2023-2024 Eğitim-öğretim yılı birçok yeniliklerle başladı.20 Milyondan fazla öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmenimiz ders başı yaptı. Sokaklar cıvıl cıvıl, çocuk sesleriyle şenlendi.

Öncelikle yeni öğretim yılı meslektaşlarımıza, öğrencilerimize ve milletimize hayırlı olsun

Yeni yönetmelikte liselerde sınıf tekrarı, devamsızlık ve açık öğretime geçişlere ilişkin hükümlerin yanında yeni yeni maddeler yer aldı.

Öğrencilerin sınavlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı yönetmelikte, daha önceki düzenleme ile bir dersin bir sınavının test usulü ile yapılabilmesi uygulamasına son verildi. Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak.  Türk Dilinin geliştirilmesi açısından, yabancı dil öğretiminde kolaylık sağlaması açısından,  daha önce önerdiğim kendi dilimizle birlikte öğretilmesi çok olumlu bir karardır.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek. Bakanlığın yeni düzenlemesiyle örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişler zorlaştırıldı.

Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Cep telefonlarının sınıflara sokulmaması çok önemli bir düzenleme ama esas önemli olan çocukların sosyal medya kullanmalarının önlenmesidir. 

Çünkü bu çocuğun yaşamını direk etkileyen, enerjisini, okul disiplinini, akran zorbalığını, sosyal hayatı ve çocuklarımızın başarısını engelleyen bir zehir haline gelmiştir. Ama çocuklarımız, gençlerimiz bunu bile bile kullanmakta ve tüm enerjisini buna harcamaktadır.

Hollanda, Fransa ve bazı gelişmiş ülkeler cep telefonunu tümden yasaklama yolundalar.

Ülkemizde de çıkarılacak bir yasayla akıllı telefon almak için, sosyal medya hesapları açmak için bir yaş sınırı veya günlük kullanım için bir saat sınırı getirilebilir. 

Bu konuda MEB kadar velilere, ebeveynlere, kamuoyuna basına büyük bir görev düşmektedir.

Yeni yönetmelikle getirilen hususların hepsi güzel, ancak ortaokul ve liselerde sınavlar klasik yapılırken, LGS ve üniversiteye girişte de teste dayalı sınavlar olması bir çelişki oluşturmaktadır.

Esas sorun burada yatmaktadır.  Maalesef okul kurslar bunu karşılayamıyor. Veliler tüm imkânlarını sonuna kadar kullanarak özel kurs merkezlerine, dershanelere gönderiyorlar

Anayasa Mahkemesinin kararına göre bunları kapatmak mümkün değil. O zaman sınav sistemini değiştirmek gerek. 

Okul başarısını öne çıkarmak gerekir. 

Bu sorunu aşmak için, LGS ve YKS gibi lise ve üniversiteye girişler, merkezi sınavla değil, okul başarılarıyla olmalıdır.

Şemsettin CERAN
Eğitimci-YAZAR/ŞAİR
“Eğitimde Yeniden Yapılanma “ Kitabı Yazarı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.