Öne Çıkanlar MEB Elektronik Sınav 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları

Bakan Özhaseki'den Kentsel Dönüşüm Kredisi Açıklaması

Pilot il İzmir olacak İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi'nde bütçe 330 milyon 500 bin Euro. Proje kapsamında, aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle 2,5 milyon TL’ye varan kredi desteği verilecek.

İzmir’de düzenlenen Türkiye İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi Tanıtım Toplantısı’na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''Kentsel dönüşümü doğru bir şekilde uygulayabilirsek; şehirlerimizi, yaşadığımız konutlarımızı, iş yerlerimizi dirençli hale getiririz.

36 bin binanın acilen dönüşmesi lazım. El birliğiyle hareket etmeliyiz. Bu işin de 3 ayağı var. Bakanlık, belediyeler ve şahıslar. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum; belediye tarafındaki ayağımız eksik. İsteriz ki gelsinler, dönüşümleri baştan sona beraber yapalım. Fakat, çok kolay bir slogan bulmuşlar, o da ‘Bizler kentsel dönüşme değil, rantsal dönüşüme karşıyız.’ Ne güzel bir kaçış cümlesi. Rica ederim, haydi, kentsel dönüşümü birlikte yapalım.

İçerisinde 5 il bulunan projede, İzmir, pilot il seçildi. Dünya Bankası tarafından ilk etapta 330 milyon 500 bin Euro kredi verilecek. İnşallah, önümüzdeki günlerde bu rakamı güncelleyip, daha yukarı çekeceğiz. Evini yenilemek isteyen herkese aylık yüzde 0,69 faizle, 180 ay vadeli kredi temin ediyoruz. Bu krediden istifade etmek isteyen vatandaşlarımız için müracaat şartlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İzmir’imiz için hayırlı olsun. Elimizi İzmir’den çekmeyeceğiz. Biz bundan sonra da hükümet olarak inşallah elimizden geleni yapacağız. Yerel yönetimler şimdiye kadar ihmalkar davranmış olabilir. Bu işleri ciddiye almamış olabilirler. Bugünün Türkiye’sinde eğer bir belediye başkanı oturduğu 5 sene içerisinde eline mührü almışsa elbette vatandaşla bir arada olacak.  Ancak, bu makamdan ayrılacağı zaman geriye dönüp şu soruyu sorması lazım; ‘Benim bulunduğum bölgede depreme dayanıksız evler var. Bunlar için ben ne yaptım?’ Kentsel dönüşüm için gayret içerisinde olmuşsa teşekkür ederiz, değilse vebalden kurtulamaz. Biz, İzmir için hükümet olarak elimizden ne gelirse yapmaya devam edeceğiz. İzmir’de yaptığımız büyük yatırımları devam ettireceğiz. Sadece kentsel dönüşüm alanında değil çevre ve iklim konusunda da bütün çabamız devam edecek.'' dedi.

İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen "Müteahhitler, Yapı Denetim Kuruluşları ve Mimarlarla Sektör Buluşması"nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''Son 100 yıl içerisinde Dünyanın ısısı 1,1 derece arttı' diyorlar. '1 dereceden ne olur' demeyelim, vücudumuzda 1-2 derece ateşin arttığını düşünün. Akdeniz Havzası ise 1,5 derece artmış. 2 dereceye çıktığında gıda krizi, kuraklık ve göçler başlıyor. Sonra savaşlar, belalar ardı ardına gelir.

Türkiye, bir deprem ülkesi. Hiç tartışmayalım. Şu anda bile hareketli. Her an nerede kırılacağı belli olmayan 500'e yakın fay hattı var. Bilim adamları diyor ki, 'Himalayalar'dan başlayarak Alpler'e doğru giden çizgi üzerinde en riskli 5 ülke var. Birisi de Türkiye. Son 100 yılda gerek denizlerimizde gerek karamızda meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yıkıcı diye tarif ettiğimiz deprem sayısı 231. Neredeyse her sene 2-3 tane yıkıcı deprem oluyor. Ana karamızda meydana gelen deprem sayısı ise 60'ın üzerinde. Bir iş yapacaksak bu gerçekliği bilmemiz lazım. Çözümü kentsel dönüşüm ve en doğru şekilde yapmalıyız.

Bir sene içinde 75 bin konutu teslim ediyoruz. Mayıs ayıyla birlikte de her ay 15-20 bin konutu teslim etmeye devam edeceğiz Böyle büyük bir çalışma içerisindeyiz. Bazen de sesler geliyor dışarıdan. 'Nerede konut yapmışlar, kime veriyorlar, yüzde yüz AKP'lilere veriyorlar'. Koca koca ana muhalefetin lideri söylüyor, başka genel başkanlar söylüyor, ne diyebilirim ki?

Eğer onlar kentsel dönüşümü İstanbul gibi bir ilimizde, İzmir gibi çok riskli ilimizde gece gündüz demeden çalışarak ön plana getirmiyorlarsa, bu konuda üstlerine düşeni yapmıyorlarsa, büyük bir vebal altındalar.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.