Öne Çıkanlar MEB 2024 Yılı ALES Başvuruları MSÜ Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi Elektronik Sınav

2023 Seçim Beyannamesi Gençler İle İlgili Vaatler

Gençlik Kartı Uygulamasının başlatılması, 10 GB ücretsiz internet erişim imkanı sağlanması, cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanması, Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB)'nin kurulması, genç girişimcilere faizsiz kredi desteği sağlanması, esnek çalışma koşullarının sağlanması; 2023 Seçim Beyannamesi'nde yer alan vaatler arasındadır.

10. Gençlik

• Karar alma süreçlerinden sosyal politikalara, eğitimden istihdama kadar hayatın her kademesinde gençliğin dinamizmini ülkemizin gelişme yolunda kullanacağız.

Gençlerimize demokratik ve bilimsel eğitim zemini sağlamaya, fikri ve vicdanı hür gençler olarak özgürlüklerini ve kendini ifade imkanlarını desteklemeye devam edeceğiz.

• Üniversiteli gençlerimize «Gençlik Kartı» uygulamasını başlatacağız. Bu karta sahip olan gençlerimize tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz veya indirimli yararlanma imkanı getireceğiz.

• Üniversiteli gençlerimize aylık 10 GB ücretsiz internet erişim imkanı sağlayacağız.

• Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız.

• Genç girişimcilerimiz için Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kuracağız.

• TARGİB’lerde;

• Ziraat mühendisleri öncelikli olmak üzere, genç girişimcilerimize herhangi bir bedel almaksızın arazi tahsisi,

• Kuracağımız Aile ve Gençlik Bankası tarafından ilk iki yıl ödemesiz ve beş yıl vadeli faizsiz kredi desteği ve belirli bir süreyle ürün alım garantisi veya sözleşmeli üretim modelinin uygulanmasını sağlayacağız.

• Kuracağımız tüm TARGİB’lerde; iş geliştirme, muhasebe ve finansman, insan kaynakları, bilişim ve hukuk gibi alanlarda teknik destek ve danışmanlık hizmetleri sunacak şekilde tüm giderlerini karşılayacağımız bir merkez oluşturacağız.

• Gençlerin üç temel alanda beceri kazanmalarını sağlayıcı, okul içi ve dışı programlar uygulamaya koyacağız. Bu çerçevede, en az bir müzik enstrümanını kullanabilmeyi, bir yabancı dil konuşmayı ve bir spor dalında lisans sahibi olmayı destekleyeceğiz. İmkânları kısıtlı kesimlere öncelik vermek kaydıyla bu üç alanda, beceri kazanan gençlerimizin üniversiteye girişini kolaylaştıracak ve burslu eğitim görmelerini sağlayacağız.

• Objektif kriterler altında belirlenecek 30 bin genç yeteneğimizi; günümüz şartlarında stratejik önemi haiz olan spesifik 20 alanda küresel arenada boy gösterebilecek nitelikle uzman olarak yetiştireceğiz.

• Kendi işini kuran genç girişimcilerimize faizsiz kredi desteği sunacağız.

• Siyasete gençlerin bakış açısının daha fazla damga vurmasını sağlayacak, gençlerimize siyasette daha fazla alan açacağız.

• Gençlerimize esnek çalışma koşulları sunacağız. Çalışırken eğitimlerini de devam ettiren gençlerimize yönelik teşvik edici düzenlemeler yapacağız.

• “Yıkıcı” değil “insani” dijitalleşmeyi temel alarak çocuklarımızı ve gençlerimizi yeni teknik ve sosyal becerilerle geleceğe hazırlayacağız.

• Gençlerimizin dünya ile etkileşimini artıracak, yüksek lisans ve doktora programları için yurtdışına gönderilen öğrenci sayısını yükselteceğiz.

• Üniversiteye devam etmek istemeyen gençler için istihdam ve girişimcilik destekleri sağlayacak, bu kesime dönük olarak toplumsal algıların olumlu yönde değiştirilebilmesi için politikalar geliştireceğiz. Bu kapsamda, lise sonrası mesleki sertifikalar ile işgücü piyasalarına katılımı teşvik edeceğiz.

• “Gençlik Mesleki Veri Tabanı” kuracağız. İş dünyası talepleriyle gençlerimizin yetkinlik ve becerilerinin eşleşmesini sağlayarak gençlerin istihdam sürecini hızlandıracağız.

• Suça sürüklenen gençlerin başta istihdam imkanlarının sağlanması olmak üzere topluma kazandırılmaları için programlar geliştirecek, suça sürüklenmeyi önleyici tedbirlerin alınmasını sağlayacağız.

• Bağımlılıklarla mücadele programlarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.

• Ülkemizin genç bilim insanları, sanatçı ve sporcular açısından cazibe merkezi olma özelliğini güçlendireceğiz.

• Gençlerimizin spor ve sanatsal aktivitelerden daha yaygın bir biçimde yararlanmasını sağlayacağız. Bütün illerde gençlik ve kültür merkezlerinin sayısını artıracağız.

• Beyin göçünü tersine çevirecek, gençlerimizin gelecek umutlarını güçlendirecek, sorumluluk anlayışıyla yaşama ve ülkemize hizmet etme aşkını artıracağız.

• Gençlerimize sanatı sevdirecek ve kuracağımız Kültür Evleri ile sanat alanında profesyonel eğitim almalarını sağlayacağız.

• Müracaat eden her öğrenciye öğrenim kredisi, ihtiyaç sahibi öğrencilere ise burs imkanı sağlamaya, bu kapsamda aktarılan kaynakları artırarak devam edeceğiz.

• Gençlik hizmetlerinin sunumunda mobil ekipler oluşturarak gençlerin yoğun olarak bulunduğu park, meydan vb. alanlara hizmetlerimizin ulaşmasını temin edeceğiz.

• Gençlerimizin dünya gençleriyle buluşmasını ve kültürel etkileşimini sağlayan hareketlilik hibe programlarının sayısını artıracağız.

• Gençlerin gönüllü faaliyetlere katılımlarının desteklenmesi alanında mevzuatı geliştirecek ve bu alanın özendirilmesini sağlayacağız.

• Gençler arasında sağlık, sosyal medya, finans ve hukuk okuryazarlığını artıracağız.

• Gençlerin STK’larda daha aktif rol almalarını teşvik edecek, bu hususta gençliğe özgü sivil toplum alanını güçlendireceğiz.

• Gençlerin serbest zamanlarını güvenli ve faydalı bir biçimde geçirebilmelerini teminen gençlik merkezleri etkin olarak kullanılacak, var olan tesis, program ve uygulamalar gençlerin talep ve önerileri doğrultusunda gözden geçirilecektir.

• Her yaştan insanın daha fazla hareket ettiği, spor yaptığı bir toplum olma hedefine ulaşacağız.

• Genç ve nitelikli sporcularımıza yönelik burs imkânlarını genişleteceğiz. Özel Olimpiyat Akademileri kurarak, nitelikli sporcularımızı tespit edecek ve destekleyeceğiz.

• «Spor İhtisas Teknoparkları» kuracağız.

• Genç ve nitelikli sporcularımıza yönelik burs imkanlarını genişleteceğiz. Gençler için spor imkânlarını daha da geliştirecek, erişilebilir spor tesislerini daha yaygın hale getireceğiz.

Gençlik ve Spor

Ekonomik ve sosyal hayatın her kademesinde ve karar alma süreçlerinde gençlerimiz yer alacak, Türkiye Yüzyılı’nı gençler için ve gençlerle birlikte tasarlayacak ve inşa edeceğiz.

Beşerî ve toplumsal gücümüzün kaynağı ve geleceğimizin güvencesi olarak gördüğümüz gençlerimize her daim inandık. Gençliğin dinamizmiyle büyüyecek ülkemizde; gençlerimizin dünü bilen, bugünü anlayan, yarına güvenle bakabilen, basiret ve feraset sahibi fertler olarak yetişmeleri temel önceliğimizdir.

Yarının sosyal ve ekonomik düzenini oluşturmada girişimci ve yenilikçi gücüyle gençler temel dayanağımızdır.

Tarihinden ve manevi değerlerinden aldığı özgüvenle dünyaya bakan, çağın gerçeklerini değerlendiren ve rasyonel çözümler üreten gençlerimiz, Türkiye’nin küresel güç haline gelme sürecindeki en önemli itici gücümüzdür.

Gelecek odaklı politikalar üreten, değişimden ve dönüşümden yana olan AK Parti, gücünü ve dinamizmini gençlerden alan bir partidir.

Gençlerimize güveniyor, gençliğimizi bugünün farklılık oluşturanı, yarınların teminatı olarak görüyoruz. Bunu sadece hükümet politikalarımızda değil, partimizin gençleşme yaklaşımına, gençlere siyasette imkân tanıma anlayışımızla da gösteriyoruz.

Gençleri tanımlamak yerine onları tanımaya ve anlamaya çalışmak temel önceliğimizdir. Katılımcı bir anlayış içerisinde, geleceğimize yön verecek gençlerimizin talep, beklenti ve önerilerini esas alıyor ve geleceği onlarla inşa ediyoruz.

Gençlerimizin, milletimizin değerleriyle ve gelişmiş dünyanın donanımıyla yetiştiği eğitim imkânlarını daha da geliştireceğiz. Genç istihdamı ve genç girişimciliği temel önceliklerimiz arasında olmaya devam edecektir. Çağımıza yön veren tüm gelişmelerden haberdar, bilgiyi kullanan ve insanlık adına üretken çözümler ortaya koyan gençliğimizi her alanda desteklemek temel ilkemiz olmaya devam edecektir.

Gençlerimizin toplumsal hayatın tüm alanlarına ve karar alma mekanizmalarına aktif katılımını desteklemeye devam edeceğiz.

Gençlerimizin spordaki başarılarının artması için altyapılarımızı güçlendirmeye, ülkemizin her bir köşesini modern tesislerle donatmaya, her branşta dünyanın en önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Örnek sporcular, örnek başarıları getirecek, örnek başarılar, spor kültürümüzün daha da sağlamlaşmasına vesile olacak.

Geleceğimizin teminatı gençlerimizi, eğitimden spora her alanda, Teknofest ruhu ile en üst düzeyde yetiştirmek için gereken altyapıyı önemli ölçüde tamamladık. Gençlerimiz ile Türkiye Yüzyılı’nı gıpta edilecek bir istikbale dönüştüreceğiz.

“Türkiye Yüzyılı”, Gençlerin Yüzyılı olacaktır.

Birlikte Yaptık

● AK Parti olarak gençlerimizin iyi yetişmeleri, farkındalığı yüksek birer vatandaş olmaları, kültür, sanat ve spor ile ruhen ve bedenen güçlenmelerinin önemini her zeminde vurguladık. Bu konuda çok önemli adımlar attık.

● Gençlerimize yönelik hizmetlerin bütüncül bir yaklaşımla sunulması ve yaygınlaştırılması amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı kurduk.

● Seçilme yaşını 25’ten 18’e düşürerek gençlerimizin karar alma mekanizmalarına daha erken katılımını sağladık.

● Profesyonel orduya geçişle uyumlu olarak zorunlu askerlik süresini 18 aydan 12 aya, yedek subay askerlik süresini 15 aydan 12 aya, kısa dönem askerlik süresini 8 aydan 6 aya indirdik.

● Üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğine son verdik.

● Her ilimizde üniversite kurulmasını sağlayarak, yükseköğretim kurumu sayımızı 208’e çıkardık. Gençlerimizin üniversite öğrencisi olma hayalini gerçeğe taşıdık, onlara fırsat eşitliği temelinde kaliteli eğitim sağladık.

● 2022 yılı yazında uygulamaya aldığımız Seyahatsever projesi ile GSB yurtlarımızı yaz döneminde ücretsiz olarak gençlerimizin konaklamalarına açarak dilediklerince seyahat etmelerine olanak sağladık.

● Öğrenim kredisi geri ödemelerindeki endeks farkını kaldırdık, 3 milyon öğrencimizin toplam 27 milyar TL borcunu sildik.

● GSB Yurtlarına müracaat eden tüm gençlerimize yurt olanağı sağladık.

● Üniversite öğrenim harçlarını kaldırarak dünyada bu imkânı yükseköğrenim gören gençlerine sağlayan nadir ülkelerden biri olduk.

● Yükseköğrenim gören gençlerimizin barınma, beslenme, burs ve kredi imkânlarını çok daha iyi seviyelere ulaştırdık.

● İktidara geldiğimizde 450 bin gencimize kredi verilirken, bu rakamı yaklaşık 3 katını aşan oranda artırarak 568.835 bini burs, 870.582 bini kredi olmak üzere 1.439.417 milyon öğrencimize burs veya kredi vermekteyiz.

● 2002 yılında lisans öğrencilerine verilen aylık 45 TL bursu 1.250 TL’ye yükselttik.

● Yüksek lisans öğrencilerine verilen aylık 90 TL bursu, 2.500 TL’ye, doktora öğrencilerine verilen aylık 135 TL bursu 3.750 TL’ye yükselttik.

● 2002 yılında öğrencilere aylık 11 TL beslenme yardımı verilmekteyken, 2022 yılında 164 kat artışla aylık 1.800 TL beslenme yardımı veriyoruz.

● Şehit ve gazi çocukları, gazi öğrenciler, lise ve dengi öğrenimlerini devlet yurtlarında barınarak tamamlayanlar, devlet koruması altındaki öğrenciler ile anne ve babası hayatta olmayan öğrencilerden yurt ücreti ve depozito almayarak onların daha rahat şartlar altında eğitim görmesini sağlıyoruz.

● 610 yeni yurt yaparak, yükseköğrenim öğrencilerimiz için yurt sayısını 190’dan 800’e, yatak kapasitesini ise 182 binden 850 bine yükselttik.

● Üniversiteli gençlerimiz için yerel yönetimlere, yükseköğrenim yurdu yapabilme imkânı getirdik. Kamu özel iş birliği ile yurt yapımlarını hızlandırdık.

● Koğuş tipi odalardan, ahşap mobilyalı, bazalı, içerisinde banyo, tuvalet, buzdolabı ve yanmaz özellikli yatak bulunan modern yurt odalarını gençlerimizin hizmetine sunduk.

● 2002 yılında toplam yurt yatak kapasitesinin yüzde 83’ü ranzalı iken, 2022 yıl sonu itibarıyla bu oranı yüzde 11 seviyesine indirdik.

● Yurtlarımızda 24 saat hızlı, güvenli ve ücretsiz olarak internete erişim imkânı sunduk. Gençlerimizin vakitlerini en iyi şekilde değerIendirebilecekleri sosyal ortamlar oluşturduk.

● Gençlerimizi geleceğe hazırlamaya yönelik bilgi ve beceri kazandırmak üzere; liderlik ve kişisel gelişim seminerleri, farkındalık konferansları, kariyer sohbetleri, din ve değerler eğitimi, dil ve tasarım ile müzik ve görsel sanatlar kursları düzenliyoruz.

● Gençlerimizin dünya ile etkileşimini artırmak için yurtdışı eğitim ve değişim programlarından yararlanan öğrenci sayısını artırdık.

● Gençlerin sosyal hayata aktif katılımını desteklemek için 15-18 yaş arasındaki gençlerin dernek kurabilmelerini sağladık.

● Gençlik merkezleri ve gençlik kampları ile hareketlilik programlarını yaygınlaştırdık. 2002 yılında 9 olan gençlik merkezi sayısını, bugün 81 ilde 451’e yükselttik. Gençlik merkezlerimize 2002 yılında 5.120 olan üye sayısını, 2022 yılında 3 milyon 189 bine ulaştırdık.

● “Gençler Neredeyse Biz Oradayız” yaklaşımımızla gençlerin Bakanlığımızın hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için öncelikli olarak üniversitelerimizde kurulan Genç Ofisler aracılığı ile tüm gençlerimizin yanındayız. 2018 yılında başlayan Genç Ofisler 2023 itibarıyla 359 noktada gençlere hizmet vermektedir.

● “Fikir Sizden Destek Bizden” anlayışıyla Gençlik alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarına, üniversite ve öğrenci topluluklarına 2012- 2023 yılları arasında Bağımlılıkla Mücadele, Gönüllülük, Yenilikçi Fikir, Çevre, Kültür ve Sanat, Hayvanların Korunması başlıklarında 5.114 projeye 331 milyon TL mali destek sağladık.

● Genç istihdamını teşvik ettik. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanların istihdamını teşvik amacıyla gençlere ait sigorta primlerini, belirli oranlarda 5 yıl boyunca karşıladık.

● Gençlerimizin istihdamı için önemli bir imkân sağlayan, İŞKUR tarafından verilen kurslara katılan kursiyerlere harçlık ödemesi ve Genel Sağlık Sigortası yapıyoruz.

● Genç girişimcilerimizin önünü açtık. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı ile yeni iş kuran gençlerimize hibe ve faizsiz kredi vermeye başladık.

● Yeni iş kuran genç girişimcilerin sermaye şirketlerine kazanç istisnası ve vergi muafiyeti sağladık.

● Öğrenim gördükleri okullardan mezun olmaları nedeniyle anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alamayan gençlerimize, 2013 yılında yapılan düzenleme ile anne veya babaları üzerinden sağlıktan yararlanmaları için ilave 120 gün süre tanıdık.

● 2016 yılında yapılan düzenleme ile lise ve dengi kurumlarda öğrenim görenlerin 20 yaşını, yükseköğrenim kurumlarında öğrenim görenlerin ise 25 yaşını geçmemek kaydıyla, mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle primleri devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı sayılarak, sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağladık.

● Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan koruyoruz. Bu kapsamda Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nu kurduk.

● Gençlerimiz için önemli bir tehdit oluşturan uyuşturucu ile mücadele konusunda kapsamlı bir Eylem Planı hazırlayarak uygulamaya koyduk.

● Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında farkındalık eğitimleri verdik. Uyuşturucu ile mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirleri arttırmak için 50 ilde narkotimleri devreye soktuk.

● Gençlik merkezlerinde gençlerimizi bağımlılığın her türüyle mücadele hakkında bilgilendirmek amacıyla “Danışma Birimleri” kurduk.

● 2022 yılında sağlıklı yaşam, alkol, tütün, uyuşturucu madde ve davranışsal bağımlılıklara yönelik farkındalık eğitimlerini 81 ilde Yeşilay iş birliği ile gerçekleştirdik.

● Gönüllülük Yılı olarak ilan ettiğimiz 2019 yılı sonrasındaki tüm yıllarda da bu alandaki faaliyetleri devam ettirmek suretiyle farkındalık ve faaliyetlerin çeşitliliğini üst düzeye çıkardık. Üniversitelerimizde seçmeli gönüllülük dersi ve uygulamaları ile binlerce gencimiz sürece dahil ettik. 2023 yılı itibarıyla 130 üniversitemizde 61 binin üzerinde gencimiz bu dersi almaktadır.

● Spor politikamız, spor yapan bir toplum olmak, yetenekleri keşfetmek, onları en modern imkânlarla yetiştirmek ve uluslararası müsabakalarda bayrağımızı daha fazla dalgalandırmaktır.

● Bu kapsamda spora dev yatırımlar yaptık. 2002 yılında 1.575 olan spor tesisi sayısını, 2022 yıl sonu itibarıyla 4.303’e yükselttik. 2022 yılında spor tesislerimiz için 1,2 milyar TL harcadık.

● Spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla ülke genelinde “Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı”nı hayata geçirdik.

● Genel taramaları gerçekleştirilen yaklaşık 1,5 milyon öğrenci arasından 2019-2020 dönemi 11 bin, 2020-2021 dönemi 31 bin ve 2021-2022 dönemi 54 bin olmak üzere toplam 96 bin öğrenci spora yatkın bulunmuştur. Bu öğrencileri yaklaşık 10 ay sürecek Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programına dahil ettik.

● 2018 yılında hayata geçirilen “Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi” ile kadın, erkek, yaşlı ve engelli tüm vatandaşlarımıza yüzme eğitimi vererek bu branşta eğitim almaya imkânı olmayan vatandaşlarımıza ulaştık. Proje ile ayrıca yetenekli sporcuların keşfedilmesini de sağladık. Bu kapsamda, 6 milyona yakın vatandaşımıza yüzme öğrettik.

● 2002 yılından bu yana ülkemize olimpiyatlarda ve diğer uluslararası organizasyonlarda 24 bin 332 altın madalya, 22 bin 689 gümüş madalya, 27 bin 587 bronz madalya olmak üzere toplam 74 bin 608 madalya kazandırdık.

● 30 ilimizi 6 bin ile 70.000 seyirci kapasiteli dev stadyumlara kavuşturduk.

● Spor kulübü sayısını 3 katına, lisanslı sporcu sayısını 47 katına çıkardık.

● 2002 yılında ülkemizde yaklaşık 6 bin spor kulübü faaliyet göstermekte iken, verdiğimiz desteklerle spor kulübü sayısını 3 katın üzerinde artırarak 21 bine çıkardık.

● Lisanslı sporcu sayısını da 47 katına çıkararak 270 binden 13 milyona yükselttik.

● Son 20 yılda 1.810 adet uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yaptık.

● Liseden üniversiteye geçişte milli sporculara yüzde 100 burs verilmesine ilişkin uygulamamızı tüm Vakıf Üniversitelerini ve KKTC’yi kapsayacak şekilde genişleterek, 247 Milli sporcumuza yüzde 100 Eğitim bursu imkânı sağladık.

● Ortaokul ve lise düzeyindeki sporcularımızın da yüzde 100 eğitim bursu imkânı sağladık.

● 26 branşta 2.811 okulda spor dalı eğitimleri başlattık. 79 ilde 281 bin 4.sınıf öğrencisi spor dalı eğitimlerine katılmaktadır. Amacımız, tüm çocuklarımıza en az bir spor dalında beceri kazandırmaktır.

Birlikte Yapacağız

● Türkiye Yüzyılı, Gençlerin Yüzyılı olacaktır.

● Gençlerimizin her alanda aktif rol almalarını sağlayacak mekanizmaları kullanmaya devam edeceğiz. Karar alma süreçlerinden sosyal politikalara, eğitimden istihdama kadar ekonomik ve sosyal hayatın her kademesinde gençliğin dinamizmini ülkemizin gelişme yolunda kullanacak, gençlerimizin toplum için sorumlu birer fert olmalarını teminen en iyi şekilde yetiştirilmelerini sağlayacağız.

● Bu kapsamda gençlerimize demokratik ve bilimsel eğitim zemini sağlamayı sürdürecek, fikri ve vicdanı hür gençler olarak özgürlüklerini ve kendilerini ifade imkânlarını geliştirmeye devam edeceğiz.

● Yükseköğretim kurumlarının kalitesini ve imkânlarını artırarak, gençlerimize nitelikli bir öğrenim ve araştırma-geliştirme ortamı sunacağız.

● Müracaat eden her öğrenciye yurt imkânı sağlıyoruz. Yurtlarımızın gerekli altyapı ve fiziki kapasite ile niteliğini günün koşullarına göre sürekli olarak artırmaya devam edeceğiz.

● Müracaat eden her öğrenciye öğrenim kredisi, ihtiyaç sahibi öğrencilere ise burs imkânı sağlamaya bu kapsamda aktarılan kaynakları artırarak devam edeceğiz. Gençlerimizin öğrenme ve kendini geliştirme dışında hiçbir konuyu dert edinmemelerini sağlayacağız.

● Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız.

● Gençliğin enerjisiyle büyüyecek ülkemizin her daim genç kalmasını sağlayacağız.

● Gençliğe ilişkin hizmetlerden her gencin adil bir biçimde istifade edebilmesini sağlayacak, fırsat eşitliğini en ince detayına kadar gözetmeye devam edeceğiz.

● Gençlik hizmetlerinin sunumunda mobil ekipler oluşturarak gençlerin yoğun olarak bulunduğu park, meydan vb. alanlara hizmetlerimizin ulaşmasını temin edeceğiz.

● Ülkemizin genç bilim insanları, sanatçı ve sporcular açısından cazibe merkezi olma özelliğini güçlendireceğiz. Gençlerimizin dünya ile etkileşimini artıracak, yüksek lisans ve doktora programları için yurtdışına gönderilen öğrenci sayısını yükselteceğiz. Sonrasında, ülkemizin nitelikli insan gücüne katkı sunmaları adına yurtiçi istihdamlarını sağlayacağız.

● Beyin göçünü tersine çevirecek, gençlerimizin geleceğe dönük umutlarını güçlendirecek, sorumluluk anlayışıyla güzel ülkemizde yaşama ve ülkemize hizmet etme aşkını artıracağız.

● Gençlerimizin ve potansiyel gençlerimiz olan çocuklarımızın okuma sevgisi ve kültürünü artıracağız. Kütüphanelerimizi koleksiyon bakımından çeşitlendirecek, içerik bakımından zenginleştireceğiz.

● Objektif kriterler altında belirlenecek 30 bin genç yeteneğimizi; günümüz şartlarında stratejik önemi haiz olan spesifik 20 alanda küresel arenada boy gösterebilecek nitelikle uzman olarak yetiştireceğiz.

● Siyasete gençlerin bakış açısının daha fazla damga vurmasını sağlayacak, gençlerimize siyasette daha fazla alan açacağız. Gençlerimizin yerel siyaset üzerinde etkisini artıracağız. Özellikle Belediyelerimiz ve Belediye Meclislerimizde de gençlerimizin başat aktör olarak yer almasını sağlayacağız.

● Gençlerimize sanatı sevdirecek ve onların sanatsal üretimin bir parçası olmalarını sağlayacak destekleri aktif bir şekilde uygulayacağız. Bu amaçla kuracağımız Kültür Evleri ile gençlerimizin sanat dallarında profesyonel eğitimler almasını, uluslararası arenada ülkemizi temsil etmesini sağlayacağız. Ayrıca, gençlik platformları aracılığıyla sanatçı ruhlu gençlerin ortaya çıkmasını ve yetişmesini destekleyeceğiz.

● Ülkemizin gönül coğrafyasının büyüklüğünü ve köklü tarihimizin bizlere yüklediği misyonu gençlerimizin daha iyi anlaması ve içselleştirmesi adına Yurtdışı Kültür Gezilerini organize edeceğiz.

● Ülkemizde yaşayan gençlerle yurt dışında hayatını sürdüren Türkiye kökenli gençler arasındaki irtibatı artıracak programlar uygulamaya koyacağız.

● Dünyanın tüm ülkelerinden öğrencilerin öğrenci değişim programlarımızla belirli dönemde ülkemizde eğitim almasını yaygınlaştıracak, ülkemizin tüm dünyada tanıtılması yönündeki faaliyetlerimizi artıracağız.

● Bağımlılıkla mücadele programlarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunun daha etkin çalışmasını sağlayacak, okul etrafında kurulan narkotimlerin sayıları ve niteliklerini artıracağız. Özellikle uyuşturucu ile mücadele hususunda toplumsal mutabakatın sağlanacağı daha caydırıcı önlemlerin gündeme getirilmesini sağlayacağız.

● Madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında tüm gençlik merkezlerimizde faaliyetlerimize katılan gençlere farkındalık eğitimleri vermeye devam edeceğiz.

● Suça sürüklenen gençlerin topluma kazandırılması için programlar geliştirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda suça sürüklenmeden gerekli ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlayacağız.

● Gençleri bağımlılık yapan maddelerden korumak için tedbirleri artıracağız. Bağımlı olanların tedavilerinin gerçekleştirilmesini, bu sürecin sadece genç ile değil ailesi, okulu ve sosyal çevresi ile yürütülmesini sağlayacağız.

● Dijitalleşme vizyonumuzun temelinde insan olmaya devam edecek, “yıkıcı” değil “insani dijitalleşme”yi temel alarak çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlayacağız.

● Finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlarla genç girişimciliğini desteklemeye yönelik uygulamalarımızı yaygınlaştıracağız. Kendi işini kuran genç girişimcilerimize faizsiz kredi desteği sunarak onların iş dünyasıyla bütünleşmelerini sağlayacağız.

● Genç işsizlik oranını kalıcı bir şekilde düşürecek, gençlerimize nitelikli istihdam imkânları oluşturacağız. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardımcı olacak, uygun rehberlik ve yönlendirmeyle kendilerini en iyi şekilde geliştirmelerini sağlayacağız.

● Gençlerimize esnek çalışma koşulları sunacağız. Özellikle profesyonel iş yaşamlarını sürdürürken eğitimlerini de devam ettiren gençlerimize yönelik gerekli tüm sosyal ve mali hak desteklemelerini yapacak, eğitimlerini de iş yaşamları ile birlikte rahatlıkla sürdürmelerini sağlayacağız.

● Eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin sayısının azaltılması için etkin politikalar geliştireceğiz. Genç işsizliğinin en aza indirilebilmesi için gerekli tedbirleri alacak, tahsil sürecinde gençlerin iş hayatı ile tanışmalarının önünü açacak, gençlerin tahsil sürecinde aktif çalışma hayatı ile ilişkilerinin kurulması yönünde politikaları daha da geliştireceğiz.

● Lise veya üniversiteden mezun olmuş gençlere iş ve kariyer konusunda yol gösterici destekler sunacağız.

● “Gençlik Mesleki Veri Tabanı”nı kuracağız. İlgili kurumlar bünyesinde lise, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenci ve mezunlarını kapsayacak şekilde bu veri tabanının hem kamu hem de kurulacak ortak özel sektör personel bilgi sistemi altyapısı ile bağlantılı olmasını sağlayacağız. İş dünyasının talepleriyle gençlerimizin yetkinlik ve becerilerinin eşleşmesini sağlayacağız.

● Üniversiteye devam etmek istemeyen gençler için istihdam ve girişimcilik destekleri sağlayacak, bu kesime dönük olarak toplumsal algıların olumlu yönde değiştirilebilmesi için politikalar geliştireceğiz. Bu kapsamda, lise sonrası mesleki sertifikalar ile işgücü piyasalarına katılımı teşvik edeceğiz.

● Ülkemizin insan kaynağı potansiyelinin en verimli şekilde kullanılmasını amaçlayan çok yönlü, detaylı ve günün ihtiyaçlarına göre güncellenen yol haritalarını belirlemeye devam edeceğiz.

● Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyi merkeze alan ve modern çağın sunduğu imkânlarla genç çiftçilerimizi güçlü bir şekilde destekleyerek genç çiftçilerimizle tarımda yeni bir atılım sağlayacağız.

● Genç girişimcilerimiz için Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kuracağız.

● TARGİB’lerde; Ziraat mühendisleri öncelikli olmak üzere, genç girişimcilerimize herhangi bir bedel almaksızın arazi tahsisi, Kuracağımız Aile ve Gençlik Bankası tarafından ilk iki yıl ödemesiz ve beş yıl vadeli faizsiz kredi desteği ve Belirli bir süreyle özellikle arz açığı bulunan ürünlerde alım garantisi veya sözleşmeli üretim modelinin uygulanmasını sağlayacağız.

● Kuracağımız tüm TARGİB’lerde; iş geliştirme, muhasebe ve finansman, insan kaynakları, bilişim ve hukuk gibi alanlarda teknik destek ve danışmanlık hizmetleri sunacak şekilde tüm giderlerini karşılayacağımız bir merkez oluşturacağız.

● İş arama teknikleri konusunda gençleri bilgilendirecek ve meslekleri tanıtacak, mesleki bilgi rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini geliştireceğiz.

● Gençlerin üç temel alanda beceri kazanmalarını sağlayıcı, okul içi ve dışı programlar uygulamaya koyacağız. Bu çerçevede, en az bir müzik enstrümanını kullanabilmeyi, bir yabancı dil konuşmayı ve bir spor dalında lisans sahibi olmayı destekleyeceğiz. İmkânları kısıtlı kesimlere öncelik vermek kaydıyla bu üç alanda, beceri kazanan gençlerimizin üniversiteye girişini kolaylaştıracak ve burslu eğitim görmelerini sağlayacağız.

● Üniversiteli gençlerimize «Gençlik Kartı» uygulamasını başlatacağız. Bu karta sahip olan gençlerimize tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz veya indirimli yararlanma imkânı getireceğiz. Ayrıca, üniversiteli gençlerimize aylık 10 GB ücretsiz internet erişim imkânı sağlayacağız.

● Üniversitelerimizde okuyan öğrencilerimizi sosyal programlara (ağaç dikimi, yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik vb.) dahil ederek gençlerimizin üniversitede okurken istihdama ilk adımlarını atmalarını kolaylaştıracağız.

● Gençler ile kamu kurum ve kuruluşları arasındaki etkileşimi artıracağız.

● Türkiye Ulusal Gençlik Konseyinin aktif hale getirilmesine yönelik çalışmaları tamamlayacağız.

● Gençlerimizin dünya gençleriyle buluşmasını ve kültürel etkileşimini sağlayan hareketlilik (gezi, eğitim, staj, etkinlik, spor müsabakaları vb.) hibe programlarının sayısını artıracağız.

● Özellikle imkânları kısıtlı gençlerimizi içerecek şekilde hareketlilik programlarını genişletip çeşitlendireceğiz.

● Engelli gençlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla gerekli fiziksel ve sosyal altyapıları güçlendirmeye devam edeceğiz.

● Engelli gençlerin maddi ve manevi olarak desteklenmesini çok daha yaygın hale getirecek, dışlanmalarının ve ötekileştirilmelerinin önüne geçeceğiz.

● Ülke içi kültürel gezileri bütün bölgelerimize yaygın ve daha fazla gencin istifade edebileceği şekilde sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda gençlerimizin ülkemizin farklı yörelerini ve zenginliklerini daha iyi tanımalarını sağlayacağız.

● Gençlerin gönüllü faaliyetlere katılımlarının desteklenmesi alanında mevzuatı geliştirecek ve bu alanın özendirilmesini sağlayacağız.

● Gençler arasında sağlık, sosyal medya, finans ve hukuk okuryazarlığını artıracağız.

● Askerliğe ilişkin hizmetlerle ilgili başvuruların ve işlemlerin elektronik ortamlarda yapılmasını kolaylaştıracağız.

● Gençlerimizin spor ve sanatsal aktivitelerden daha yaygın bir biçimde yararlanmasını sağlayacağız. Bütün illerde gençlik ve kültür merkezlerinin sayısını artıracağız.

● Gençlik kamplarının ve kamplara katılan genç sayısını artıracak, faaliyet ve projelerden daha fazla gencin yararlanmasını sağlayacağız.

● Gençlerin STK’larda daha aktif rol almalarını teşvik edecek, bu hususta gençliğe özgü sivil toplum alanını güçlendireceğiz.

● Gençlerin serbest zamanlarını güvenli ve faydalı bir biçimde geçirebilmelerini teminen gençlik merkezlerinin etkin kullanılmasını sağlayacak; var olan tesis, program ve uygulamaları gençlerin talep ve önerileri doğrultusunda gözden geçireceğiz.

● Her yaştan insanın daha fazla hareket ettiği, spor yaptığı bir toplum olma hedefine ulaşacağız.

● Genç ve nitelikli sporcularımıza yönelik burs imkânlarını genişleteceğiz. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde Özel Olimpiyat Akademileri kurarak, nitelikli sporcularımızı tespit edecek ve bu çocuklarımızın tüm eğitimlerini ücretsiz olarak bu akademilerde almalarını sağlayacağız.

● “Spor İhtisas Teknoparkları” kurarak spor malzeme ve ekipmanlarının Ar-Ge ve üretimine yönelik bir ekosistem geliştireceğiz. Kümelenme sonucunda bu alandaki yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini güçlendireceğiz.

● Gençliğin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve endişelerini tespit ederek bu hususlara ilişkin olarak güncel verilerin elde edilebilmesi için araştırma faaliyetlerini destekleyeceğiz.

● Gençlere yönelik politika geliştirirken sürece ailelerin, okulların ve sosyal çevrenin de dahil edilmelerini sağlayacağız.

● Gençler için spor imkânlarını daha da geliştirecek, spor tesislerine erişimi kolaylaştırmak için bu tesisleri daha yaygın hale getireceğiz.

● Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu gençlerin uyumu için gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesini temin edecek, bu türden gençlerin ayrımcılığa ve zenofobik müdahalelere maruz kalmalarını engelleyecek, bu gençlerin Türkiye için katma değer oluşturabilecek potansiyellerinin ortaya çıkarılabilmesi için politikalar geliştireceğiz.

● Çalışan, üreten, merak eden, bağımsız düşünen, dünyaya adalet ve vicdan penceresinden bakan gençlerimizin küresel seviyede de güçlü konuma gelmesi için hizmetlerimizi geliştireceğiz. Gençler, dünyanın ve ülkemizin geleceğine ilişkin kararlarda ve dünyayı tüm insanlık için yaşanabilir kılma hedefiyle küresel sorunların çözümünde daha fazla söz sahibi olacak. Türkiye Yüzyılında gençler, yurt içinde olduğu gibi sınırların ötesinde de süreçlere daha fazla ve etkili bir şekilde dâhil olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.