Öne Çıkanlar İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı 4B statüsü

Geçici İşçiler İçin Kanun Teklifi (9 Ağustos 2021)

Teklif ile, Orman Genel Müdürlüğü emrinde, orman yangınlarıyla mücadele işlerinde çalışan mevsimlik işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmeleri ile orman yangınları sırasında çalışan işçilere fazla çalışma ücretinin %200 artırılarak ödenmesi amaçlanmaktadır.

4.4.2007 tarih ve 5620 Sayılı Kanun ile kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanlar sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmişler fakat orman işlerinde çalışanlar kapsam dışında bırakılarak mevsimlik işçi olarak çalıştırılmaya devam edilmiştir.

Orman işçileri, geçici statüde mevsimlik işçi olarak 9 ay 29 gün çalıştırılmakta, kalan iki ay süreyle işten çıkarılmaktadırlar. Bazen bu süre daha uzun olmaktadır. Yaklaşık 8200 işçi bu şekilde çalışmaktadır. Geçici işçi oldukları için birçok haktan da mahrum bırakılmaktadırlar.

Son günlerde ülkenin dört yanında meydana gelen orman yangınlarında orman işçileri yaşamlarını hiçe sayarak yangınları söndürmek için çaba harcamışlardır. İşçiler yangınlar sırasında yaralanmışlar, engelli kalmışlar hatta hayatını kaybedenler olmuştur.

Bu durum bize göstermiştir ki orman yangınıyla mücadele profesyonellik gerektiren özel bir iştir. Bu nedenle orman yangınıyla mücadele işi, itfaiyecilik gibi bir meslek olması gerekmektedir. Geçici işçilerle, mevsimlik sistemiyle orman yangınlarıyla mücadele edilemeyeceği görülmüştür.

Orman yangınlarında çalıştırılan mevsimlik işçilerin bir sonraki yıl işe alınacağının garantisi olmadığından ve her yıl başka işçiler işe alındığından kurumda iş düzeni sağlanamamaktadır.

Orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde çalışan işçiler sürekli işçi kadrosuna geçirildiklerinde bu işi meslek olarak yapacaklar ve zaman içerisinde bilgi ve birikimleri ile yangınlarla daha hızlı ve etkin mücadele edeceklerdir.

Kanun teklifi ile orman yangınlarıyla mücadele hizmetleri, mevsimlik işçi çalıştırılacak işler arasından çıkarılacaktır.

Orman Genel Müdürlüğü emrinde orman yangınlarıyla mücadele işlerinde mevsimlik olarak çalışan işçilerin bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sürekli işçi kadrolarına geçirilmeleri sağlanacaktır.

Kanun teklifi ile ayrıca orman yangınları sırasında çalışan işçilere fazla çalışma ücretinin %200 artırılarak ödenmesi ve her an iş gözüyle hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek geçirdiği süreler için ödenecek fazla çalışma ücreti ödenmesi hüküm altına alınmıştır.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3766.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.