Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM 3600 ek gösterge

YHT'de Kota Uygulamasına Son

Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, “Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun Bakanlık yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bizler açıklama beklerken hiçbir açıklama yapılmadı. Haklarımızın iadesi için hukuki işlem başlatmaya hazırlanırken, toplu bilet alımı yaparak kotanın kaldırıldığını öğrendik” açıklamasını yaptı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de bu gelişme üzerine “Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik kota uygulaması 4736 sayılı Kanuna aykırı bir durumdu. Şimdi sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadele sonuç verdi. Kota uygulaması sona erdi” dedi.

TCDD, Yüksek Hızlı Tren seferlerinde “400 kişilik trenlerde 8” ve “600 kişilik trenlerde 10” engelliye seyahat hakkı tanıyarak engellilerin ücretsiz seyahat hakları kısıtlanmıştı. 226 Engelli Derneği tarafından oluşan “Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu” öncülüğünde Partiler ve Sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadele sonucunda kota uygulaması sona erdi.

Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu, “Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu olarak Bakanlık yetkilileri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin ardından açıklama beklerken hiçbir açıklama yapılmadı. Haklarımızın iadesi için hukuki işlem başlatmaya hazırlanırken, toplu bilet alımı yaparak kotanın kaldırıldığını öğrendik. 3 Kasım 2020 Salı günü, 11 engelli arkadaşımız aynı trenden hatta aynı vagondan ücretsiz bilet alabildiler. Böylece artık kota uygulamasının kaldırıldığını tespit ettik.

İki kez bilet alarak trene gelmeyen ücretsiz seyahat hakkına sahip kişilerin sistem tarafından haklarını 180 gün boyunca kullanamayacakları, bu durumu alışkanlık haline getirenlerin ise bu haklarını süresiz olarak kaybedecekleri duyuruldu." dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Engellilerin ücretsiz seyahat hakkına yönelik kota uygulaması 4736 sayılı Kanuna aykırı bir durumdu. Şimdi sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadele sonuç verdi. Kota uygulaması sona erdi” dedi ve bu süreçte yaşanılan mağduriyetlerin de giderilmesini istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.