Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları (Resmi Yazı ve Kılavuz)

Genel Müdür Bakan a. Dr. Sadri ŞENSOY imzalı resmi yazıda "Genel Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecek olan Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavlarına ilişkin usul ve esasların açıklandığı "Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2021" yürürlüğe girmiş olup Bakanlığımız www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır." denilmiştir.

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınav başvuruları, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren MEM Müdürlükleri üzerinden yapılmaya başlandı. Mazereti nedeniyle e-sınava giremeyen adaylar sınav hakkını kullanmış sayılacak.

Kalfalık ve ustalık e-sınavları, çoktan seçmeli olarak hazırlanacak toplam 50 soru üzerinden tek oturumda yapılacak.

Her sınav dönemi için ayrı olmak üzere KDV dâhil 85 TL e-sınav ücreti sınavın adı seçilerek (Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesi hesabına) T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Halk Bankasına ATM, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden yada https://odeme.meb.gov.tr internet adresinden tüm banka kartları ile ödenebilecek.

Adaylar, e-sınav ücretini yatırdıktan sonra başvuru yaptıkları MEM Müdürlüklerinden esınav giriş belgelerini onaylı olarak teslim alacak.

Değerlendirme, tespit edilen doğru cevap sayıları dikkate alınarak 100 puan üzerinden yapılacak ve başarı puanı hesaplamasında; [Puan=(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılacak.

Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava girmek ve beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40’ı ile beceri sınavının %60’ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Ustaöğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.  

Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik e-sınavlarında 50 soru sorulacak olup sınav sistem tarafından belirlenecek günde, saat 10.00-20.30 arasında oluşturulan randevu saatlerinde, tek oturum olarak gerçekleştirilecektir, 45 dakika süre verilecek.

Adaylar, sınav sonuçlarını salon girişinde bulunan bilgisayardan ya da //esinav.meb.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ile sorgulama yaparak öğrenebilecektir. 

Kılavuz için http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_12/29160224_KalfalYk_UstalYk_ve_Usta_OYreticilik_e-SYnavlarY_BaYvuru_ve_Uygulama_KYlavuzu.pdf linkini tıklayabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.