Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Çiftçilerin Borçlarının Silinmesi ve Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi

Teklif ile, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile kamu bankalarına ve özel bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır.

Söz konusu kanun teklifinin genel gerekçesinde ''bir tarım ülkesi olan ülkemiz son yıllarda tarımsal alanda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Çiftçi Kayıt Sistemi'nin uygulanmaya başladığı 2006 yılında 2 milyon 761 bin çiftçimiz var iken 2019 yılı sonunda bu rakamın 2 milyon 269 bin kişiye düşmesi yani yaklaşık 500 bin çiftçinin üretimden kopması da bunun en önemli göstergelerinden biridir. Zor durumdaki çiftçilerimiz dünyayı etkisi altına alan COVID-19 Pandemisi nedeniyle daha da zor duruma düşmüş, mağduriyetleri katlanmıştır. Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ile kamu ve özel bankalara olan borcu 130 milyar lirayı aşmıştır. Ne acıdı ki, çiftçilerimiz aldığı kredileri işlerini büyütmek için değil borçlarını kapatmak için kullanmıştır. Gelinen noktada borçlarını döndüremez hale gelmişler, üretimden kopmaya başlamışlardır.

Ülkemizin son yıllarda birçok tarım ürününü ithal etmesinin altındaki temel nedenlerden biri de budur. Türkiye'nin yeniden kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olması, ithalat değil ihracat yapan bir ülkeye dönüşmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Borç sarmalı içinde çaresiz kalan çiftçilerimizin borç yapılandırılması hayati önem taşımaktadır. Ancak yapılandırmanın faizlerin mevcut haliyle kalmasıyla yapılması çiftçilerimizin derdine derman olmayacaktır. Çiftçilerimizin gerçek anlamda desteklenmesi için faiz borçlarının silinmesi ve anaparanın yapılandırılması gerekmektedir.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile kamu ve özel bankalar olan borçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilgili kuruma başvurmaları halinde yeniden yapılandırılacaktır. Yapılandırma ile çiftçilerin faiz borçları silinerek, anaparanın bir yıl ötelenerek, yılda bir taksit olmak üzere 5 eşit taksitte ödenmesi yapılacaktır. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce haklarında hukuki süreç başlatılmış olan çiftçilerle ilgili davalar ve icra takipleri ise sonlandırılacaktır.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile özel ve kamu bankalarına olan borçlarının yapılandırılması sonucu oluşacak zarar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

Kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde borçlu bulundukları kurumlara başvurarak, borçlarının yeniden yapılandırılması talebinde bulunabilir.

Yapılandırma sonucunda; çiftçi borçlarının o güne kadar tahakkuk etmiş faiz ve gecikme faizi silinir. Kalan anapara, faiz, komisyon, dosya ücreti, gecikme zammı adı altında herhangi bir bedel alınmadan, bir yıl ötelenerek her yıl Ekim ayında ödenmek koşuluyla 5 eşit taksitte ödenir.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten vadesinde ödenmediği için takibe alınarak hakkında yasal işlem ve icra takibi başlatılan çiftçilerle ilgili yasal süreç ve icra takibi sonlandırılır.

Kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması sonucu oluşacak zararı Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.