum için ek ders ücreti ödenmesini, Müzik ve Resim Yetenek Alanı Ön Değerlendirme Uygulama Esaslarına göre görevlendirilen sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenmesini talep ederiz.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
BİLSEMEğitim İş
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.