Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Karbonat Tüketmenin Fayda ve Zararları

Karbonatın faydaları arasında sayabileceğimiz birçok özelliği vardır;

Mide asidini düzenleyerek yanma veya şişkinlik hissi oluştuğunda, bir çay bardağı suya yarım çay kaşığı karbonat atıp karıştırıp içtiğimizde faydasını görürüz ve hazımsızlığa iyi gelir, alkali su yaparak ph değerini arttırmış oluruz ( 1.5 litre suya 1 tatlı kaşığı karbonat ve yarım limon suyunu sıkıp gün içerisinde tüketebiliriz) çok fazla uygulanması önerilmez. 

Böcek ısırmalarında yapacağınız karbonatlı su ile kaşıntı ve ağrı azalır             ciltteki toksinler nötrlenir, bazı yağların karışımı ile cilt maskeleri, saç bakımı maskeleri yapılabilir, tırnak sararmaları için kullanılır, kas ağrılarını azaltır, böbrek ve üriner sistem hastalıklarının tedavisinde kullanılır, kanser hastalarında kemoterapinin yan etkilerini azaltır, cilt dökülmelerine ve ayak terlemesine iyi gelir, diş beyazlatmada kullanılır. ( 1 çay kaşığı karbonatı 1 tatlı kaşığı limon suyu ile karıştırın ve dişlerinizi fırçalayın) veya ( 2 adet çileği ezerek yarım çay kaşığı karbonat ile karıştırın karışımı dişlerinize sürün 5 dakika bekleyin ardından dişlerinizi fırçalayıp durulayın) ayda iki kez uygulamak yeterli olacaktır, aşırı uygulandığında diş minenize zarar verebilir. 

Güneş yanıkları durumunda ılık banyo suyunuza yarım fincan karbonat ekleyerek vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 

Kiri uzaklaştırarak kokuları nötralize eder ve el temizliğinde kullanılır. Beyaz çamaşırlarınızı makineye attığınızda deterjan bölümüne 1 yemek kaşığı eklediğinizde hem çamaşırların beyazlamasına hemde yumuşamasında etkilidir. Çamaşır makinesi temizliğinde koku gidericidir ( 1 su bardağı beyaz sirkeyi makinanın içine döküp kapağını kapatın, deterjan bölümüne 1 yemek kaşığı karbonatı koyun ve makinanızı 60 derecede boş olarak çalıştırın) 

Karbonatın faydası olduğu kadar zararlarıda söz konusu olabilir ;

Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenilirdir ancak besin konusunda fazla tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı,kusma ve karın ağrısına neden olabilir. 

Sodyum açısından zengin olan karbonat yüksek dozda tüketilirse kan basıncını arttıracağından şişkinliğede sebep olabilir buda kalp rahatsızlığına ve potasyum eksikliğine sebep olabilir. 

Ödem, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon problemleriniz varsa karbonatı tüketmekten kaçınmalısınız. Hamile, emziren kadınların ve 6 yaşın altındaki çocukların tüketmesi önerilmez. 

Kullandığınız reçeteli ilaçlarda etkileşim oluşturabileceğinden doktorunuza danışmadan kullanmayınız. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.