Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Ek Ders Ücreti (18 Kasım 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet AYTAÇ imzalı resmi yazıda ''İliniz Merkez ilçesi .......... İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan ve normal müfredat kapsamında haftada 30 saat, destek eğitim odasında haftada 6 saat olmak üzere toplam haftada 36 saat ders okutan ...........'in, halk eğitimi merkezinde açılan zeka oyunları başlangıç kursunda haftada kaç saate kadar daha ders okutabileceği ile Merkez ilçeniz Bahattin Çini Özel Eğitim Meslek Okulunda özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan ..............'ün, destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında okuttuğu derslere bağlı olarak ödenecek ek ders ücretlerinin hangi oranda fazlasıyla ödeneceğine ilişkin 15.11.2022 tarihli ve E-63649569-869-63588008 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde; sınıf öğretmenlerinin, aylık karşılığında haftada 18 saat ders okutmakla yükümlü oldukları, 6'ncı maddesinde; aylıkları karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saatinin ek ders görevinden sayılacağı, ancak bu şekilde verilecek ek ders görevinin haftada 12 saati geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kararın, 8'inci maddesinde; bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilebileceği, aynı Kararın 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde ise; öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar daha ek ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 155'inci maddesinde, ortaöğretim kurumlarının tam gün tam yıl kapsamına ne şekilde alınacağı düzenlenmiş; aynı Yönetmeliğin 156'ncı maddesinde ise, okul/kurumlarda açılan hayat boyu eğitime yönelik kurslarla her türdeki mesleki kursların tam gün tam yıl kapsamında olduğu hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla .........'e, normal müfredat kapsamında haftada 30 saat, anılan Kararın 9'uncu maddesi kapsamında destek eğitim odasında da haftada 6 saat ders okuttuğu göz önünde bulundurulduğunda, ilgili mevzuatına uygun olarak tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınmış olması kaydıyla, halk eğitimi merkezinde açılan zeka oyunları başlangıç kursunda haftada 12 saate kadar daha ders görevi verilmesinin ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Öte yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176'ncı maddesinde; "Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir." hükmüne yer verilmiştir.

Görüleceği gibi hükümde, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmenlerin özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik yerine getirdikleri eğitim faaliyetlerine bağlı olarak ödenecek olan ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği öngörülmüş olup eğitim faaliyetlerinin niteliği yönüyle herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

Bununla birlikte anılan hükümde, bu kapsamda ödenen ek ders ücretlerinin her bir özelliğe bağlı olarak ayrı ayrı belirlenen oranların toplanarak ödeneceğine yönelik herhangi bir ifadeye yer verilmemiştir. Dolayısıyla fazlasıyla yapılacak ek ders ücretlerinin, yalnızca bir özelliğe bağlı olarak ödenmesi mümkün olabilmektedir.

Bu çerçevede özel eğitim öğretmeni olarak görev yapmakta olan ............'e, özel eğitim kurumlarında özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında fiilen okuttuğu derslere bağlı olarak ödenecek ek ders ücretlerinin %100 fazlasıyla ödenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.