Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri 4B statüsü Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl İçi Mazeret Tayinleri

Gıda Sıkıntısı Açıklaması

Koronavirüs salgınında bütün dünyada ikinci dalga beklentisinin olduğu bu nedenle, Türkiye’de kış döneminde herhangi bir gıda sıkıntısı yaşanmaması için tedbir alınıp alınmadığının sorulması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘’pandemi süreci, tarım ve gıdanın ülkeler için önemini ve stratejik değerini bir defa daha ortaya koymuştur. Salgının ülkemize olan etkilerini en aza indirecek ve milletimizin gıda ihtiyacını kesintisiz bir şekilde karşılayacak tedbirleri aldık. Karşı karşıya kaldığımız bu zor süreçte çoğu ülke gıdaya erişim konusunda sıkıntılar yaşarken ülke olarak aldığımız tedbirlerle tarımsal üretim ve gıda tedarik zincirinde hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu da kendi kendimize yeterliliğimizin bir göstergesidir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve ülkemizin arz güvenliğinin korunması için birçok çalışmayı hayata geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Önceliğimiz, bitkisel üretimde sürdürülebilirliği temin etmek. Bu doğrultuda yazlık ekiliş programı başlatarak tarım takviminin elverdiği alanlarda üreticilerimize yüzde 75 hibe yoluyla tohum dağıtarak özellikle stratejik öneme sahip ve arz açığı olan ürünlerin ekilişinin yapılmasını sağladık. Kısıtlı zaman içerisinde hareket ederek 350 bin dekar alanda tohumu toprakla buluşturduk. Üreticilerimize buğday, arpa, mercimek, kuru fasulye, mısır, ayçiçeği, çeltik tohum dağıttık. Amacımız ekilmeyen, atıl durumdaki boş arazileri tarımsal üretime kazandırmak. Önümüzdeki dönemde, üreticimizle birlikte ekilebilir arazileri tarıma kazandıracağız, boş alan bırakmaksızın üretimimizi artırmak için yeni projeleri hayata geçirerek hem ülkemizin ihtiyacını karşılayacak hem de ürettiğimiz ürünlerle dünyaya ürün tedarik eden ülke konumuna geleceğiz.’’ dedi.

Salgın nedeniyle, gıda güvenliğinin milli güvenlik kadar önemli bir hâle geldiği şu günlerde Türkiye’nin gıda güvenliği konusunda hangi noktada olduğunun sorulması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘’Türkiye, 23,1 milyon hektar işlenen tarım alanı varlığı ile tarımsal üretimini her yıl artırmaya devam ediyor. Ülkemizde üretilen tarımsal ürünler 83 milyon vatandaşımızın gıda ihtiyacını karşıladığı gibi üstüne de 18 milyara ulaşan gıda ve tarım ürünleri ihracatı yapıyoruz. Tarımsal hasıla bakımından Avrupa’da ilk sıradayız. Temel ürünlerde üretim miktarımız yurt içi ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Tarımsal ürünlerdeki stok durumu ve fiyat değişimlerini günlük olarak takip ediyoruz. Birçok ülkede tarım ve gıda sektöründe rafların boşalması, stokların bitmesi, işçi sorunları, üretimin azalması, fiyat artışları gibi sorunlar yaşandı. Ülkemizde ise hızlı müdahaleler ve etkin tedbirlerle, bu süreçte milletimiz en ufak bir gıda endişesi yaşamadı.’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.