Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen Hazine ve Maliye Bakanlığı

Bakan Bilgin'den 3600 Ek Gösterge ve EYT Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda çalışmalar olup olmadığı ile ilgili soruya "Bu konular zaten işimiz, çalışıyoruz ama karar aşamasina gelince paylaşırız. Şu anda önümüzde olan konuların başında asgari ücret ve 3600 ek gösterge geliyor. Bakanlıkta bu calışmalarımız bitince başka bakanlıkları da ilgilendiriyor. Ekonomi, devlet personel başkanlığı bir araya gelip ancak o zaman kamuoyuyla paylaşacağız.'' diye yanıt verdi.

50 yaş sınırı ile ilgili bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Şu anda herhangi bir şeyi tartışmıyorum yaş vs. Çalışmamız bütün bu konularla ilgili ayrıntılı bir açıklama yaparız. Bütün bu konular gündemimizde. Henüz bakanlık bünyesinde ilgili maliyetleri ve kapsamları çalışıyoruz. Bunlar bitince ilgili bakanlıklar ve sendikalarla paylaşacağız.'' şeklinde yanıt verdi.

''3600 ek göstergenin kapsamı ve maliyetiyle ilgili çalısma ne durumda?'' şeklindeki soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Kasım ayında Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplanacak. Orada açıklayacağım bazı şeyler var. Önümüzdeki hafta üçlü danışma kurulunu toplayacağız. Orada da açıklamalarımız olacak.'' diyerek yanıt verdi.

Kamuoyu anketinın detaylarının sorulması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kapsamlı bir çalışma olacak. Farklı işletme düzeylerinde, 1-10, 10-20, 20-50, 50-100, 100-250, 250 ve üzeri çalışanı olan işletmelerle yapılıyor. Profesyonel yöneticiler, işletme sahipleri, işçiler... Örneğin mühendis, memur, eczacı, ögretmen sokaktaki insan yani.'' dedi.

''Kim yürütüyor bu çalışmayı? Bir üniversite ile mi anlaşıldı?'' sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''İsmini açıklamayayım ama evet. Çalışılıyor.'' diyerek yanıt verdi.

''Asgari ücretle ilgili bir hedef var mı?'' sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Tabii ki var ama şimdi açıklamayacağız. Çalışma sürüyor. Aralıkta asgari ücret tespit komisyonu toplanacak, ondan önce elimizde olur. Talep edilen rakam kamuoyunun beklentisi açıklanacak.'' şeklinde yanıt verdi.

''Anket sonucu ne zaman açıklanacak, toplumun beklentisi şu rakam denilecek mi?'' şeklindeki soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Kamuoyuna bilgi verilecek. Araştirma ve anket sonucunu açiklayacagiz. Hangi meslek guruplari ne bekliyor gecim durumları hayata bakış tarzları. Hayat standatları neler ücret durumları v.s. Asgari ücretli olmayanlar da var ankette. Onların beklentileri de var. Onlar asgari ücretli calışanlarla kurulan ilişkilerin sürdürülebilirliği açısından önemli.'' diyerek yanıt verdi.

''Muhalefet asgari gelir vergisi alınmasın önerisi yaptı. Bu konu gündeminizde mi?'' sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''O konuda da bir çalışmamız var. Alternatif vergi modelleri var. Alternatif düzenlemeler var, inceliyoruz. Vergi oranları var.'' diyerek yanıt verdi.

''Ne kadarlık faydası olacak?'' sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Vergi geliri olarak ne kadarından vazgeçtiğimize bağlı.'' diyerek yanıt verdi.

''Yasal düzenleme gerekiyor mu?'' sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Bazıları için yasal düzenleme bazıları için Cumhurbaskanı kararı yeterli. Belirlediğimiz kritere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun alacağı karar da yeterli olabilir.'' şeklinde yanıt verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.