Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı 4B statüsü

Staj ve Çıraklıkla İlgili Soru Önergesi ve Kanun Teklifi

CHP Niğde Milletvekili ÖMER FETHİ GÜRER tarafından 6 Mayıs 2020 tarihinde verilen soru önergesinde staj ve çıraklık konusu ele alındı. Söz konusu soru önergesini Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'un cevaplandırması bekleniyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM'ne sunulan soru önergesini Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması beklenmektedir. Soru önergede ''staj ve çıraklıkta geçen sürecin yaşlılık sigortası başlangıcı sayılması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? SK kartı ve SSK numarası verilen meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun olanlar tarafından SGK girişlerinin SSK başlangıç tarihi sayılmasına yönelik talepleri Bakanlığınızca değerlendirilmekte midir? Bu durumdan doğrudan etkilenen kişi sayısı kaçtır?'' gibi sorular yer almaktadır.

2/2568 Esas Numaralı 23 Ocak 2020 tarihinde CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir tarafından TBMM'ne sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin durumu hala komisyonda görünmektedir. Teklif ile, çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifi'nin gerekçelerinde ''sadece kısa vadeli sigorta kollarına tabi olan çırak, bursiyer, kursiyer ve stajyerlerin uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalı olarak tanımlanması öngörülmektedir.

Çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından da hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması amaçlanmaktadır. Çıraklık, kursiyerlik ve staj sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılan çıraklık ve staj sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanabilmesine ve borçlanılan bu sürelerin sigortalılık başlangıç tarihinden önce ise sigortalılık başlangıç tarihinin borçlanılan süre kadar geriye götürülmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.'' denilmiştir.

Yine konuya ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu tarafından 23 Temmuz 2019 tarihinde 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM'ne sunulmuştu. Söz konusu kanun teklifi hala komisyonda görünmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.