Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Öğretmenlerin Birden Fazla Nöbet Görevine Ücret Ödenmesi Talebi

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolğun imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınıza bağlı okul ve kurumlarda öğretmen olarak görev yapanlara meri mevzuatımız uyarınca nöbet görevi verilmekte, nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere ise bir nöbet görevine karşılık 28 Ağustos 2019 tarih ve 2019/1 No'lu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı hükümleri uyarınca haftada üç saat ek ders ücreti ödenmektedir. Ancak, meri mevzuatımızda öğretmenlere verilecek nöbet görevi sayısında herhangi bir sınırlama olmadığından zaman zaman öğretmenlere iki ve daha fazla nöbet görevi verilmekte, buna karşılık ise sadece bir nöbet görevine ücret ödenip diğer görevlere ücret ödenmeyerek öğretmenlerimiz angarya çalıştırılmaktadır.

Meri mevzuatımız incelendiğinde temel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin nöbet görevi Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 44'üncü maddesinde, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin nöbet görevi Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 91'inci maddesinde, özel eğitim sınıfı/branşı öğretmenlerinin nöbet görevi Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 60'ncı maddesinde ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin nöbet görevi Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği'nin 22'nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu mevzuat hükümleri incelendiğinde öğretmenlere nöbet görevi verme konusunda sayısal anlamda bir sınırlama bulunmadığından zaman zaman okul ve kurum müdürlüklerince öğretmenlere birden fazla nöbet görevi verilmektedir.

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 28 Ağustos 2019 tarih ve 2019/1 No'lu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar'' başlıklı ikinci bölümünün ''örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti'' başlıklı 20'nci maddesindeki ''örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.'' hükmü uyarınca öğretmenlere yerine getirdikleri bir nöbet görevine karşılık haftalık üç saat ek ders ücreti ödenmektedir. Madde hükmünde nöbet görevine ücret ödeme noktasında üç saat sınırı getirildiğinden birden fazla nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere iki ve üstü nöbet görevi için ek ders ücreti ödenmemektedir.

Öğretmenlere mezkur yönetmelikler uyarınca birden fazla nöbet görevi verilerek bu görevleri yerine getirmeleri istenirken, karşılığında ise sadece bir göreve ücret ödenmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Devlet çalışanlarının haklarını korumak, çalışanlarının hak ettiği ücreti ödemek zorundadır. Birden fazla nöbet görevini yerine getiren öğretmenlere yapılacak olan ödeme de Bakanlığınızın bütçesine ekonomik anlamda çok da fazla yük getirmeyecektir. Bu nedenle öğretmenlerimizin yerine getirdikleri her bir nöbet görevine karşılık hak ettikleri ücretlerinin ödenmesi ve nöbet görevi noktasında öğretmenlerimizin teşvik edilmesi gerekmektedir.

Bakanlığınıza bağlı okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilmesi durumunda her bir nöbet görevine karşılık üç saat ek ders ücreti ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin Bakanlığınızca yapılması ve yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar birden fazla nöbet görevine ek ders ücreti ödenmesi için Valiliklere gereken talimatın verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.