Öne Çıkanlar MEB Elektronik Sınav 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları

Özel Öğretim Kurumlarının İş ve İşlemleriyle İlgili Bazı Düzenlemeler (16 Kasım 2023)

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ‘’Günümüzün değişen ve gelişen şartlarına ve bu doğrultuda gerçekleştirilen bazı mevzuat değişikliklerine uyum sağlamak için 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlı olarak Bakanlığımıza bağlı faaliyet göstermekte olan özel öğretim kurumlarıyla ilgili çeşitli düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle 16.11.2023 tarihli ve E-16915068-10.99-89820210 sayılı Makam Oluru doğrultusunda;

1- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Ücretlerin ilanı" başlıklı 54'üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendinde "Kurumların öğrenim ve diğer ücretleri, kurumlarca her yıl Türk Lirası olarak tespit edilir. Motorlu taşıt sürücü kursları ile özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kurslarının öğrenim ücreti ocak ayı sonuna kadar, diğer kurumların öğrenim ücreti ile Kanunun 12 nci maddesine göre eğitim öğretim desteği alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin tebliğde belirlenen alanlar dışındaki öğrenim ücreti ve diğer ücretler ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan edilir." hükmü ile aynı fıkranın (ç) bendinde "Kurumlar ücret ilanlarını, Millî Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işleyerek alınan çıktının bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne verir ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asar. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlemi kurum açma izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yaparlar." hükümleri yer almaktadır. Bu kapsamda;

a) Özel öğretim kurslarında uygulanan bilim grupları 05.08.2023 tarihli ve 32270 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile fen bilimleri bilim grubu ve sosyal bilimler bilim grubu şeklinde değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik doğrultusunda özel öğretim kurslarının güncellenen alt programları için MEBBİS - Özel Öğretim Kurumları Modülünde ücret ilanı ekranı 01.12.2023 tarihine kadar açılacak olup mevzubahis kurumlar ücret ilanı girişi yapabileceklerdir.

b) Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı faaliyette bulunan tüm özel öğretim kurumları program ilavesi yapmaları durumunda; MEBBİS - Özel Öğretim Kurumları Modülünde alt programın eklenme tarihinden itibaren bir ay içinde yeni eklenen alt programın ücret ilanı girişlerini yapabileceklerdir.

c) Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 9/B maddesi kapsamında kurucu isteğiyle eğitim ve öğretim faaliyetine ara veren kurumlardan faaliyetine tekrar izin verilenler, MEBBİS - Özel Öğretim Kurumları Modülünde yeniden faaliyete başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde ücret ilanı girişi yapabileceklerdir.

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Ücret tespiti" başlıklı 53'üncü maddesinin birinci fıkrasında "...Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz..." hükümleri yer almaktadır. Aynı Yönetmeliğin 9/B maddesi kapsamında kurucu isteğiyle eğitim ve öğretim faaliyetine ara veren kurumlardan faaliyetine tekrar izin verilenler için ara sınıfların eğitim ücretini belirlemelerinde ilgili hüküm Yönetmelikte değişiklik yapılıncaya kadar uygulanmayacaktır.

3- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nin 17'nci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde "Direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacak bütün araçların, yetkili kuruluşlarca muayenesinin yapılmış ve trafiğe çıkması uygun görülmüş olması ve mevsim şartlarına uygun donanıma sahip olması gerekir. Bu araçlardan “M”, “A1”, “A2”, “A”, “B1”, “B” ve “BE” sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacaklar 12 yaşından, “C1”, “C1E”, “C”, “CE”, “D1”, “D”, “D1E”, “DE” ve “F” sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı ile bu araçlara takılacak römork veya yarı römorklar 22 yaşından büyük olamaz. Direksiyon eğitim ve sınav aracının yaşı, fabrikada imal edildiği tarihte bir yaşında kabul edilerek hesaplanır." hükmü yer almaktadır. İlgi (ç)'de kayıtlı Makam Oluru ile 2000 ve 2010 model olup 2022 yılı sonuna kadar eğitim ve sınavlarda kullanılması uygun görülen direksiyon eğitim ve sınav araçları ve 2011 model olup 2022 yılı sonu itibariyle Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde belirlenen yaş sınırı dolan “M”, “Al”, “A2”, “A”, “Bl”, “B” ve “BE” sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav araçları ile 2001 model olup 2022 yılı sonu itibariyle İlgi (a)'da kayıtlı Yönetmelikte belirlenen yaş sınırı dolan “Cl”, “C1E”, “C”, “CE”, “D1”, “D”, “D1E”, “DE” ve “F” sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav araçlarının İlgi (d)'de kayıtlı Makam Oluru doğrultusunda 2023 yılı sonuna kadar eğitim ve sınavlarda kullanılabileceği belirtilmiştir. Söz konusu Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde değişiklik yapılıncaya kadar uzatılmıştır. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.’’ denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.